Słowniczek kulinarny
<LI>sushi - najbardziej typowa i znana potrawa japońska - składająca się z zakwaszonego ryżu formowanego w walce lub kulki i świeżych ryb lub owoców morza. Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z II w. n.e. Najpopularniejsze są nigiri-sushi (wałeczki ryżu przykryte plastrami ryby lub innymi dodatkami) i maki-sushi (krojony w plastry walec z ryżu z kawałkami ryb lub owoców morza oraz warzyw w środku i suszonymi wodorostami nori na wierzchu).
<LI>sashimi - cienkie plastry świeżych ryb
<LI>tempura - kawałki warzyw, ryb, owoców morza lub mięsa zanurzone w płynnym cieście i smażone w głebokim tłuszczu
<LI> pasta miso - pasta z aktywnej biologicznie soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, która została w specjalny sposób sfermentowana.
Czym zastąpić japońskie zioła i warzywa
Mitsuba -kolendrą
Shungiku - rukolą
Kabocha - zwykłą małą dynią o zbitym miąższu
Shiso - bazylią
Edamame - bobem
<LI>sashimi - cienkie plastry świeżych ryb
<LI>tempura - kawałki warzyw, ryb, owoców morza lub mięsa zanurzone w płynnym cieście i smażone w głebokim tłuszczu
<LI> pasta miso - pasta z aktywnej biologicznie soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, która została w specjalny sposób sfermentowana.
Czym zastąpić japońskie zioła i warzywa
Mitsuba -kolendrą
Shungiku - rukolą
Kabocha - zwykłą małą dynią o zbitym miąższu
Shiso - bazylią
Edamame - bobem
Skomentuj:
Słowniczek kulinarny