Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Chia, mak, czarnuszka, siemię lniane, sezam, kminek. Które zioła są najzdrowsze

tekst: dr Magdalena Narkiewicz
czarnuszka - Fot. Shutterstock/Swapan Photography

Czy do potraw dodawać nasiona chia, czy może lepiej siemię lniane? Czy mak jest bezpieczny dla dzieci? Czym różni się czarny kumin od kminku? Co w sobie kryją i jak działają na organizm nasiona używane jako przyprawy?

czarnuszka - Fot. Shutterstock/Swapan Photography

Czarnuszka

Czarnuszka (Nigella sativa) tworzy czarne nasiona o oleistym białym wnętrzu. Bywają nazywane czarnym kminem. Mają do 3 mm długości i gorzko - pikantny smak. Roztarte pachną podobnie jak oregano. Zawierają dużo antyoksydantów, działają osłaniająco na narządy wewnętrzne, przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dodawane są np. do pieczywa i serów. Natomiast ozdobna czarnuszka damasceńska (N. damascena), również stosowana jako zioło, ma inny skład oleju.


Fot. Shutterstock/spline_x

Fot. Shutterstock/Anastasiia Malinich

Siemię lniane

Siemię lniane to nasiona lnu (Linum usitatissimum). Mogą mieć brązową lub złocistą łuskę. Są wyjątkowo bogatym źródłem kwasu linolenowego (omega 3), Kwas ten szybko się utlenia i jełczeje. Dlatego wyhodowano kilka odmian niskolinolenowych, z których olej ma dłuższą trwałość, jest on jednak mniej cenny dla zdrowia. Mielone siemię też szybko traci na wartości, więc należy je jeść tuż po rozdrobnieniu. Najkorzystniej jest dodawać 1 - 2 łyżki zmielonych nasion do chudego twarogu lub jogurtu. Z kolei ziarna zalane wodą wydzielają dużo pęczniejących substancji śluzowych. Powstaje z nich rodzaj kisielu, który łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego.


Fot. Shutterstock/nathanipha99


Fot. Shutterstock/Subbotina Anna

Fot. Shutterstock/SOMMAI

Sezam

Sezam, a ściśle nasiona sezamu indyjskiego (Sesamum indicum) to płaskie ziarenka wielkości około 3 mm, czarne, beżowe lub kremowe, po wyłuskaniu zupełnie białe. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają bogaty zestaw minerałów, przeciwutleniaczy i witamin. Ich stugramowa porcja dostarcza około 650 kcal! Robione z nich przysmaki: chałwa, sezamki i pasta tahini (ona też jest do kupienia w sklepach) są więc bardzo tuczące. Sezamem osypuje się ciasta i pieczywo. Czarny sezam w azjatyckiej kuchni używany jest jako chrupiąca panierka do mięsnych dań.


Fot. Shutterstock/Boonchuay1970

Fot. Shutterstock/Henrik Larsson

Kminek

Kminek (Carum carvi) ceniony jest za paskowane nasiona o słodkawo-piekącym smaku i charakterystycznym zapachu. Pomagają w trawieniu i likwidują wzdęcia. Dodaje się je np. do potraw z kapusty i grochu. Warto je żuć po ciężkich posiłkach. Mylone są z kminem rzymskim (kuminem).


Fot. Shutterstock/Henrik Larsson


Fot. Shutterstock/timquo

Fot. Shutterstock/Soyka

Chia

Chia (wymowa hiszpańska brzmi - kja) czyli nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) mają o 20% mniej kwasów omega 3 niż siemię lniane i o połowię więcej rozpuszczalnego w wodzie błonnika (obniża poziom cholesterolu). Zawierają mnóstwo antyoksydantów. Można je dodawać do sałatek, jogurtów, deserów, koktajli i pieczywa. Dietetycy zalecają łyżkę nasion chia włączyć do codziennej diety.

Fot. Shutterstock/Kletr

Mak

Mak - nerkowate nasiona niebieskie, a u niektórych odmian białe, uzyskuje się z maku lekarskiego (Papaver somniferum) - tej samej rośliny, której niedojrzałe makówki są źródłem opium. Ziarna nie zawierają jednak substancji narkotycznych, więc makowiec może oszałamiać jedynie doskonałym smaakiem. W dodatku dostarcza sporo magnezu i około 10 razy więcej wapnia niż taka sama porcja twarogu. Ale objadać się nim nie należy, bo tuczy (100 g dostarcza około 520 kcal). Surowy warto dodawać do sałatek i deserów - będzie usprawniał pracę jelit.


Fot. Shutterstock/Rtstudio


Fot. Shutterstock/Sivapoom Yamasaki

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Zioła przeciwwirusowe
Stewia (Stevia rebaudiana) - co to jest?
Syrop z mniszka

Skomentuj:

Chia, mak, czarnuszka, siemię lniane, sezam, kminek. Które zioła są najzdrowsze

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej