Owoce i warzywa w ogrodzie
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli to sprawdzony sposób mojej babci na przeziębienie i ból gardła. By go zrobić wystarczy nam cebula i cukier. Poznajcie przepis.
Uprawa imbiru w Polsce
Imbir powszechnie dostępny w sklepach spożywczych imbir to tak naprawdę imbir lekarski (Zingiber officinale), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie.
Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?
Ostatnio ziemniaki mają złą prasę. Niesłusznie. Jeśli tylko tłusto ich nie omaścimy i nie polejemy ciężkim sosem, są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]
Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.
Nalewka z cytryny
Cytryny to najbogatsze źródło witaminy C, która jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszną cytrynówkę.
Syrop z czosnku
Czosnek to roślina, która jest liderem w walce z przeziębieniem. Przez ogrom zawartych w sobie substancji stanowi naturalny antybiotyk dla organizmu. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem nie kwestionują jego siły działania w walce z chorobami. Podpowiadamy jak samodzielnie wykonać syrop z czosnku.
Dobre sąsiedztwo warzyw
Planując nasz warzywnik powinniśmy przyjrzeć się zjawisku alleopatii czyli korzystnego lub niekorzystnego oddziaływania na siebie roślin rosnących obok siebie. Dobierając do siebie odpowiednio warzywa możemy wiele zyskać.
Dynia ozdobna
Dynie ozdobne to małe, wielobarwne dynie, o zróżnicowanych kształtach i fakturach, uprawiane ze względu na swoje walory dekoracyjne.
Nalewka orzechowa
Jak wiemy wszystkie orzechy są bardzo pożywne i zdrowe. Nie inaczej jest z orzechem włoskim jego owoce i liście wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Orzechy świetnie nadają się na smaczną i zdrową nalewkę.
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne)
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), wywodząca się z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana stosunkowo rzadko.
Dynia Hokkaido
Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima), znana na naszym rynku również pod swoją oryginalną, japońską nazwą Uchiki Kuri , od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Szefowie kuchni doceniają jej niewielkie rozmiary (waży od 1 do 3 kg), słodki, pomarańczowo-czerwony miąższ, o kasztanowym posmaku i uniwersalność zastosowań. Dietetycy i promotorzy zdrowego odżywania zachęcają do wprowadzenia jej na stałe do swojego menu, ze względu na niską kaloryczność i liczne wartości odżywcze. Floryści, dekoratorzy i wielbiciele Halloween wykorzystują ją w kompozycjach jesiennych i dekoracjach świątecznych.
Nalewka z głogu
Nalewka z głogu jest bardzo zdrowa, wyciągi z kwiatów głogu i przetwory z jego owoców są cenione od lat, i to nie tylko w medycynie ludowej. Owoce na nalewki zbieramy na przełomie września i października - jak są dobrze wybarwione.
Dynie. Jaką odmianę wybrać?
Dynie są różnorodne. Jedne zadziwiają wielkością, inne miąższem przypominającym makaron albo nasionami, które nie mając twardych łupin nie wymagają łuskania. Jesienią szturmem zdobywają nasze stoły.
Patisony. Ciekawe odmiany patisonów. Jak uprawiać patisony w ogrodzie?
Smaczne i dietetyczne owoce patisonów, przypominające miniaturowe statki kosmitów z filmów science fiction, wylądowały na naszych stołach całkiem niedawno, bo w latach osiemdziesiątych XX wieku.
Dynia Muscat
Dynia Muscat de Provence (Musquée de Provence), zwana również dynią prowansalską, francuską lub muszkatułową, jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duchesne) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta stosunkowo nowa odmiana wywodzi się z Francji, ale jej korzenie sięgają Nowego Świata.
Jabłoń 'Koksa pomarańczowa'
Zapanowała moda na stare odmiany jabłoni. To dobrze, bo są odporne na choroby, a ich owoce bardzo smaczne. Do takich właśnie należy koksa pomarańczowa. Naprawdę warto ją mieć w ogródku. Jest dostępna w sprzedaży, produkuje ją kilka szkółek.
Stare odmiany jabłoni
Wysokopienne jabłonie, które jeszcze niedawno dodawały kolorytu polskim krajobrazom, znikają bezpowrotnie. Zastępując je modnymi roślinami ozdobnymi, często pozbywamy się z ogrodów najcenniejszego skarbu.
Nalewka z winogron
Jak zaczynają dojrzewać i wybarwiać się winogrona na winorośli to najlepszy czas na jesienne przetwory. Wiele osób zbiera te cenne owoce i wykorzystuje je do produkcji wina czy soków. Warto przypomnieć, że można je wykorzystać również do robienia nalewek, które nie tylko dobrze smakują, ale również są bardzo zdrowe.
Kasztan jadalny
Kasztany jadalne to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.
Nalewka malinowa
Nalewka malinowa to prawdziwa królowa wśród nalewek – aromatyczna, słodka i rozgrzewająca. Idealna przy przeziębieniach i grypie, ale nie tylko. W Polsce jest przygotowywana od wieków, według wielu przepisów i z różnymi dodatkami.
Nalewka z czarnego bzu
Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.
Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe
Lecznicze, pełne witamin ozdobne owoce z własnego ogrodu. Zamiast chodzić po aptekach i wydawać pieniądze na suplementy diety, ruszajmy do ogrodu i posadźmy piękne, łatwe w uprawie rośliny, które dostarczą naturalnych owocowych mikroelementów, witamin i "wymiataczy" toksyn
Smoczy owoc (Hylocereus undatus) - pitaja
Smoczy owoc albo truskawkowa gruszka to owoc kaktusa - jej miąższ najlepiej smakuje skropiony sokiem z limonki i syropem klonowym.
Nalewka z jeżyn
Do ogrodu lub na działkę najlepiej wybrać bezkolcową jeżynę 'Thornfree' o czarnych błyszczących owocach. Obficie plonuje od końca sierpnia do późnej jesieni, jest odporna na choroby, nie tworzy odrostów. Ma smaczne owoce, które możemy wykorzystać do przetworów w tym nalewek.
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Wino z winogron? Masz piękne winogrona w ogrodzie czy na działce? Z roku na rok coraz obficiej owocują a Ty nie wiesz jak je wykorzystać? Robiłeś już soki, dżemy to czas najwyższy by zabrać się za domowe wino. Mamy dla Was prosty przepis
Nalewka z dzikiej róży
Ludzie od wieków pili nalewki „dla zdrowotności”. Szczególnym powodzeniem cieszą się aromatyczne nalewki z płatków lub owoców róży. Sporządzamy je najczęściej z róży dzikiej i pomarszczonej .
Nalewka z aronii
Aronia to niewymagająca, odporna na mróz roślina. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z chorobami cywilizacyjnymi. Podpowiadamy jak zrobić z aronii nalewkę na wiele sposobów.
Nalewka z truskawek
Nalewka z truskawek? Założę się, że mało kto z Was słyszał o robieniu nalewek właśnie z truskawek. Prezentujemy ciekawe przepisy.
Nalewka z malin
Aromatyczna nalewka z malin to wspomnienie minionego lata i zarazem pyszna wzmacniająca mikstura. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew malin by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.
Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy
Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki, ale idealnie nadaje się pyszne rozgrzewające nalewki. Sprawdź nasze przepisy.