Miesięcznik Ogrody, nr 11/2008
Czy nie wydaje Wam się, że ogrodnictwo to zajęcie dające więcej przyjemności niż jakakolwiek inna praca?
Być może zawodowi ogrodnicy powiedzą co innego, bo dobrze znają rozmaite niedogodności swojego zawodu. Ale czy jest inna profesja dająca taką pełnię doznań zmysłowych, jakiej mogą doświadczać podczas codziennych zajęć? Rośliny cieszą oczy, mają niezwykłe zapachy i smaki. Ogrody zachwycają swoją muzyką - szumem traw, pluskaniem wody, śpiewem ptaków. A dotykanie miękkiego trawnika czy sypkiego piasku - czyż to nie czysta przyjemność?
W ogrodzie można nakarmić wszystkie zmysły i tego właśnie zazdroszczę profesjonalnym ogrodnikom. W tym wydaniu naszego miesięcznika postanowiliśmy napisać więcej o zmysłowych przyjemnościach, jakie dają ogrody. Temat w sam raz na listopad. Teraz, kiedy ogrodowa krzątanina za nami, można usiąść w fotelu i zająć się lekturą trochę niepraktyczną - o odbieraniu wrażeń, poddawaniu się zmysłom i czerpaniu z tego radości.
Polecam też gorąco artykuł o szarłacie. Naukowcy ochrzcili go "zbożem XXI wieku". W Polsce już zaczęto uprawiać roślinę na skalę przemysłową. A wyrazisty szarłat może też wspaniale ozdobić ogrodowe rabaty.
Do zobaczenia w grudniu
Jolanta Zdanowska
redaktor naczelna
Temat miesiąca: Uczta dla zmysłów
Jak zaprojektować ogród, który będzie sycił nie tylko wzrok? Ważne są także dźwięki, zapachy, smaki, wrażenia dotykowe
Wizyty w ogrodach
Przy willi Złudzenie. Wytworną willę w Konstancinie pod Warszawą otacza gąszcz zieleni - starodrzew wzbogacony niemal tysiącem dosadzonych gatunków
Malarka i róże - właścicielka tego niedużego ogrodu róże od lat uprawia i uwiecznia na płótnach
Pod słońcem Toskanii. Villa Gamberaia pod Florencją to jedna z najpiękniejszych toskańskich posiadłości
Rośliny
Szczypta Orientu - przegląd klonów palmowych
Na pohybel słocie - gatunki i odmiany, które ozdobią listopadowy ogród
Pod palmą. W cyklu "Rośliny w domu" prezentujemy ciepłolubne palmy
Smaki ogrodu: Złoto Inków. Szarłat (Amaranthus) nazywany "zbożem XXI w." dostarcza mnóstwa cennych substancji odżywczych. Jest też niezwykle dekoracyjny
Projektowanie
Zielono pod blokiem - jak przekształcić wyłysiały kawałek trawnika przed blokiem w salonik pełen roślin. Jakich formalności trzeba dopełnić
W ogrodzie można nakarmić wszystkie zmysły i tego właśnie zazdroszczę profesjonalnym ogrodnikom. W tym wydaniu naszego miesięcznika postanowiliśmy napisać więcej o zmysłowych przyjemnościach, jakie dają ogrody. Temat w sam raz na listopad. Teraz, kiedy ogrodowa krzątanina za nami, można usiąść w fotelu i zająć się lekturą trochę niepraktyczną - o odbieraniu wrażeń, poddawaniu się zmysłom i czerpaniu z tego radości.
Polecam też gorąco artykuł o szarłacie. Naukowcy ochrzcili go "zbożem XXI wieku". W Polsce już zaczęto uprawiać roślinę na skalę przemysłową. A wyrazisty szarłat może też wspaniale ozdobić ogrodowe rabaty.
Do zobaczenia w grudniu
Jolanta Zdanowska
redaktor naczelna
Temat miesiąca: Uczta dla zmysłów
Jak zaprojektować ogród, który będzie sycił nie tylko wzrok? Ważne są także dźwięki, zapachy, smaki, wrażenia dotykowe
Wizyty w ogrodach
Rośliny
Projektowanie
Zakupy
Trendy w ogrodzie:
Igranie z przestrzenią. Wgłębniki, czyli placyki zagłębione nieco w ziemi, stworzą nastrój intymności nawet w małym ogrodzie
A poza tym
Skomentuj:
Miesięcznik Ogrody, nr 11/2008