Aster
Różnorodność kolorów i kształtów, a także trwałość po ścięciu sprawia, że astry jednoroczne to nasze ulubione kwiaty do wazonów.
Kwiaty astrów chińskich mają barwy białe, kremowe, żółte, czerwone, różowe, niebieskie, w rozmaitych odcieniach. Zróżnicowane są kształty i wypełnienie koszyczków - ze względu na ich budowę wydzielono kilka grup odmian. Astry różnią się także wysokością, pokrojem, terminem kwitnienia oraz wielkością kwiatów.
Rośliny te zajmują pierwsze miejsce pośród kwiatów jednorocznych, jeśli chodzi o liczbę odmian. Wiele z nich wyhodowali Polacy.
Do uprawy na kwiat cięty i do sadzenia na rabatach wykorzystuje się przede wszystkim odmiany średnio wysokie i wysokie (od 65 do 90 cm) o sztywnych pędach. Zachowują one świeżość w wazonie przez dziesięć dni. Do sadzenia na kwietnikach, w misach, a nawet skrzynkach balkonowych doskonale nadają się odmiany karłowe (15-30 cm) o rozkrzewionym pokroju i niezbyt dużych, gęstych kwiatostanach.
Światło i temperatura
Astry chińskie to tzw. rośliny długiego dnia - do uformowania pąków potrzebują 14 godzin światła i temperatury powyżej 18 st. C. Dlatego też zakwitają w drugiej połowie lata; najwcześniejsze odmiany - na przełomie lipca i sierpnia, późne - pod koniec sierpnia i we wrześniu.
Stanowisko
Astry potrzebują miejsc słonecznych i żyznej, średnio zwięzłej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Nie należy ich uprawiać w tym samym miejscu przez kilka kolejnych lat ze względu na możliwość przenoszenia się chorób.
Rozmnażanie
Młode rośliny otrzymamy z nasion. Wysiewamy je na przełomie marca i kwietnia, w ciepłym inspekcie lub na rozsadniku, niezbyt gęsto, aby siewki nie "wybiegały" i nie były porażane przez choroby. W temperaturze około 15 st. C kiełkowanie trwa 7-14 dni. Siewki warto przepikować, by wzmocnić ich system korzeniowy. Jeśli rosną zbyt gęsto, można je przerwać. Zahartowane rośliny przenosimy na miejsce stałe w drugiej dekadzie maja i sadzimy w odpowiedniej rozstawie, zależnie od wysokości i pokroju odmiany.
Choroby
Astry chińskie są dość często porażane przez wirusy przenoszone przez żerujące na nich mszyce. Choroby wirusowe to:
Kędzierzawka astrów - choroba ta powoduje zahamowanie wzrostu roślin, marszczenie się i zwijanie liści;
Żółtaczka astra chińskiego - objawia się żółknięciem liści wzdłuż nerwów, chlorotycznym zabarwieniem całych roślin i kwiatów, pionowym ustawieniem liści i wyrastaniem w ich kątach cienkich pędów. Rośliny zaatakowane przez choroby wirusowe należy niezwłocznie usunąć z ogrodu i spalić.
Choroby grzybowe to:
Zgorzel naczyń (Fusarium) - rośliny żółkną i więdną, a dolne części ich pędów brunatnieją i pokrywają się jasnym nalotem; po usunięciu chorych okazów pozostałe dokładnie opryskujemy preparatem Topsin M 500 SC lub Biosept 33 SL. Astry można uprawiać w tym samym miejscu dopiero po kilku latach - w przeciwnym razie mogą być łatwo porażone przez choroby.
Mączniak - na liściach pojawia się biały nalot pokrywający częściowo lub całkowicie blaszki liściowe, wzrost roślin jest zahamowany, kwiatostany zniekształcone; po wystąpieniu pierwszych objawów opryskujemy rośliny 2-3-krotnie co 7-14 dni, stosując przemiennie fungicydy (np. Discus 500 WG lub Amistar 250 SC).
Rośliny te zajmują pierwsze miejsce pośród kwiatów jednorocznych, jeśli chodzi o liczbę odmian. Wiele z nich wyhodowali Polacy.
Do uprawy na kwiat cięty i do sadzenia na rabatach wykorzystuje się przede wszystkim odmiany średnio wysokie i wysokie (od 65 do 90 cm) o sztywnych pędach. Zachowują one świeżość w wazonie przez dziesięć dni. Do sadzenia na kwietnikach, w misach, a nawet skrzynkach balkonowych doskonale nadają się odmiany karłowe (15-30 cm) o rozkrzewionym pokroju i niezbyt dużych, gęstych kwiatostanach.
Światło i temperatura
Astry chińskie to tzw. rośliny długiego dnia - do uformowania pąków potrzebują 14 godzin światła i temperatury powyżej 18 st. C. Dlatego też zakwitają w drugiej połowie lata; najwcześniejsze odmiany - na przełomie lipca i sierpnia, późne - pod koniec sierpnia i we wrześniu.
Stanowisko
Astry potrzebują miejsc słonecznych i żyznej, średnio zwięzłej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Nie należy ich uprawiać w tym samym miejscu przez kilka kolejnych lat ze względu na możliwość przenoszenia się chorób.
Rozmnażanie
Młode rośliny otrzymamy z nasion. Wysiewamy je na przełomie marca i kwietnia, w ciepłym inspekcie lub na rozsadniku, niezbyt gęsto, aby siewki nie "wybiegały" i nie były porażane przez choroby. W temperaturze około 15 st. C kiełkowanie trwa 7-14 dni. Siewki warto przepikować, by wzmocnić ich system korzeniowy. Jeśli rosną zbyt gęsto, można je przerwać. Zahartowane rośliny przenosimy na miejsce stałe w drugiej dekadzie maja i sadzimy w odpowiedniej rozstawie, zależnie od wysokości i pokroju odmiany.
Choroby
Astry chińskie są dość często porażane przez wirusy przenoszone przez żerujące na nich mszyce. Choroby wirusowe to:
Choroby grzybowe to:
Skomentuj:
Aster