Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Sprawdzone przepisy z melona. Pyszne potrawy z melonem

Magdalena Narkiewicz
Aromatyczny koktajl z melonem i limonką - Fot. SHUTTERSTOCK

Jeśli ktoś w tym roku spróbował własnoręcznie wyhodować melona to już doczekał się plonów. Pyszne przepisy w melonem w roli głównej

Aromatyczny koktajl z melonem i limonką - Fot. SHUTTERSTOCK

Duży melon o zielonkawym miąższu przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz łyżeczkę posiekanych liści mięty. Możesz wlać kubek naturalnego jogurtu, by koktajl był bardziej gęsty i pożywny, lub rozcieńczyć go wodą mineralną. Składniki zmiksuj. Schłodź w lodówce. Podawaj w szklankach ozdobionych listkami mięty i plasterkami limonki.

Wykwintna przystawka z melonem - Fot. SHUTTERSTOCK

Zrób gęsty sos balsamico, energicznie mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy. Melon obierz, usuń nasiona i pokrój wzdłuż na kawałki o grubości około 1 cm. Ułóż na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera mozzarella i cząstki melona. Udekoruj listkami mięty i polej sosem balsamico.

Melonowe sorbety na patyku - Fot. SHUTTERSTOCK

Melonowe Sorbety na patyku

Obierz 2 melony różniące się barwą miąższu i usuń z nich pestki. Oddzielnie dokładnie je zmiksuj, dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Przełóż masy warstwami do silikonowych foremek do lodów, na koniec w otworach umieść patyczki i wygładź powierzchnie sorbetów szpatułką. Wstaw foremki do zamrażalnika na co najmniej dobę. Przed podaniem wyjmij sorbety z foremek.

Słodko-ostra surówka z melonem - Fot. SHUTTERSTOCK

Miąższ melona pokrój w drobną kostkę. Dodaj podobnej wielkości kawałki świeżego ogórka, słodkiej czerwonej papryki i nieco czerwonej cebuli. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, schłodź w lodówce (nie dłużej niż godzinę, by melony nie stały się wodniste). Surówkę możesz podać w połówkach nieobranego melona po usunięciu z nich nasion i środkowej warstwy miąższu.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą

Skomentuj:

Sprawdzone przepisy z melona. Pyszne potrawy z melonem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej