Sałaty jak kwiaty - głowiaste, liściowe, mało znane
Odmiany sałat mają różne kolory i kształty liści, smakują też rozmaicie. Urosną dorodne nawet w balkonowej skrzynce.
1 z 14
2 z 14
3 z 14
4 z 14
5 z 14
6 z 14
7 z 14
8 z 14
9 z 14
10 z 14
11 z 14
12 z 14
13 z 14
14 z 14
Sałata najlepiej udaje się wiosną lub jesienią, ale są też odmiany, które uprawia się latem. W ogrodach jej zbiory rozpoczynają się w maju, a kończą po przymrozkach. Prym wiodą sałaty głowiaste i liściowe.
GŁOWIASTE
Zawiązują główki otoczone rozłożystymi liśćmi.
Sałata masłowa ma delikatne liście, jasno- lub ciemnozielone, rzadko czerwonawe. Środkowe tworzą luźną główkę. Do sałat tych należą najwcześniejsze odmiany.
Sałata krucha, inaczej zwana lodową, zawiązuje twarde główki (do1 kg) gładkich lub pęcherzykowatych liści. Zewnętrzne, rozłożyste, ustępują im jakością i po zbiorze są obrywane. Nadaje się do długiego przechowywania. Rośnie dłużej niż sałata masłowa.
LIŚCIOWE
Sałata liściowa tworzy rozety, nie wiąże główek. Ma długi okres wegetacji i potrzebuje dużo światła. Późno wybija w pęd kwiatostanowy i rzadko choruje. Można zrywać z niej po kilka liści bez uszczerbku dla roślin. Doskonale nadaje się do uprawy pojemnikach.
Kędzierzawa, tzw. lollo, składa się z luźnych rozet o karbowanych liściach, czasem jakby "spienionych".
Dębolistna o blaszkach w kształcie liści dębu jest bardzo delikatna, ale dość szybko traci świeżość.
MAŁO ZNANE
choć dawniej cieszyły się popularnością, dziś należą do rarytasów. Warto znaleźć dla nich miejsce w warzywniku.
SAŁATA RZYMSKA, CZYLI DŁUGOLISTNA
Tworzy rosnące w górę mięsiste, całobrzegie lub ząbkowane liście, u typu savoy - pęcherzykowate. Zewnętrzne mają nieco gorzkawy, orzechowy posmak, pozostałe są bardzo słodkie. Doskonale nadają się też do gotowania i duszenia.
SAŁATA ŁODYGOWA CZYLI SZPARAGOWA
Uprawiana jest z powodu smacznych, mięsistych łodyg o wysokości 30-60 cm. Można je jeść na surowo w sałatkach, gotowane jak szparagi oraz kiszone. Można także jeść młode liście.
Nowe odmiany typu batavia łączą cechy sałaty masłowej, kruchej i liściowej. Rozety grupy Salanova składają się z ponad setki drobnych liści. Wystarczy jeden ruch nożem, by wszystkie się rozsypały.
WIOSENNE SIEWY
Na rozsadę. Nasiona można siać do skrzynki lub pojemniczków ustawionych na słonecznym oknie. Dobrze im też będzie na ciepłym balkonie. Jeśli jest za chłodno, sałata przedwcześnie kwitnie. Po 3-4 tygodniach rozsada nadaje się do pikowania.
Wprost do gruntu. Sałatę siejemy dopiero wtedy, gdy ziemia nieco się ogrzeje. Gdy wzejdzie, należy ją przerwać, aby rosła co 20-30 cm.
GŁOWIASTE
Zawiązują główki otoczone rozłożystymi liśćmi.
Sałata masłowa ma delikatne liście, jasno- lub ciemnozielone, rzadko czerwonawe. Środkowe tworzą luźną główkę. Do sałat tych należą najwcześniejsze odmiany.
Sałata krucha, inaczej zwana lodową, zawiązuje twarde główki (do1 kg) gładkich lub pęcherzykowatych liści. Zewnętrzne, rozłożyste, ustępują im jakością i po zbiorze są obrywane. Nadaje się do długiego przechowywania. Rośnie dłużej niż sałata masłowa.
LIŚCIOWE
Sałata liściowa tworzy rozety, nie wiąże główek. Ma długi okres wegetacji i potrzebuje dużo światła. Późno wybija w pęd kwiatostanowy i rzadko choruje. Można zrywać z niej po kilka liści bez uszczerbku dla roślin. Doskonale nadaje się do uprawy pojemnikach.
Kędzierzawa, tzw. lollo, składa się z luźnych rozet o karbowanych liściach, czasem jakby "spienionych".
Dębolistna o blaszkach w kształcie liści dębu jest bardzo delikatna, ale dość szybko traci świeżość.
MAŁO ZNANE
choć dawniej cieszyły się popularnością, dziś należą do rarytasów. Warto znaleźć dla nich miejsce w warzywniku.
SAŁATA RZYMSKA, CZYLI DŁUGOLISTNA
Tworzy rosnące w górę mięsiste, całobrzegie lub ząbkowane liście, u typu savoy - pęcherzykowate. Zewnętrzne mają nieco gorzkawy, orzechowy posmak, pozostałe są bardzo słodkie. Doskonale nadają się też do gotowania i duszenia.
SAŁATA ŁODYGOWA CZYLI SZPARAGOWA
Uprawiana jest z powodu smacznych, mięsistych łodyg o wysokości 30-60 cm. Można je jeść na surowo w sałatkach, gotowane jak szparagi oraz kiszone. Można także jeść młode liście.
Nowe odmiany typu batavia łączą cechy sałaty masłowej, kruchej i liściowej. Rozety grupy Salanova składają się z ponad setki drobnych liści. Wystarczy jeden ruch nożem, by wszystkie się rozsypały.
WIOSENNE SIEWY
Na rozsadę. Nasiona można siać do skrzynki lub pojemniczków ustawionych na słonecznym oknie. Dobrze im też będzie na ciepłym balkonie. Jeśli jest za chłodno, sałata przedwcześnie kwitnie. Po 3-4 tygodniach rozsada nadaje się do pikowania.
Wprost do gruntu. Sałatę siejemy dopiero wtedy, gdy ziemia nieco się ogrzeje. Gdy wzejdzie, należy ją przerwać, aby rosła co 20-30 cm.
Skomentuj:
Sałaty jak kwiaty - głowiaste, liściowe, mało znane