O co jeszcze warto zadbać w lipcu?
Jak pielęgnować rośliny - podpowiada Danuta Młoźniak
W mieszkaniu
Regularnie podlewamy kwiaty, najlepiej wodą odstałą, aby miała temperaturę taką jak otoczenie roślin. Uchroni je to przed szokiem termicznym, który powoduje tworzenie się korkowych plam na liściach.
Ukorzenione sadzonki umieszczamy w doniczkach. Jednocześnie ich wierzchołki uszczykujemy, aby rośliny ładnie się rozkrzewiły. Na zdjęciu różne odmiany cieniolubnej fitonii Werschaffelta.
Zapewniamy kwiatom dostęp do wody na czas urlopu. Najlepiej powierzyć je opiece przyjaciół. Gdy jest to niemożliwe, wstawmy rośliny do miski z wodą, osłaniając jednocześnie liście folią, aby ograniczyć parowanie. Następnie przenieśmy je w półcieniste miejsce.
Przynajmniej raz na 10 dni zasilamy rośliny roztworem nawozu wieloskładnikowego, ściśle według przepisu podanego na opakowaniu.
Przycinamy niektóre przekwitające kwiaty, jak lobelie, smagliczki, żeniszki, nemezje, żeby ponownie pobudzić je do kwitnienia.
Przeglądamy liście roślin, aby nie przeoczyć pojawiających się szkodników.
Dosadzamy kwiaty sezonowe, np. aksamitki, niecierpki. Zastępujemy nimi rośliny, które źle rosną.
Podlewamy i nawozimy kwiaty w skrzynkach. Pożywki stosujemy raz na tydzień, dobierając te, które zawierają potas (np. dla pelargonii) lub żelazo (dla surfinii). Jeśli nasz kot lubi grzebać w ziemi, chronimy kwiaty, wykładając podłoże kamieniami o średnicy 3-5 cm lub umieszczając w nim gęsto na sztorc krótkie patyczki.
W ogrodzie
Pikujemy siewki roślin dwuletnich. Sadzimy je pojedynczo co kilka centymetrów na specjalnej grządce, tzw. rozsadniku.
Dzielimy irysy i piwonie. Robimy to dopiero wtedy, gdy przekwitną. Sadząc je w nowym miejscu, skracamy liście o 2/3.
Przycinamy pędy ziół, aby lepiej się rozkrzewiły. Ścięte gałązki możemy zasuszyć.
Usuwamy przekwitłe kwiaty bylin i róż, aby rośliny nie tworzyły nasion - wtedy dłużej kwitną.
Strzyżemy żywopłoty. Gałązki tniemy w dni pochmurne, aby słońce nie przypaliło odsłoniętych liści.
Skracamy gałęzie wiśni i brzoskwiń. Po zbiorze owoców przycinamy je za pierwszym lub drugim pąkiem od nasady.
Nawozimy truskawki, aby miały siłę zawiązać pąki kwiatowe na następny rok.
Podlewamy trawę w czasie upałów. Najlepiej robić to rano lub wieczorem, zwłaszcza podczas słonecznych dni. Regularnie ją też kosimy. Gdy jest gorąco, noży nie należy ustawiać zbyt nisko, aby murawy nie wypaliło słońce.
Czyścimy filtry w oczkach wodnych. Co kilka dni przepłukujemy je silnym strumieniem wody, uważając, żeby brudy nie spłynęły z powrotem do zbiornika.
Rozpoczynamy zbiory warzyw. Pierwsza dojrzewa cebula. Wyrywamy ją, gdy szczypior zaschnie, zostawiamy na kilka dni w przewiewnym miejscu, a potem przenosimy do przechowalni. Fasolkę szparagową i ogórki zbieramy co dwa, trzy dni, a gdy jest gorąco - nawet codziennie, aby nie przejrzały.
W ogrodzie
Skomentuj:
O co jeszcze warto zadbać w lipcu?