Wysadzamy do gruntu rozsadę kwiatów jednorocznych, np. aksamitek, żeniszków, petunii. Najlepiej w drugiej połowie miesiąca, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków . Przed sadzeniem roślin rozsypujemy na rabacie nawozy wieloskładnikowe (10-20 dag/m2) i płytko przekopujemy je z ziemią.
Przycinamy krzewy, które kwitły wczesną wiosną (forsycje, pigwowce, tawuły) zaraz po tym, gdy ich kwiaty przekwitną.
Wysadzamy do gruntu karpy dalii, kłącza pacioreczników i bulwy begonii oraz letnie rośliny cebulowe, np. lilie i eukomisy.
Nadal możemy rozmnażać byliny przez podział, szczególnie gatunki kwitnące latem i jesienią.
Regularnie kosimy trawnik (przynajmniej raz na dwa tygodnie), a w razie potrzeby podlewamy go i nawozimy.
Co 7-10 dni opryskujemy drzewa i krzewy owocowe środkami grzybobójczymi i kilka razy owadobójczymi (w sumie trzy, cztery razy w miesiącu).
Sadzimy rozsadę warzyw i ziół ciepłolubnych, np. papryki, oberżyny, bazylii.
Wysiewamy ogórki, dynie i cukinie, a także marchew pietruszkę i buraki na zbiór jesienny oraz cebulę na dymkę.
Systematycznie odchwaszczamy zagony i rabaty, szczególnie te z młodą rozsadą. Przerywamy przy okazji siewki wyrosłe z nasion wysianych w kwietniu.
Przekwitającym roślinom cebulowym usuwamy kwiaty, aby nie wysilały się na tworzenie nasion. Dopóki liście nie zżółkną, starannie je pielęgnujemy.
Wystawiamy na zewnątrz niektóre rośliny doniczkowe np. palmy, agawy, cytrusy, mirty, oleandry. Początkowo ustawiamy je w miejscu cienistym a dopiero po dwóch tygodniach na słońcu.
Skomentuj:
O czym ogrodnik powinien pamiętać w maju