Jadalne liście roślin
Cykoria, seler naciowy, rabarbar...Co zrobić aby ich liście miały mniej twardych włókien i delikatny smak? Wystarczy je wybielić, osłaniając przez dłuższy czas przed światłem. Zobacz jak to zrobić.
Jadalne liście warzyw: pory, szparagi, selery naciowe, cykorie sałatowe, endywie
Rosnące w ciemności rośliny nie mają chlorofilu. Głodują więc, nie tworzą tkanek wzmacniających i wielu typowych dla nich związków, a jedynie gromadzą dużo wody. Szybko wydłużają się, jakby gorączkowo poszukiwały światła. Zjawisko to, zwane wypłanianiem, jest dla roślin niekorzystne, ale smakosze odkryli jego dobre strony. Warzywa, które rosnąc na świetle są gorzkie lub włókniste, w ciemności stają się kruche i delikatne (choć nie tak pożywne jak zielone). Dlatego celowo osłania się przed światłem - czyli bieli - pory, szparagi, selery naciowe, cykorie sałatowe, endywie, a także mało u nas znane kardy i modraki, czyli kapustę morską (Crambe maritima). Z kolei rabarbar okrywa się głównie po to, by przyspieszyć zbiór. W ogrodzie do bielenia używa się czarnej folii, grubego papieru, naczynia lub ziemi.
Młode liście mlecza, czyli mniszka pospolitego, doskonale nadają się na surówki. Jeśli rośliny osłonimy przed światłem, zbiór można prowadzić znacznie dłużej (nieokryte liście kwitnących roślin nie nadają się już do jedzenia).
Warto wiedzieć
Raczej dla urody niż smaku chroni się przed słońcem róże kalafiorów, związując nad nimi liście, a kapustę głowiastą przed kiszeniem przechowuje się w ciemności, by zbielała. Powstaje coraz więcej odmian, które rosnąc na słońcu, są wystarczająco delikatne i smaczne. Ich bielenie nie jest konieczne. bielone ziółko Młode liście mlecza, czyli mniszka pospolitego, doskonale nadają się na surówki. Jeśli rośliny osłonimy przed światłem, zbiór można prowadzić znacznie dłużej (nieokryte liście kwitnących roślin nie nadają się już do jedzenia).
Jadalne liście: cykoria sałatowa
W pierwszym roku uprawy wytwarza luźną rozetę zielonych liści i długi korzeń. Jeśli się go wysadzi w ciemności, wyrastają z niego smaczne żółto-białe główki.
Bielenie: uprawa w zupełnie ciemnym pomieszczeniu w temp. 15-25°C lub osłanianie czarną folią. Po miesiącu główki są gotowe do zbioru.
Zalety: bielone liście są kruche i mają mało goryczki (na świetle, np. w sklepie, szybko zielenieją). Jest to warzywo idealnie nadające się na zimowy zbiór.
Jadalnia liście - cykoria
Drobno pokrojoną zieloną i czerwoną słodką paprykę wymieszaj z kawałkami osączonego i rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym. Przypraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, skrop sokiem z połowy cytryny, po czym wstaw na pół godziny do lodówki. Gotową sałatkę podawaj na liściach cykorii.
Jadalne liście: seler naciowy
Uprawiany jest wyłącznie dla aromatycznych ogonków liściowych i nie tworzy bulwiastych zgrubień. Nie zawsze trzeba go bielić - ogonki odmiany ?Groene Pascal?, rosnąc na świetle, pozostają jasnozielone i bezwłókniste.
Bielenie: 3 tygodnie przed zbiorem rośliny obwiązuje się od dołu grubym papierem lub czarną folią, tak by światło padało tylko na ich wierzchołki.
Zalety: ogonki mocniej się wydłużają, są soczyste i nie mają twardych włókien.
Sałatka z selera Naciowego z jabłkiem i orzechami
Pokrój na małe kawałki 4 ogonki liściowe selera naciowego i 2 twarde zielone jabłka. Zmieszaj je z garścią rozdrobnionych orzechów włoskich. Wyłóż w misce na liściach sałaty. Skrop sosem z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego i 50 g sera pleśniowego, doprawionym sokiem z cytryny, suszoną bazylią i solą morską.
Jadalne liście - rabarbar
Jego pozbawione światła liście nie bieleją całkowicie - ich ogonki pozostają czerwonawe, a blaszki żółte. Rosnąc bez dostępu światła, rośliny mocno się osłabiają, więc w kolejnym sezonie nie należy ich zakrywać, by się wzmocniły. Osłanianie: zanim liście się pojawią, przez 4-6 tygodni, np. wiadrem. Zalety: osłanianie karp wczesną wio- sną przyspiesza pojawianie się i wzrost pierwszych liści, latem zaś sprawia, że ogonki są delikatniejsze i dłuższe.
Jadalne liście - rabarbar
Kostkę margaryny zmiksuj z 3/4 szklanki cukru, stopniowo dodając do masy 3 jajka. Wymieszaj z 1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, cukrem waniliowym i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy, a na nie 1/2 kg pokrojonego rabarbaru. Piecz je ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Jadalne liście : por
Najsmaczniejsze są białe nasady liści tworzące tzw. łodygę - zielonych części zwykle w kuchni się nie wykorzystuje. Żeby "łodygi" były jak najdłuższe, pory uprawia się z 16-tygodniowej rozsady. Bielenie: rozsadę sadzi się w rowkach o głębokości ok. 10 cm, tak by nad ziemię wystawały tylko zielone liście. W miarę wydłużania się "łodygi" rowek zasypuje się i ponad nim tworzy kopczyk. Zalety: uzyskuje się rośliny ze smaczną białą "łodygą" o długości do 20 cm.
Makaron po włosku z porem w śmietanie i kozim serem
Białą część średniej wielkości pora pokrój na plastry o grubości 2 mm. Lekko podsmaż je na oliwie pod przykryciem, po czym mieszając, dodaj 3 łyżki śmietany i nieco wody. Podgrzewaj przez chwilę. Ugotuj al dente (na półtwardo) 0,5 kg makaronu rurki, odcedź go. Gorący polej sosem i posyp startym na wiórki kozim serem (10 dag). Podawaj, zanim ostygnie.
Skomentuj:
Jadalne liście roślin