Sekatory do cięcia roślin
Prawidłowe przycinanie roślin jest jedną z ważniejszych prac pielęgnacyjnych w ogrodzie. W sklepach można znaleźć wiele doskonałej jakości narzędzi.
1 z 6
2 z 6
3 z 6
4 z 6
5 z 6
6 z 6
SEKATORY
Najważniejsze są ostrza. Powinny być wykonane ze stali dobrej jakości, równe i ostre, by rana na obciętym pędzie była gładka i czysta. Tępym narzędziem kiepskiej jakości możemy wyrządzić roślinie krzywdę, narażając ją na zakażenie chorobami grzybowymi. Ostrza nie mogą się rozchodzić ani zbyt mocno do siebie przylegać. Większość sekatorów ma ostrza mocowane śrubą, która umożliwia regulację ich docisku. Można poprosić sprzedawcę o wyregulowanie sekatora tak, by lekko chodził, a ostrza nie ocierały się o siebie za mocno (wtedy szybko się tępią).
Najlepsze są ostrza ze stali szlachetnej ze specjalną powłoką antyadhezyjną, która sprawia, że sok czy żywica nie przyklejają się do ich powierzchni. Bardzo funkcjonalna jest rynienka w stalnicy, która odprowadza soki, dzięki czemu ostrza się nie sklejają. Niektóre modele mają ostrza ze specjalnym wcięciem umożliwiającym przecinanie drutu. Najszybciej zużywa się sprężyna, więc zwróćmy uwagę, czy łatwo się ją wymienia. Sekator powinien być lekki i dobrze leżeć w dłoni. Warto szukać modeli, w których da się regulować rozwarcie rękojeści i ostrza. Możemy wtedy dopasować rozstaw rączek do wielkości dłoni. Część sekatorów jest wyposażona w gumowe odbijacze w górnej części rękojeści redukujące drgania podczas pracy. Rękojeści mogą być obciągnięte antypoślizgową gumą lub gąbką. Niektóre modele mają bardzo lekkie uchwyty w całości wykonane z materiałów syntetycznych z dodatkiem bardzo wytrzymałego włókna szklanego.
Najważniejsze są ostrza. Powinny być wykonane ze stali dobrej jakości, równe i ostre, by rana na obciętym pędzie była gładka i czysta. Tępym narzędziem kiepskiej jakości możemy wyrządzić roślinie krzywdę, narażając ją na zakażenie chorobami grzybowymi. Ostrza nie mogą się rozchodzić ani zbyt mocno do siebie przylegać. Większość sekatorów ma ostrza mocowane śrubą, która umożliwia regulację ich docisku. Można poprosić sprzedawcę o wyregulowanie sekatora tak, by lekko chodził, a ostrza nie ocierały się o siebie za mocno (wtedy szybko się tępią).
Najlepsze są ostrza ze stali szlachetnej ze specjalną powłoką antyadhezyjną, która sprawia, że sok czy żywica nie przyklejają się do ich powierzchni. Bardzo funkcjonalna jest rynienka w stalnicy, która odprowadza soki, dzięki czemu ostrza się nie sklejają. Niektóre modele mają ostrza ze specjalnym wcięciem umożliwiającym przecinanie drutu. Najszybciej zużywa się sprężyna, więc zwróćmy uwagę, czy łatwo się ją wymienia. Sekator powinien być lekki i dobrze leżeć w dłoni. Warto szukać modeli, w których da się regulować rozwarcie rękojeści i ostrza. Możemy wtedy dopasować rozstaw rączek do wielkości dłoni. Część sekatorów jest wyposażona w gumowe odbijacze w górnej części rękojeści redukujące drgania podczas pracy. Rękojeści mogą być obciągnięte antypoślizgową gumą lub gąbką. Niektóre modele mają bardzo lekkie uchwyty w całości wykonane z materiałów syntetycznych z dodatkiem bardzo wytrzymałego włókna szklanego.
Skomentuj:
Sekatory do cięcia roślin