Owoce i warzywa w ogrodzie

  • Praktyczne rozplanowanie warzywnika ułatwia pracę. Pamiętajmy o zmianowaniu, to znaczy o tym, by na jednej grządce uprawiać naprzemiennie warzywa z różnych grup, niespokrewnionych ze sobą. Dzięki temu zapobiegamy wyjałowieniu gleby z konkretnych pierwiastków oraz rozprzestrzenianiu się chorób.

    Kalendarz prac w warzywniku

    Jeśli zostałeś właśnie właścicielem własnego ogrodu i marzą Ci się świeżutkie warzywa z własnej grządki, zacznij od tych najprostszych w uprawie, a w miarę zdobywania praktyki ogrodniczej, spróbujesz i bardziej wymagających - z sukcesem.

  • Pigwowiec

    Rośliny owocowe

    Owoce budzą w nas wszystkie najprzyjemniejsze zmysły – lśniące, o intensywnej barwie cieszą oczy, pachną świeżo i smakują wyśmienicie, stanowiąc eksplozję soczystości i słodyczy. Owoce to jednak nie tylko cukier i woda, ale również bomba witaminowa i bogate źródło cennych związków, jak np. kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy czy antocyjany. Ostatnie z wymienionych charakteryzują się ciemnym zabarwieniem i znajdują się w większości owoców o ciemnej barwie np. w borówkach, winogronach czy aronii. Antocyjany zyskały w ostatnich latach na znaczeniu, gdyż przypisuje się im szeroki zakres działania przeciwutleniającego, co znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości.

  • Żurawina

    Żurawina uprawa - jak założyć kobierzec?

    Aby uprawiać żurawinę, nie trzeba mieć bagna. Krzewinka ta lubi wilgoć, ale bez przesady. Obdarowując nas zdrowymi owocami, jednocześnie może służyć jako zimozielona roślina okrywowa.

  • Gdy w maju nadejdzie czas na przesadzanie rozsady do gruntu, młode pomidory mają co najmniej po 10 cm wysokości i kilka par liści

    Jak założyć warzywnik [Terminy wysiewu]

    Nadszedł czas na wysianie warzyw uprawianych z rozsady. Wkrótce rozpoczniemy też siew na grządkach.

  • Po lewej typ niekwitnący, po prawej - kwitnący, z łodygą kwiatową w centrum główki

    Czosnek zwyczajny (Allium sativum) - śliczne białe ząbki

    Kogo nie nie przekonuje do czosnku fakt, że dodawał on wigoru rzymskim legionistom, niech spróbuje wyobrazić sobie smak kiszonych ogórków bez jego charakterystycznego aromatu...

  • PĄKI KARCZOCHA ZWYCZAJNEGO są cenione przez smakoszy.

    Uprawa karczochów w ogrodzie w Polsce. Karczochy w przydomowym warzywniku

    Jedne karczochy ofiarowują nam swoje serce, inne zaś ogonki liści. Te pierwsze pięknie wyglądają na talerzu, drugie są plenniejsze i łatwiej się je uprawia.

  • cebula

    Syrop z cebuli

    Syrop z cebuli to sprawdzony sposób mojej babci na przeziębienie i ból gardła. By go zrobić wystarczy nam cebula i cukier. Poznajcie przepis.

  • Imbir

    Uprawa imbiru w Polsce

    Imbir powszechnie dostępny w sklepach spożywczych imbir to tak naprawdę imbir lekarski (Zingiber officinale), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie.

  • ziemniaki

    Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?

    Ostatnio ziemniaki mają złą prasę. Niesłusznie. Jeśli tylko tłusto ich nie omaścimy i nie polejemy ciężkim sosem, są niskokaloryczne i lekkostrawne.

  • Cebula czerwona

    Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

    Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.

  • Nalewka z cytryny

    Nalewka z cytryny

    Cytryny to najbogatsze źródło witaminy C, która jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszną cytrynówkę.

  • Syrop z czosnku

    Syrop z czosnku

    Czosnek to roślina, która jest liderem w walce z przeziębieniem. Przez ogrom zawartych w sobie substancji stanowi naturalny antybiotyk dla organizmu. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem nie kwestionują jego siły działania w walce z chorobami. Podpowiadamy jak samodzielnie wykonać syrop z czosnku.

  • Sąsiedztwo warzyw

    Dobre sąsiedztwo warzyw

    Planując nasz warzywnik powinniśmy przyjrzeć się zjawisku alleopatii czyli korzystnego lub niekorzystnego oddziaływania na siebie roślin rosnących obok siebie. Dobierając do siebie odpowiednio warzywa możemy wiele zyskać.

  • Dynia ozdobna

    Dynia ozdobna

    Dynie ozdobne to małe, wielobarwne dynie, o zróżnicowanych kształtach i fakturach, uprawiane ze względu na swoje walory dekoracyjne.

  • Nalewka orzechowa

    Nalewka orzechowa

    Jak wiemy wszystkie orzechy są bardzo pożywne i zdrowe. Nie inaczej jest z orzechem włoskim jego owoce i liście wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Orzechy świetnie nadają się na smaczną i zdrową nalewkę.

  • Dynia piżmowa

    Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne)

    Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), wywodząca się z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana stosunkowo rzadko.

  • Dynia Hokkaido

    Dynia Hokkaido

    Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima), znana na naszym rynku również pod swoją oryginalną, japońską nazwą Uchiki Kuri , od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Szefowie kuchni doceniają jej niewielkie rozmiary (waży od 1 do 3 kg), słodki, pomarańczowo-czerwony miąższ, o kasztanowym posmaku i uniwersalność zastosowań. Dietetycy i promotorzy zdrowego odżywania zachęcają do wprowadzenia jej na stałe do swojego menu, ze względu na niską kaloryczność i liczne wartości odżywcze. Floryści, dekoratorzy i wielbiciele Halloween wykorzystują ją w kompozycjach jesiennych i dekoracjach świątecznych.

  • Nalewka z głogu

    Nalewka z głogu

    Nalewka z głogu jest bardzo zdrowa, wyciągi z kwiatów głogu i przetwory z jego owoców są cenione od lat, i to nie tylko w medycynie ludowej. Owoce na nalewki zbieramy na przełomie września i października - jak są dobrze wybarwione.

  • Dynia piżmowa, odmiana 'Butternut'

    Dynie. Jaką odmianę wybrać?

    Dynie są różnorodne. Jedne zadziwiają wielkością, inne miąższem przypominającym makaron albo nasionami, które nie mając twardych łupin nie wymagają łuskania. Jesienią szturmem zdobywają nasze stoły.

  • Złociste kwiaty patisonów również są jadalne

    Patisony. Ciekawe odmiany patisonów. Jak uprawiać patisony w ogrodzie?

    Smaczne i dietetyczne owoce patisonów, przypominające miniaturowe statki kosmitów z filmów science fiction, wylądowały na naszych stołach całkiem niedawno, bo w latach osiemdziesiątych XX wieku.

  • Dynia Muscat

    Dynia Muscat

    Dynia Muscat de Provence (Musquée de Provence), zwana również dynią prowansalską, francuską lub muszkatułową, jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duchesne) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta stosunkowo nowa odmiana wywodzi się z Francji, ale jej korzenie sięgają Nowego Świata.

  • Jabłoń Koksa Pomarańczowa

    Jabłoń 'Koksa pomarańczowa'

    Zapanowała moda na stare odmiany jabłoni. To dobrze, bo są odporne na choroby, a ich owoce bardzo smaczne. Do takich właśnie należy koksa pomarańczowa. Naprawdę warto ją mieć w ogródku. Jest dostępna w sprzedaży, produkuje ją kilka szkółek.

  • Stara odmiana jabłoni

    Stare odmiany jabłoni

    Wysokopienne jabłonie, które jeszcze niedawno dodawały kolorytu polskim krajobrazom, znikają bezpowrotnie. Zastępując je modnymi roślinami ozdobnymi, często pozbywamy się z ogrodów najcenniejszego skarbu.

  • Nalewka z winogron

    Nalewka z winogron

    Jak zaczynają dojrzewać i wybarwiać się winogrona na winorośli to najlepszy czas na jesienne przetwory. Wiele osób zbiera te cenne owoce i wykorzystuje je do produkcji wina czy soków. Warto przypomnieć, że można je wykorzystać również do robienia nalewek, które nie tylko dobrze smakują, ale również są bardzo zdrowe.

  • ORZECHY KASZTANA mają brązową łupinę i kolczastą okrywę.

    Kasztan jadalny

    Kasztany jadalne to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.

  • Malinowa nalewka

    Nalewka malinowa

    Nalewka malinowa to prawdziwa królowa wśród nalewek – aromatyczna, słodka i rozgrzewająca. Idealna przy przeziębieniach i grypie, ale nie tylko. W Polsce jest przygotowywana od wieków, według wielu przepisów i z różnymi dodatkami.

  • Nalewka z bzu czarnego

    Nalewka z czarnego bzu

    Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.

  • Rokitnik

    Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe

    Lecznicze, pełne witamin ozdobne owoce z własnego ogrodu. Zamiast chodzić po aptekach i wydawać pieniądze na suplementy diety, ruszajmy do ogrodu i posadźmy piękne, łatwe w uprawie rośliny, które dostarczą naturalnych owocowych mikroelementów, witamin i "wymiataczy" toksyn

  • Smoczy owoc

    Smoczy owoc (Hylocereus undatus) - pitaja

    Smoczy owoc albo truskawkowa gruszka to owoc kaktusa - jej miąższ najlepiej smakuje skropiony sokiem z limonki i syropem klonowym.

  • Nalewka z jeżyny

    Nalewka z jeżyn

    Do ogrodu lub na działkę najlepiej wybrać bezkolcową jeżynę 'Thornfree' o czarnych błyszczących owocach. Obficie plonuje od końca sierpnia do późnej jesieni, jest odporna na choroby, nie tworzy odrostów. Ma smaczne owoce, które możemy wykorzystać do przetworów w tym nalewek.