Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami
Garść młodych listków szpinaku (najlepiej drobnolistnego)
4 nieduże plasterki mozzarelli
kilka dorodnych truskawek
łyżka konfitury truskawkowej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
3 łyżki śmietanki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego, pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie opłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować z octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować kremówkę lub jogurt. Na tej białej "pierzynce" rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej plasterki mozarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.
4 nieduże plasterki mozzarelli
kilka dorodnych truskawek
łyżka konfitury truskawkowej
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy
3 łyżki śmietanki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego, pieprz
Szpinak przebrać, starannie umyć i osuszyć. Truskawki dokładnie opłukać i osuszyć. Konfiturę zmiksować z octem balsamicznym. Na dnie półmiska rozsmarować kremówkę lub jogurt. Na tej białej "pierzynce" rozłożyć pojedynczą warstwę szpinaku leciutko skropionego oliwą, na niej plasterki mozarelli i truskawek oprószonych pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę szpinaku, mozzarelli i truskawek. Polać sałatkę sosem z konfitury i octu balsamicznego.
Skomentuj:
Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami