Kora do ogrodu
Kora w ogrodzie przydaje się do ściółkowania, ale także jako dodatek do różnych podłoży. Czy każda kora ma te same właściwości? Jaka jest najlepsza?
1 z 7
2 z 7
3 z 7
4 z 7
5 z 7
6 z 7
7 z 7
W ogrodach używamy najczęściej kory sosnowej. Ma tę przewagę nad korą drzew liściastych, że nie zawiera tak wielu garbników, szkodliwych dla rozwoju roślin. Ale i ona, dla bezpieczeństwa powinna zostać wcześniej przekompostowana przez 12-18 miesięcy. Podczas tego procesu działa wiele mikroorganizmów (grzybów, baterii), kora ulega częściowemu rozkładowi, obniża się w niej poziom garbników.
Od czego zależy jakość kory
Korę sosnową pozyskuje się dwiema metodami: na sucho, albo na mokro. Wybór tej metody decyduje o właściwościach otrzymanej kory.
Po oddzieleniu na mokro ma ona kwaśny odczyn i zawiera więcej substancji pokarmowych (zwłaszcza potasu i fosforu), niż po oddzieleniu na sucho.
Podczas kompostownia kory znacznie spada w niej poziom azotu. Dlatego uprawiając rośliny w podłożu, zawierającym jej spory dodatek, bądź ściółkując nią glebę wokół roślin, trzeba pamiętać o nawożeniu preparatami, bogatymi w azot. Jest to ważne zwłaszcza na początku sezonu, kiedy rośliny intensywnie rosną.
Kora może występować w różnych frakcjach. Do użycia w ogrodzie najlepsza jest taka, której kawałki mają średnicę do od kilku milimetrów do 2 cm. To rozdrobnienie następuje zazwyczaj samoistnie podczas kompostowania. Podczas tego procesu w korze poprawiają się właściwości wodno - powietrzne, a także tzw. kompleks sorpcyjny (podłoże zatrzymuje więcej substancji pokarmowych w formie łatwo dostępnej dla roślin).
Po czym poznamy dobrze przekompostowaną korę:
- cząstki kory mają luźną strukturę i są niewielkie
- ma ona ciemno brunatny kolor (dla porównania świeża kora jest jasna)
- nie pachnie żywicą (świeża kora ma charakterystyczną woń sosnowego lasu)
- jej odczyn wzrasta do lekko kwaśnego (pH ok. 6), podczas gdy świeża kora ma odczyn kwaśny (pH 4)
Gdy w ogrodzie rozłożymy nie w pełni przekompostowaną korę, możemy obserwować na niej biała grzybnię, świadczącą o tym, ze proces rozkładu wciąż trwa.
Do czego używamy kory
Przekompostowana kora to świetny dodatek do podłoży ogrodniczych, używanych w uprawach pod osłonami (np. w uprawie pomidorów pod folią). Poprawia ona napowietrzenie podłoża i jego możliwości zatrzymywania wody. Po jej zastosowaniu zwiększa się skuteczność nawożenia roślin (odżywki wprowadzone do podłoża nie są z niego wypłukiwane, lecz pozostają w nim i są wchłaniane przez korzenie).
Do ściółkowania ziemi pod roślinami ozdobnymi można stosować zarówno korę przekompostowaną, jak i surową, która jest w nieco grubszej frakcji, niż kompostowana. Ta ostania sprzedawana jest ostatnio w formie barwionej (w różnych kolorach).
Od czego zależy jakość kory
Korę sosnową pozyskuje się dwiema metodami: na sucho, albo na mokro. Wybór tej metody decyduje o właściwościach otrzymanej kory.
Po oddzieleniu na mokro ma ona kwaśny odczyn i zawiera więcej substancji pokarmowych (zwłaszcza potasu i fosforu), niż po oddzieleniu na sucho.
Podczas kompostownia kory znacznie spada w niej poziom azotu. Dlatego uprawiając rośliny w podłożu, zawierającym jej spory dodatek, bądź ściółkując nią glebę wokół roślin, trzeba pamiętać o nawożeniu preparatami, bogatymi w azot. Jest to ważne zwłaszcza na początku sezonu, kiedy rośliny intensywnie rosną.
Kora może występować w różnych frakcjach. Do użycia w ogrodzie najlepsza jest taka, której kawałki mają średnicę do od kilku milimetrów do 2 cm. To rozdrobnienie następuje zazwyczaj samoistnie podczas kompostowania. Podczas tego procesu w korze poprawiają się właściwości wodno - powietrzne, a także tzw. kompleks sorpcyjny (podłoże zatrzymuje więcej substancji pokarmowych w formie łatwo dostępnej dla roślin).
Po czym poznamy dobrze przekompostowaną korę:
- cząstki kory mają luźną strukturę i są niewielkie
- ma ona ciemno brunatny kolor (dla porównania świeża kora jest jasna)
- nie pachnie żywicą (świeża kora ma charakterystyczną woń sosnowego lasu)
- jej odczyn wzrasta do lekko kwaśnego (pH ok. 6), podczas gdy świeża kora ma odczyn kwaśny (pH 4)
Gdy w ogrodzie rozłożymy nie w pełni przekompostowaną korę, możemy obserwować na niej biała grzybnię, świadczącą o tym, ze proces rozkładu wciąż trwa.
Do czego używamy kory
Przekompostowana kora to świetny dodatek do podłoży ogrodniczych, używanych w uprawach pod osłonami (np. w uprawie pomidorów pod folią). Poprawia ona napowietrzenie podłoża i jego możliwości zatrzymywania wody. Po jej zastosowaniu zwiększa się skuteczność nawożenia roślin (odżywki wprowadzone do podłoża nie są z niego wypłukiwane, lecz pozostają w nim i są wchłaniane przez korzenie).
Do ściółkowania ziemi pod roślinami ozdobnymi można stosować zarówno korę przekompostowaną, jak i surową, która jest w nieco grubszej frakcji, niż kompostowana. Ta ostania sprzedawana jest ostatnio w formie barwionej (w różnych kolorach).
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o ogrodach: encyklopedia roślin, porady ekspertów, zdjęcia pięknych ogrodów w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Kora do ogrodu