Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Świeży kompost

teksty: dr Magdalena Narkiewicz, Alicja Gawryś, dr Hanna Masternak

Sprawdzajmy, czy proces kompostowania przebiega prawidłowo. Odpadki po 2-4 miesiącach powinny zamienić się w tzw. świeży kompost.

Fot. Shutterstock/JurateBuiviene

Natlenianie pryzmy

Fot. powyżej: Do prawidłowego przebiegu kompostowania potrzebny jest tlen. W zbyt wilgotnej pryzmie powietrza brakuje i może ona zacząć gnić. By natlenić stertę, czasem wystarczy solidnie ponakłuwać ją widłami. 

Ścinki trawy, młode chwasty, łodygi i kuchenne resztki stopniowo zamieniają się w coraz drobniejsze cząstki o czarno-brązowym zabarwieniu. To tzw. świeży kompost (nadaje się na ściółkę). Po 6-12 miesiącach powstaje z niego jednolita, pachnąca ziemią próchnica o gruzełkowatej strukturze, czyli kompost dojrzały (doskonale użyźnia glebę, nie stwarzając niebezpieczeństwa przenawożenia roślin). Ważne, by kontrolować wilgotność kompostowanego materiału. Jeśli po zgnieceniu go w dłoni wycieka płyn albo, co gorsza, ma niemiły zapach, to znak, że jest za mokry! Należy szybko go przerzucić, dodając np. tekturowe wytłoczki po jajkach, gałązki lub zgniecione w kule gazety (ale nie kolorowe).
Natomiast gdy kompostowany materiał w pryzmie pleśnieje, a drobny rozsypuje się w dłoni, należy go zwilżyć.

Fot. Shutterstock/Vadym Zaitsev

Podlewanie pryzmy

Suche odpadki wymagają podlania. W pryzmie zróbmy dołki, by woda wpływała do środka. Wilgotny materiał przysypmy warstwą ziemi i przykryjmy przewiewną osłoną, np. słomianą matą.

Fot. Shutterstock/lucag_g

Kompostowanie w workach

Resztki można kompostować w ażurowych workach plastikowych (zwykłe foliowe trzeba poprzekłuwać). Lekko wilgotne odpadki dokładnie rozdrabniamy i dodajemy do nich preparat z mikroorganizmami, które rozpoczną procesy rozkładu (w sklepie ogrodniczym kupimy aktywator lub starter do kompostu, a także specjalne worki). Pełny worek zawiązujemy i odstawiamy na folię. Wyciekający z niego płyn jest doskonałym nawozem. Podlewamy nim rośliny, ewentualnie rozcieńczając go wodą. W workach tworzy się kompost.

Fot. Shutterstock/Shebeko

Kompostowanie w ziemi

Odpadki można też zakopać w ziemi. Ważne, by chore części roślin, także spady owoców, przykryć przynajmniej półmetrową warstwą gleby. Jeśli nie mamy takiej możliwości, wyrzućmy je na śmietnik albo spalmy, by nie stały się źródłem kolejnych zakażeń.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Nawóz organiczny
Jak zrobić naturalny nawóz z żywokostu? Krok po korku
Rośliny z resztek kuchennych

Skomentuj:

Świeży kompost

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej