Owoce i warzywa w ogrodzie

  • cebula

    Syrop z cebuli

    Syrop z cebuli to sprawdzony sposób mojej babci na przeziębienie i ból gardła. By go zrobić wystarczy nam cebula i cukier. Poznajcie przepis.

  • Imbir

    Uprawa imbiru w Polsce

    Imbir powszechnie dostępny w sklepach spożywczych imbir to tak naprawdę imbir lekarski (Zingiber officinale), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie.

  • ziemniaki

    Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?

    Ostatnio ziemniaki mają złą prasę. Niesłusznie. Jeśli tylko tłusto ich nie omaścimy i nie polejemy ciężkim sosem, są niskokaloryczne i lekkostrawne.

  • Cebula czerwona

    Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

    Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.

  • Nalewka z cytryny

    Nalewka z cytryny

    Cytryny to najbogatsze źródło witaminy C, która jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszną cytrynówkę.

  • Syrop z czosnku

    Syrop z czosnku

    Czosnek to roślina, która jest liderem w walce z przeziębieniem. Przez ogrom zawartych w sobie substancji stanowi naturalny antybiotyk dla organizmu. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem nie kwestionują jego siły działania w walce z chorobami. Podpowiadamy jak samodzielnie wykonać syrop z czosnku.

  • Sąsiedztwo warzyw

    Dobre sąsiedztwo warzyw

    Planując nasz warzywnik powinniśmy przyjrzeć się zjawisku alleopatii czyli korzystnego lub niekorzystnego oddziaływania na siebie roślin rosnących obok siebie. Dobierając do siebie odpowiednio warzywa możemy wiele zyskać.

  • Dynia ozdobna

    Dynia ozdobna

    Dynie ozdobne to małe, wielobarwne dynie, o zróżnicowanych kształtach i fakturach, uprawiane ze względu na swoje walory dekoracyjne.

  • Nalewka orzechowa

    Nalewka orzechowa

    Jak wiemy wszystkie orzechy są bardzo pożywne i zdrowe. Nie inaczej jest z orzechem włoskim jego owoce i liście wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Orzechy świetnie nadają się na smaczną i zdrową nalewkę.

  • Dynia piżmowa

    Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne)

    Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), wywodząca się z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana stosunkowo rzadko.

  • Dynia Hokkaido

    Dynia Hokkaido

    Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima), znana na naszym rynku również pod swoją oryginalną, japońską nazwą Uchiki Kuri , od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Szefowie kuchni doceniają jej niewielkie rozmiary (waży od 1 do 3 kg), słodki, pomarańczowo-czerwony miąższ, o kasztanowym posmaku i uniwersalność zastosowań. Dietetycy i promotorzy zdrowego odżywania zachęcają do wprowadzenia jej na stałe do swojego menu, ze względu na niską kaloryczność i liczne wartości odżywcze. Floryści, dekoratorzy i wielbiciele Halloween wykorzystują ją w kompozycjach jesiennych i dekoracjach świątecznych.

  • Nalewka z głogu

    Nalewka z głogu

    Nalewka z głogu jest bardzo zdrowa, wyciągi z kwiatów głogu i przetwory z jego owoców są cenione od lat, i to nie tylko w medycynie ludowej. Owoce na nalewki zbieramy na przełomie września i października - jak są dobrze wybarwione.

  • Dynia piżmowa, odmiana 'Butternut'

    Dynie. Jaką odmianę wybrać?

    Dynie są różnorodne. Jedne zadziwiają wielkością, inne miąższem przypominającym makaron albo nasionami, które nie mając twardych łupin nie wymagają łuskania. Jesienią szturmem zdobywają nasze stoły.

  • Złociste kwiaty patisonów również są jadalne

    Patisony. Ciekawe odmiany patisonów. Jak uprawiać patisony w ogrodzie?

    Smaczne i dietetyczne owoce patisonów, przypominające miniaturowe statki kosmitów z filmów science fiction, wylądowały na naszych stołach całkiem niedawno, bo w latach osiemdziesiątych XX wieku.

  • Dynia Muscat

    Dynia Muscat

    Dynia Muscat de Provence (Musquée de Provence), zwana również dynią prowansalską, francuską lub muszkatułową, jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duchesne) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta stosunkowo nowa odmiana wywodzi się z Francji, ale jej korzenie sięgają Nowego Świata.

  • Jabłoń Koksa Pomarańczowa

    Jabłoń 'Koksa pomarańczowa'

    Zapanowała moda na stare odmiany jabłoni. To dobrze, bo są odporne na choroby, a ich owoce bardzo smaczne. Do takich właśnie należy koksa pomarańczowa. Naprawdę warto ją mieć w ogródku. Jest dostępna w sprzedaży, produkuje ją kilka szkółek.

  • Stara odmiana jabłoni

    Stare odmiany jabłoni

    Wysokopienne jabłonie, które jeszcze niedawno dodawały kolorytu polskim krajobrazom, znikają bezpowrotnie. Zastępując je modnymi roślinami ozdobnymi, często pozbywamy się z ogrodów najcenniejszego skarbu.

  • Nalewka z winogron

    Nalewka z winogron

    Jak zaczynają dojrzewać i wybarwiać się winogrona na winorośli to najlepszy czas na jesienne przetwory. Wiele osób zbiera te cenne owoce i wykorzystuje je do produkcji wina czy soków. Warto przypomnieć, że można je wykorzystać również do robienia nalewek, które nie tylko dobrze smakują, ale również są bardzo zdrowe.

  • ORZECHY KASZTANA mają brązową łupinę i kolczastą okrywę.

    Kasztan jadalny

    Kasztany jadalne to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.

  • Malinowa nalewka

    Nalewka malinowa

    Nalewka malinowa to prawdziwa królowa wśród nalewek – aromatyczna, słodka i rozgrzewająca. Idealna przy przeziębieniach i grypie, ale nie tylko. W Polsce jest przygotowywana od wieków, według wielu przepisów i z różnymi dodatkami.

  • Nalewka z bzu czarnego

    Nalewka z czarnego bzu

    Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.

  • Rokitnik

    Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe

    Lecznicze, pełne witamin ozdobne owoce z własnego ogrodu. Zamiast chodzić po aptekach i wydawać pieniądze na suplementy diety, ruszajmy do ogrodu i posadźmy piękne, łatwe w uprawie rośliny, które dostarczą naturalnych owocowych mikroelementów, witamin i "wymiataczy" toksyn

  • Smoczy owoc

    Smoczy owoc (Hylocereus undatus) - pitaja

    Smoczy owoc albo truskawkowa gruszka to owoc kaktusa - jej miąższ najlepiej smakuje skropiony sokiem z limonki i syropem klonowym.

  • Nalewka z jeżyny

    Nalewka z jeżyn

    Do ogrodu lub na działkę najlepiej wybrać bezkolcową jeżynę 'Thornfree' o czarnych błyszczących owocach. Obficie plonuje od końca sierpnia do późnej jesieni, jest odporna na choroby, nie tworzy odrostów. Ma smaczne owoce, które możemy wykorzystać do przetworów w tym nalewek.

  • Wino z winogron

    Wino z winogron. Prosty przepis na wino

    Wino z winogron? Masz piękne winogrona w ogrodzie czy na działce? Z roku na rok coraz obficiej owocują a Ty nie wiesz jak je wykorzystać? Robiłeś już soki, dżemy to czas najwyższy by zabrać się za domowe wino. Mamy dla Was prosty przepis

  • Róża dzika (Rosa canina),

    Nalewka z dzikiej róży

    Ludzie od wieków pili nalewki „dla zdrowotności”. Szczególnym powodzeniem cieszą się aromatyczne nalewki z płatków lub owoców róży. Sporządzamy je najczęściej z róży dzikiej i pomarszczonej .

  • Nalewka z aronii

    Nalewka z aronii

    Aronia to niewymagająca, odporna na mróz roślina. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z chorobami cywilizacyjnymi. Podpowiadamy jak zrobić z aronii nalewkę na wiele sposobów.

  • Nalewka z truskawek

    Nalewka z truskawek

    Nalewka z truskawek? Założę się, że mało kto z Was słyszał o robieniu nalewek właśnie z truskawek. Prezentujemy ciekawe przepisy.

  • Nalewka z malin

    Nalewka z malin

    Aromatyczna nalewka z malin to wspomnienie minionego lata i zarazem pyszna wzmacniająca mikstura. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew malin by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.

  • Pigwa

    Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy

    Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki, ale idealnie nadaje się pyszne rozgrzewające nalewki. Sprawdź nasze przepisy.