Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Owoce zamiast słodyczy. Zdrowe witaminy

dr Magdalena Narkiewicz, biolog
W Azji karmelizowane owoce są bardzo popularne. Sprzedaje się je na patyczkach niczym u nas lizaki. Natomiast w Stanach Zjednoczonych na Halloween popularne są 'candy apples'. - Fot. shutterstock.com

Owoce kandyzowane lub w słodkiej polewie z powodzeniem zastąpią tradycyjne łakocie. Najlepiej przygotować je w domu.

W Azji karmelizowane owoce są bardzo popularne. Sprzedaje się je na patyczkach niczym u nas lizaki. Natomiast w Stanach Zjednoczonych na Halloween popularne są 'candy apples'. - Fot. shutterstock.com

Owoce czy łakocie

W Azji karmelizowane owoce są bardzo popularne. Sprzedaje się je na patyczkach niczym u nas lizaki. Natomiast w Stanach Zjednoczonych na Halloween popularne są ?candy apples?.

Ananas - jego słodzone i podsuszone kawałeczki są modną przekąską. - Fot. shutterstock.com

Ananas

- jego słodzone i podsuszone kawałeczki są modną przekąską.

 

Fot. shutterstock.com

http://ladnydom.pl/Ogrody/56,116527,21142688,owoce-zamiast-slodyczy-zdrowe-witaminy.html

Wiśnie kandyzuje się całe z szypułką lub wydrylowane. - Fot. shutterstock.com

Wiśnie

Wiśnie kandyzuje się całe z szypułką lub wydrylowane.

Fot. shutterstock.com

Kłącze imbiru tnie się na plastry (czasem barwione są na różowo) lub w kostkę. - Fot. shutterstock.com

Kłącze imbiru

Kłącze imbiru tnie się na plastry (czasem barwione są na różowo) lub w kostkę.

Fot. shutterstock.com

Papaja - jej miąższ zwykle kroi się w kostkę, rzadziej w paski. - Fot. shutterstock.com

Papaja

Papaja ? jej miąższ zwykle kroi się w kostkę, rzadziej w paski.

Fot. shutterstock.com

Mango do kandyzowania kroi się w plasterki. Bardzo długie można zwinąć (wzorem kuchni azjatyckiej), nadając im formę kwiatów róż. - Fot. shutterstock.com

Mango

Mango do kandyzowania kroi się w plasterki. Bardzo długie można zwinąć (wzorem kuchni azatyckiej), nadając im formę kwiatów róż.

Rajskie jabłka kandyzuje się całe, gotując je w syropie, a deserowe - w cząstkach lub całe, jak 'candy apples'. - Fot. shutterstock.com

Rajskie jabłka

Rajskie jabłka kandyzuje się całe, gotując je w syropie, a deserowe ? w cząstkach lub całe, jak ?candy apples?.

Fot. shutterstock.com

Jabłka deserowe w mlecznej czekoladzie lub czerwonym syropie - Fot. shutterstock.com

Z jabłek usuń ogonki i wbij w nie patyczki (powinny się mocno trzymać). Sposób 1: Roztop tabliczkę czekolady  z dodatkiem 2 łyżek mleka. Zanurz w niej jabłka, po czym posyp je drobno pokrojonymi orzechami, skórką pomarańczową i płatkami kokosa.
Sposób 2: W szklance wody rozpuść 3 szklanki cukru i 3/4 szklanki syropu kukurydzianego. Skarmelizuj, podgrzewając go ok. 7 min. Uwaga: Aby jabłka były czerwone jak na zdjęciu, dodaj do syropu barwnik spożywczy. Zanurz jabłka w karmelu, lekko obsącz i osusz.

Naleśniki z karmelizowanymi pomarańczami - Fot. shutterstock.com

Przygotuj ciasto ze szklanki mąki, 2 jajek, łyżki masła i szczypty soli. Na patelni rozpuść w 2 łyżkach masła 3 łyżki cukru. Dodaj rozdrobniony miąższ z pomarańczy i pociętą w długie paski skórkę bez białej warstwy. Oddzielnie podgrzewaj pół szklanki soku pomarańczowego z połową szklanki cukru, aż syrop zgęstnieje. Dodaj łyżkę masła. Skarmelizowane owoce nałóż na naleśniki, złóż je w ćwiartki i podsmaż w soku. Na talerzu udekoruj skórką pomarańczową.

Świąteczny keks z kandyzowanymi owocami - Fot. shutterstock.com

Kandyzowane owoce potnij w drobną kostkę. Bakalie obsyp mąką.  5 jajek ubij na pulchną masę ze szklanką cukru. Kostkę miękkiego masła rozetrzyj mikserem na krem. Dodawaj do niego ubite jajka i mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, a na końcu bakalie.
Masę wylej na wyłożoną papierem formę keksową. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Warto wiedzieć: Jeśli kupujemy gotową mieszankę owoców, warto sprawdzić, czy nie zawiera związków siarki, które są alergenami; mogą wywoływać mdłości, biegunkę i bóle głowy.

Babeczki z budyniem, bitą śmietaną i kandyzowanymi wisienkami - Fot. shutterstock.com

Przesiej 2 szklanki mąki pszennej, dodaj do niej szczyptę soli, 20 dag masła, pół szklanki cukru pudru, 2 żółtka i szybko zagnieć ciasto. Owinięte w folię schłodź w lodówce. Zrób budyń waniliowy. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Wyłóż nim natłuszczone małe foremki, nakłuj widelcem. Babeczki napełnij do 3/4 budyniem i przykryj ciastem. Piecz przez kwadrans w temp. 200°C. Schłodzone przybierz bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika
Cytryna. Uprawa i pielęgnacja
Które owoce i warzywa warto jeść jesienią?

Skomentuj:

Owoce zamiast słodyczy. Zdrowe witaminy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej