Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Konfitura z dzikiej róży

red.

Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1,5 kg cukru, 3 szklanki wody,

sok z jednej cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.

Z owoców róży starannie usuwamy pestki i włoski, a potem płuczemy wielokrotnie, aby dokładnie usunąć ze środka krótkie włoski, osączamy na sicie. Wodę gotujemy z połową cukru, wkładamy owoce róży i gotujemy przez kilka minut (podczas gotowania zdejmujemy wytwarzającą się pianę), odstawiamy na 24 godz.

Następnie owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, do syropu dodajemy

pozostały cukier i sok z cytryny. Całość chwilę gotujemy, wkładamy owoce i powoli smażymy. Usmażoną konfiturę wlewamy do czystych małych słoiczków.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Tuje w ogrodzie – Najlepsze odmiany, pielęgnacja i cięcie tui
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie

Skomentuj:

Konfitura z dzikiej róży

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej