Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste

Madalena Narkiewicz
fot. 13Smile shutterstock

Pikantny musztardowiec (mustard greens), mizuna i mibuna to mało znane nam warzywa liściowe. Łatwo się je uprawia i są smaczne, więc zapewne szybko zdobędą popularność.

Cóż to są za egzotyczne rośliny? Odpowiedź może być zaskakująca.

Jako warzywa tradycyjnie wykorzystywane są na Dalekim Wschodzie. Mają oryginalny ostry smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych (chronią np. przed grypą i nowotworami). Działanie to zawdzięczają dużej zawartości witaminy C, beta karotenu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i sulforafanu.

Musztardowiec odmiany do wyboru

"Musztardowe" kapusty to gatunki roczne lub dwuletnie. Odpowiada im chłód (temp. ok. 18°C). Szybko tworzą rozety liści, a później pędy kwiatostanowe, które dorastają do wysokości ok. 60 cm.

Mibuna charakteryzuje się całobrzegimi długimi liśćmi, mięsistymi i o błyszczącej skórce. Mizuna natomiast ma je silnie powcinane. Z kolei musztardowiec, w zależności od odmiany, tworzy liście karbowane, postrzępione lub owalne. Warzywa te zwykle są zielone, ale nie brak też ich odmian purpurowych, które w niskiej temperaturze stają się niemal fioletowe.

Musztardowiec - uprawa

Warzywa te można siać od chwili, gdy tylko ziemia rozmarznie, aż do końca kwietnia, a na zbiór jesienny - w sierpniu (latem jest dla nich za gorąco). Lubią słońce i wilgotną glebę. Znoszą przymrozki do -5°C, ale czasem po wiosennym przemrożeniu przedwcześnie zakwitają.

Po upływie miesiąca od siewu rozety liści osiągają długość 4-6 cm i nadają się do zbioru jako tzw. baby leaf. Rośliny można jednak uprawiać dłużej i sukcesywnie zrywać z nich liście - te większe mają tylko nieco ostrzejszy smak. Jadalne są też młode pędy. Na zbiór rozet warzywa mogą rosnąć w rozstawie 5×10 cm, natomiast jeżeli zależy nam na pędach - w rozstawie 30×40cm.
Doskonale nadają się także do uprawy w doniczkach i skrzynkach.

Musztarda z kapusty?

Popularna musztarda to zimny sos uzyskiwany z nasion gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Ale systematyka tych roślin ostatnio się zmieniła. I tak gorczyca czarna nazywana jest teraz kapustą czarną (Brassica nigra), a gorczyca sarepska
- kapustą sitowatą (B. juncea).

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Jesienno-zimowe uprawy w domu – jak wspólne sianie warzyw może budować zdrowe nawyki u dzieci?
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)

Skomentuj:

Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej