Konfitura z dzikiej róży
Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1,5 kg cukru, 3 szklanki wody,
sok z jednej cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Z owoców róży starannie usuwamy pestki i włoski, a potem płuczemy wielokrotnie, aby dokładnie usunąć ze środka krótkie włoski, osączamy na sicie. Wodę gotujemy z połową cukru, wkładamy owoce róży i gotujemy przez kilka minut (podczas gotowania zdejmujemy wytwarzającą się pianę), odstawiamy na 24 godz.
Następnie owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, do syropu dodajemy
pozostały cukier i sok z cytryny. Całość chwilę gotujemy, wkładamy owoce i powoli smażymy. Usmażoną konfiturę wlewamy do czystych małych słoiczków.
sok z jednej cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Z owoców róży starannie usuwamy pestki i włoski, a potem płuczemy wielokrotnie, aby dokładnie usunąć ze środka krótkie włoski, osączamy na sicie. Wodę gotujemy z połową cukru, wkładamy owoce róży i gotujemy przez kilka minut (podczas gotowania zdejmujemy wytwarzającą się pianę), odstawiamy na 24 godz.
Następnie owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, do syropu dodajemy
pozostały cukier i sok z cytryny. Całość chwilę gotujemy, wkładamy owoce i powoli smażymy. Usmażoną konfiturę wlewamy do czystych małych słoiczków.
Skomentuj:
Konfitura z dzikiej róży