Z murowanego grilla
To popularne ogrodowe urządzenie łatwo zmienić w wędzarnię. W tym celu nad paleniskiem ustawia się ruszt, na który wysypujemy warstwę grubego, dobrze wypłukanego żwiru służącego jako filtr dymu i osłona przed skapującym do żaru tłuszczem.
Nad żwirem (w odległości 20-30 cm) montujemy drugi ruszt na ryby i mięso. Można zespawać też specjalny wieszak. Temperaturę wędzenia regulujemy, zmieniając grubość warstwy kamieni. Jeśli mamy ochotę na pieczyste, wędzarni łatwo przywrócić funkcję grilla.
Nad żwirem (w odległości 20-30 cm) montujemy drugi ruszt na ryby i mięso. Można zespawać też specjalny wieszak. Temperaturę wędzenia regulujemy, zmieniając grubość warstwy kamieni. Jeśli mamy ochotę na pieczyste, wędzarni łatwo przywrócić funkcję grilla.
Skomentuj:
Z murowanego grilla