Owoce i warzywa w ogrodzie

  • Nalewka z wiśni

    Wiśniówka na chłodne wieczory, czyli nalewka z wiśni - przepis i wskazówki

    Nalewki są popularne nie mniej niż koniaki, whisky i wyborne wina. Nalewka z wiśni jest nie tylko smaczna, pachnąca, mocna, ale także uważana za zdrową. Niektóre są wręcz panaceum na niektóre choroby.

  • Nalewka z bzu czarnego

    Lecznicza nalewka z czarnego bzu - najpopularniejsze przepisy!

    Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Czarny bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.

  • Dereniówka

    Dereniówka, czyli starodawna szlachetna królowa nalewek!

    Dereniówka - aromatyczna nalewka to wspomnienie minionego lata. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Warto więc w ogrodzie posadzić dereń, by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.

  • Nalewka z tarniny

    Nalewka z tarniny o wyjątkowych właściwościach. Przepis, który warto mieć pod ręką

    Tarniówka to jedna z najlepszych nalewek. Do jej przyrządzenia należy używać owoców zrywanych po pierwszych przymrozkach. Można wprawdzie zebrać je wcześniej i umieścić w zamrażalniku, ale da to gorszy efekt. Radzę więc poczekać ze zbiorem do późnej jesieni.

  • KUCHNIA REGJONALNA POJEZIERZA KASZUBSKIEGO , WIES OLPUCH NAD JEZIOREM WDZYDZKIM ; NALEWKA ZURAWINOWA STYLIZACJA ANNA TYSLEROWICZ FOT. RAFAL LIPSKI PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (139) - 9.2006 SLOWA KLUCZOWE: ALKOHOL

    Przepisy na pyszne nalewki

    Polscy szkółkarze bywają entuzjastami nalewek. Poprosiliśmy kilku z nich o przepisy na poprawiające jesienny nastrój aromatyczne napitki. Są one tak smaczne, że trudno się oprzeć próbowaniu ich po kieliszeczku, choć każda nalewka tym lepsza, im dłużej się przegryza...

  • Nalewka z aronii

    Nalewka z aronii - przepisy

    Aronia to niewymagająca, odporna na mróz roślina. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z chorobami cywilizacyjnymi. Podpowiadamy jak zrobić z aronii nalewkę na wiele sposobów.

  • Nalewka z winogron

    Nalewka z winogron

    Jak zaczynają dojrzewać i wybarwiać się winogrona na winorośli to najlepszy czas na jesienne przetwory. Wiele osób zbiera te cenne owoce i wykorzystuje je do produkcji wina czy soków. Warto przypomnieć, że można je wykorzystać również do robienia nalewek, które nie tylko dobrze smakują, ale również są bardzo zdrowe.

  • Dynia Hokkaido

    Dynia Hokkaido

    Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima), znana na naszym rynku również pod swoją oryginalną, japońską nazwą Uchiki Kuri , od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Szefowie kuchni doceniają jej niewielkie rozmiary (waży od 1 do 3 kg), słodki, pomarańczowo-czerwony miąższ, o kasztanowym posmaku i uniwersalność zastosowań. Dietetycy i promotorzy zdrowego odżywania zachęcają do wprowadzenia jej na stałe do swojego menu, ze względu na niską kaloryczność i liczne wartości odżywcze. Floryści, dekoratorzy i wielbiciele Halloween wykorzystują ją w kompozycjach jesiennych i dekoracjach świątecznych.

  • Pasteryzacja słoików w garnku

    6 zasad- jak pasteryzować słoiki?

    Pasteryzacja słoików to metoda sterylizacji produktów spożywczych poprzez zabicie bakterii. Jak pasteryzować słoiki? Proces polega na wypełnieniu słoików gorącą zawartością i zanurzeniu ich we wrzącej wodzie. Gdy słoiki są zanurzone w wodzie, przestrzenie powietrzne rozszerzają się. Powoduje to powstanie próżni pomiędzy pokrywką a zawartością.

  • Nalewka z malin

    Malinowy raj dla podniebienia, czyli nalewka z malin - właściwości, przepis i przechowywanie

    Delektowanie się alkoholem, a szczególnie nalewkami kojarzy się przede wszystkim ze spotkaniami w gronie najbliższych lub kieliszeczkiem nalewki do obiadu na trawienie lub na wzmocnienie. Aromatyczna nalewka z malin to także wspomnienie minionego warto więc dlatego we własnym ogrodzie posadzić krzew malin by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.

  • SLOWA KLUCZOWE: czosnek niedzwiedzi

    Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)

    Czosnek niedźwiedzi - w naszych lasach nie wolno go zrywać, ale jeśli chcemy go uprawiać w naszym ogrodzie to bez problemu możemy go kupić go w sklepach zielarskich. Ta piękna roślina cebulowa dobrze sobie radzi w ogrodzie. Potocznie nazywamy ją cebulą czarownic roślin.

  • ROSLINA KRZEW DEREN JADALNY CORNUS MAS OWOCE FOT. PIOTR BANASZCZAK PUBLIKACJA OGRODY NR 10 (114) - 10 2008 PUBLIKACJA OGRODY NR 5 (133) - 5 2010

    Dereń jadalny - (Cornus mas)

    Dereń jadalny (Cornus mas) to małe drzewo liściaste. W Polsce osiąga od 4 do 7 m wysokości, tworząc szeroką, zaokrągloną koronę. Nadaje się również na żywopłoty. Ma piękne czerwone owoce polecane na przetwory i nalewki

  • Bottle corks used as mulch in herb planters SLOWA KLUCZOWE: Beet Behälter Echter Salbei Gewürzpflanzen Heers Salbei Idee Kräuter Recycling Recylcling Salbei Schnittlauch Thymian Wiederverwertung dekorativ mulch recycled ungewöhnlich wieder verwerted Übertöpfe *** Local Caption *** 00767163

    Zioła na balkonie, czyli jakie zioła można uprawiać na balkonie

    Zioła na balkonie? Brak ogrodu nie musi być przeszkodą dla tych, którzy lubią jeść warzywa uprawiane samodzielnie. Nawet na małym balkonie urośnie pomidor w donicy, a w niewielkiej skrzynce bazylia, mięta i inne zioła. Na dużym balkonie lub tarasie można zaszaleć - zmieści się tu cała kompozycja z warzyw, ziół i kwiatów. Będzie z niej i pożytek, i ozdoba.

  • Tymianek słabo zimuje, więc uprawia się go jeden sezon. Pędy ścinamy przed kwitnieniem.

    Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) uprawa na balkonie i w ogrodzie

    Ziele (łodygi i liście) tymianku zawiera olejek eteryczny o działaniu antyseptycznym, wykrztuśnym i rozkurczowym. Dzięki niemu cała roślina przyjemnie pachnie. Zbioru dokonujemy latem, w pełni kwitnienia, kiedy roślina zawiera najwięcej olejku. Podobne, lecz nieco słabsze działanie ma pospolita u nas macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum).Tymianek zajmuje czołowe miejsce wśród roślin zasłużonych dla kuchni i medycyny – sadźmy go gdzie tylko się da! Jak to zrobić i jak później wykorzystać – sprawdźmy!

  • 22.01.2007 WARSZAWA SESJA SWIETA WIELKANOC NA ZDJECIU RZEZUCHA , OWIES STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA DLA CZASOPISMA PORADDNIK DOMOWYY FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY NR 4 (200) - 4 2007

    Jak posadzić rzeżuchę w domu na Wielkanoc?

    Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez rzeżuchy. Podpowiadamy najlepszy termin wysiewu rzeżuchy by zdążyć przed Wielkanocą. Zobacz w czym możesz wysiać tegoroczną rzeżuchę.

  • Warzywnik

    Warzywnik – mały domek dla naszych warzyw

    Coraz więcej osób marzy o warzywach z własnej hodowli. Niestety, często nasze plany ogranicza mała ilość miejsca w ogródku, a nawet jego brak. Właściwie można powiedzieć, że im bardziej niedogodne mamy warunki, tym nasze marzenia są silniejsze. Problemu nie stanowi założenie warzywnika w przestronnym ogrodzie, ale jak to zrobić w malutkim ogródku albo w bloku? Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej rozwiązań, które pomogą nam w spełnieniu naszych ekologicznych marzeń. Są to propozycje gotowych warzywników, które sprawdzą się zarówno na małym balkonie, jak i w większym ogrodzie. Przyjrzyjmy się im bliżej.

  • Gdy w maju nadejdzie czas na przesadzanie rozsady do gruntu, młode pomidory mają co najmniej po 10 cm wysokości i kilka par liści

    Jak założyć warzywnik - terminy wysiewu

    Nie ma smaczniejszych warzyw niż tych wyhodowanych we własnym ogródku i na balkonie. Nadszedł czas na wysianie warzyw uprawianych z rozsady. Wkrótce rozpoczniemy też siew na grządkach. Nie przegapcie odpowiedniego terminu.

  • Praktyczne rozplanowanie warzywnika ułatwia pracę. Pamiętajmy o zmianowaniu, to znaczy o tym, by na jednej grządce uprawiać naprzemiennie warzywa z różnych grup, niespokrewnionych ze sobą. Dzięki temu zapobiegamy wyjałowieniu gleby z konkretnych pierwiastków oraz rozprzestrzenianiu się chorób.

    Kalendarz prac w warzywniku

    Jeśli zostałeś właśnie właścicielem własnego ogrodu i marzą Ci się świeżutkie warzywa z własnej grządki, zacznij od tych najprostszych w uprawie, a w miarę zdobywania praktyki ogrodniczej, spróbujesz i bardziej wymagających - z sukcesem.

  • W czerwcu Ogród Bellingham na Kaszubach otwarty jest w soboty w godz. 12.00-16.00

    Ziemia do warzyw - jak przygotować ogród na wiosnę?

    Wiosna to czas na zakładanie własnego warzywnika - podpowiadamy jak prawidło przygotować ziemię by móc cieszyć się pysznymi i zdrowymi warzywami przez cały sezon. Utrzymanie zdrowej, żywej gleby to główne zadanie ogrodnika. Bez dobrze przygotowanej ziemi do warzyw nie będzie pięknego ogrodu.

  • Malownicze grusze spotykane niekiedy w małych miasteczkach są pozostałością okazów rosnących dawniej licznie na miedzach.

    Grusza polna (Pyrus pyraster). Uprawa dzikiej gruszy i ulęgałki

    Polne grusze, niegdyś tak popularne, znikają z miedz - w Polskim krajobrazie spotyka się je coraz rzadziej.

  • 20655790 https bi

    Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste

    Pikantny musztardowiec (mustard greens), mizuna i mibuna to mało znane nam warzywa liściowe. Łatwo się je uprawia i są smaczne, więc zapewne szybko zdobędą popularność.

  • dp]<nYvMYzwU^e)_i]mu:?u:A>g;Q`4C

    Mirabelka drzewo łatwe w uprawie - najlepsze odmiany

    Skromna mirabelka wiosną zamienia się w wonną chmurkę, a latem hojnie obdarza słodkimi śliwkami. Poznajcie jej upodobania uprawowe.

  • 20022071 https bi

    Dziwne i ciekawe odmiany warzyw. Oryginalne warzywa w ogrodzie

    Widzieliście w sklepie warzywa o dziwnych barwach? Sięgajcie po nie bez obaw - w niczym nie ustępują tym typowym, a wnoszą na stół miłe urozmaicenie.

  • Kalina koralowa Viburnum opulus

    Krzewy z czerwonymi owocami jesienią i zimą

    Późną jesienią i zimą ogród nie musi być pusty. Mogą czerwienić się lub mienić innymi kolorami owoce wielu krzewów, które pozostają na gałązkach nawet wówczas, gdy opadną z nich liście. Niektóre z nich są przysmakiem ptaków, inne cieszą nasze oczy i ożywiają szare zakątki. Oto kilka z nich.

  • Owoce malinojeżyny Idealny owoc na wszelkie przetwory i do bezpośredniego spożycia. Plonowanie ma tak obfite, jak to u jeżyn bywa, ale łagodniejszy smak.

    Malinojeżyna

    Sadzić, czy nie sadzić – oto jest pytanie. W przypadku malinojeżyny to pytanie bardzo stosowne. Nie wszyscy amatorzy jej wyjątkowego smaku są bowiem w stanie później uporać się z tą silnie rozrastająca rośliną.  Malinojeżyna kusi jednak dużymi, bardzo smacznymi owocami, które są źródłem wielu witamin; Wit. C, a także żelaza i fosforu. Można ją mrozić, wykorzystywać do przetworów, soków, a nawet win. Chcecie posadzić w swoim ogródku malinojeżynę? Dowiedzmy się o niej czegoś więcej.

  • Czereśnia 'Kordia'

    Czereśnia ‘Kordia’ o dużych i bardzo słodkich owocach

    Miłośnicy czereśni na pewno docenią walory odmiany ‘Kordia’, która rodzi bardzo smaczne, słodkie i duże owoce. Jej odporność na choroby sprawia, że prawie nie wymaga opryskiwania. Warto więc ją sadzić w przydomowych ogródkach.

  • Ziemniaki uprawa

    Sadzenie ziemniaków – mini poradnik miłośników bulw

    Ziemniaki, kartofle, pyry, grule, bulwy. Lubicie żółte czy białe odmiany? Niedoceniany w przydomowych warzywnikach, a przecież posiada tak ciekawą historię, dzięki której w kilku miejscach na świecie doczekał się własnych muzeów - w Polsce to Poznańskie Muzeum Pyry. Poza tym jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Dajmy mu szansę w swoim ogrodzie!

  • Wiśnia Łutówka

    Wiśnia łutówka: drzewo owocowe, które daje liczne plony

    Jeśli chciałbyś mieć w ogrodzie chociaż jedno wiśniowe drzewo, wybierz ‘Łutówkę’. Ta odmiana obficie plonuje, a jej owoce mają wszechstronne zastosowanie - nadają się na soki i kompoty, do mrożenia oraz na przeróżne przetwory.

  • Malina Polana

    Malina Polana

    Jeśli lubisz maliny i chciałbyś je zrywać we własnym ogrodzie jak najdłużej, posadź odmianę ‘Polana’. Owocuje dwukrotnie w sezonie, a jej owoce możesz smakować jeszcze jesienią.

  • Cebula czerwona

    Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

    Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.