Co można zrobić z owoców pigwowca
Nad podziw obrodziły mi pigwowce. Czy z ich owoców można zrobić jakiś smakołyk dla dzieci? Katarzyna Zawistowska
1 z 3
2 z 3
3 z 3
Wspaniale pachnące "jabłuszka" pigwowca warto wykorzystać, bo mają wysoką zawartość pektyn, które oczyszczają organizm z toksyn, i sporo cennych minerałów. Do jedzenia na surowo się nie nadają, ale ich słodkie przetwory smakują nie tylko dzieciom. Przepisy są proste.
Sok i bakalie. Pokrojone owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy równą wagowo ilością cukru i przykrywamy słój papierem. Po tygodniu zlewamy sok do butelek i pasteryzujemy. Kawałki owoców ponownie zasypujemy cukrem. Po miesiącu, gdy ściemnieją, lekko je osuszamy i wkładamy do czystego słoika. Możemy ich używać w taki sam sposób jak bakalii.
Dżem. Owoce rozgotowujemy na małym ogniu, słodzimy do smaku, dodajemy żelfix, mieszamy i na gorąco zamykamy w słoikach.
Marmoladki. Owoce pieczemy w piekarniku, gorące przecieramy przez sitko, dodajemy cukier i gotujemy do chwili, gdy kropla wylana na talerzyk tężeje. Przecier rozsmarowujemy na wilgotnym pergaminie. Owocowa warstwa powinna mieć grubość 1-1,5 cm. Gdy wystygnie, przykrywamy ją zwilżonym pergaminem i delikatnie odwracamy, a po zastygnięciu kroimy na małe kawałki. Pozostawiamy, by boki marmoladek obeschły, następnie obtaczamy w cukrze i warstwami wkładamy do pudełek, przekładając pergaminem.
Sok i bakalie. Pokrojone owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy równą wagowo ilością cukru i przykrywamy słój papierem. Po tygodniu zlewamy sok do butelek i pasteryzujemy. Kawałki owoców ponownie zasypujemy cukrem. Po miesiącu, gdy ściemnieją, lekko je osuszamy i wkładamy do czystego słoika. Możemy ich używać w taki sam sposób jak bakalii.
Dżem. Owoce rozgotowujemy na małym ogniu, słodzimy do smaku, dodajemy żelfix, mieszamy i na gorąco zamykamy w słoikach.
Marmoladki. Owoce pieczemy w piekarniku, gorące przecieramy przez sitko, dodajemy cukier i gotujemy do chwili, gdy kropla wylana na talerzyk tężeje. Przecier rozsmarowujemy na wilgotnym pergaminie. Owocowa warstwa powinna mieć grubość 1-1,5 cm. Gdy wystygnie, przykrywamy ją zwilżonym pergaminem i delikatnie odwracamy, a po zastygnięciu kroimy na małe kawałki. Pozostawiamy, by boki marmoladek obeschły, następnie obtaczamy w cukrze i warstwami wkładamy do pudełek, przekładając pergaminem.
Skomentuj:
Co można zrobić z owoców pigwowca