Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Dziwne plamy na malinach [Porada eksperta]

dr Wojciech Słomka, specjalista chorób roślin
Odbarwienia obejmują część owocu, szypułka i liście są zdrowe. - Zofia Kopczyńska

Mam problem z malinami 'Polana'. Nie wiem, czy to, co na nich występuje to jedna choroba, w różnych stadiach rozwoju, czy różne przypadłości. Pierwsze to odbarwione, białe cząsteczki na dojrzałej malinie, drugie, to na dojrzałej malinie miękkie wodniste plamy. Taka malina ma smak sfermentowany. Największe nasilenie objawów jest na szczytach pędów, gdzie jest najwięcej słońca. Zofia Kopczyńska

Odpowiada dr Słomka: Po zdjęciach widzę, że maliny dość dobrze owocują i na pewno smakują wyśmienicie. Za przesłane zdjęcia dziękuję w swoim imieniu, a za maliny podziękuję w imieniu...much!!! Tak, tak. To one są winne całemu zdarzeniu. Opisała Pani problem ze stanem malin w wyczerpujący sposób i dzięki temu można było dość sprawie postawić diagnozę.

Dużo cukrów

Dojrzewające owoce takie jak maliny, truskawki i niektóre odmiany śliw wytwarzają znaczne ilości cukrów owocowych. W obecnym czasie, kiedy w Polsce panuje prawie tropikalne lato, proces dojrzewania nabrał prędkości. Wraz z przyspieszonym dojrzewaniem, w owocach pojawia się nadmierna ilość tych cukrów, co może wiązać się z kolejnym procesem czyli przemianami w alkohol etylowy przez aktywność drożdży lub organizmów grzybowych. A muchy, w szczególności muszki owocówki na to czekają. Zapach rozkładającego się cukru w alkohol przywabia je do dojrzewających owoców. To taki sam proces jak w domu, kiedy na pozostawionym owocu zaczynają pojawiać się muszki owocówki. Siadają na taki owoc i przystępują do żerowania - zlizują wyciekający odżywczy sok. Reakcja rośliny to spotęgowany i przyspieszony proces fermentacji cukrów (takie owoce w smaku są kwaśne i nie zachęcają do konsumpcji). Tym samym muszek przybywa. Potrafią nawet składać jaja, ale rzadko.

Jak poprawić jakość owoców

Porada na poprawę jakości owoców malin? Jest jedna: często zrywać owoce, konsumując na bieżąco lub przetwarzając je termicznie. Takie owoce nie są trujące i nie są toksyczne, proszę o tym pamiętać. Na rynku nie ma środków ochrony roślin zatrzymujących taki proces. Odstraszanie muszek przy pomocy chemii, też nie jest wskazane ze względu na szybki czas dojrzewania owoców i długi czas karencji środka ochrony roślin. Po prostu...delektujmy się smakami lata. Ponadto...na zdjęciach wypatrzyłem pojedyncze ślady obecności żerowania kwieciaka malinowca. To on wpływa między innymi na pojawianie się małych otworków w liściach, nadgryzionych podstaw kielicha kwiatowego, a w efekcie obecności nie w pełni wykształconych owoców. Wiosną, w momencie związywania się kwiatów proszę maliny opryskać insektycydem, np. Decis 2,5 EC lub Decis Ogród. Objawów szarej pleśni na chwile obecną nie widzę. Może się ona jednak pojawić, kiedy na krzewach będą zbyt długo zalegały nadtrawione owoce przez muszki. Dlatego trzeba usunąć wszystkie zmienione owoce, aby nie dopuścić do ewentualnej infekcji.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Pnącza kwitnące latem
Patisony - przepisy, które pokochasz
Zaskroniec zwyczajny. Nie bójcie się zaskrońca

Skomentuj:

Dziwne plamy na malinach [Porada eksperta]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej