Patisony - przepisy, które pokochasz
Patison to bardzo uniwersalne i smaczne warzywo, które nadaje się do różnego rodzaju przepisów. Można go dodawać do zup, sałatek, dusić lub piec jako samodzielne danie, a także wykorzystać jako składnik farszu do mięs, ryb lub innych warzyw.
![Patison hodowli SGGW 28.09.2004 WARSZAWA DZIEN DYNI SZKOLA GLOWNA GOPODARSTWA WIEJSKIEGO ( SGGW ) WARZYWNIAK DOSWIADCZALNY DYNIA DYNIE DYNIOWATE NZ. PATISON NAJNOWSZA ODMIANA FOT. WOJCIECH SURDZIEL / AGENCJA GAZETA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/ox/14330805-patison-hodowli-sggw.jpeg)
Odmiany patisonó poznasz po kolorze
Odmiany różnią się kolorem owoców. Dodatkowo w trakcie dojrzewania ich skórka zmienia swoje zabarwienie:
- 'Polo F1' - z lekko zielonkawego, na kremowe,
- 'Disco' - z kremowego, na białawe,
- 'Gagat' - z jasnozielonego na ciemnozielone,
- 'Dark Green Scallopini F1' - z ciemnozielonego na ciemnofioletowe;
- 'Sunny Delight F1' - z jasnożółtego na intensywnie żółte,
- 'Yellow Scallopini F1' - z jasnożółtego z zielonym krążkiem przy ogonku, na żółtopomarańczowe.
- 'Disco Polo' to odmiany patisona. W smaku przypominają kabaczki. Ich wielkim atutem jest efektowny wygląd.
Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) to odmiana botaniczna dyni zwyczajnej, podobnie jak kabaczek i cukinia. Ma krzaczasty pokrój i duże liście na długich ogonkach, pod którymi rozwijają się żółte kwiaty, męskie i żeńskie na jednej roślinie. Owoce zwykle są spłaszczone, mają kolisty zarys, falisty brzeg i białawą, zieloną lub żółtą skórkę. Najwcześniejsze odmiany, np. 'Sunny Delight F1', zbiera się już po 45 dniach od siewu. Rośliny mogą owocować aż do przymrozków.
![Odmiana 'Gagat' 28.09.2004 WARSZAWA DZIEN DYNI SZKOLA GLOWNA GOPODARSTWA WIEJSKIEGO ( SGGW ) WARZYWNIAK DOSWIADCZALNY DYNIA DYNIE DYNIOWATE NZ. PATISON GAGAT FOT. WOJCIECH SURDZIEL / AGENCJA GAZETA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ik/14330811-odmiana-gagat.jpeg)
![Odmiana 'Disco' 28.09.2004 WARSZAWA DZIEN DYNI SZKOLA GLOWNA GOPODARSTWA WIEJSKIEGO ( SGGW ) WARZYWNIAK DOSWIADCZALNY DYNIA DYNIE DYNIOWATE NZ. PATISON DISKO FOT. WOJCIECH SURDZIEL / AGENCJA GAZETA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/si/14330807-odmiana-disco.jpeg)
![Odmiana 'Eros' 28.09.2004 WARSZAWA DZIEN DYNI SZKOLA GLOWNA GOPODARSTWA WIEJSKIEGO ( SGGW ) WARZYWNIAK DOSWIADCZALNY DYNIA DYNIE DYNIOWATE NZ. PATISON WPR 2103 ( EROS ) FOT. WOJCIECH SURDZIEL / AGENCJA GAZETA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/cf/14330818-odmiana-eros.jpeg)
![Owoce powstają z kwiatów o szerokiej nasadzie. Kwiaty męskie mają wąską podstawę. UWAGA ! DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI PATISON ODMIANA DISCO CUCURBITA PEPO JESIEN WARZYWO WARZYWA FOT. W LEGUTKO PH N SMOLICE SLAJD DUZY PUBLIKACJA OGRODY NR 6 (62) - 6.2004 SLOWA KLUCZOWE: ROSLINY ZYWNOSC ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA OGRODY NR 6 (62) - CZASOPISMA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/gb/14330815-owoce-powstaja-z-kwiatow-o-szerokiej-nasadzie-kwiaty.jpeg)
![Dekoracyjne owoce patisona wykorzystuje się także do tworzenia dekoracji. Dekoracyjne owoce patisona wykorzystuje się także do tworzenia dekoracji.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/jo/14359126-dekoracyjne-owoce-patisona-wykorzystuje-sie-takze.jpeg)
Co patisonowi służy?
Ciepło. Do gruntu nasiona wysiewamy dopiero wtedy, gdy ziemia dobrze się nagrzeje, czyli pod koniec kwietnia lub później. Także z rozsadą trzeba poczekać na niemal letnią aurę. W chłodzie rośliny nie rosną, chyba że okrywa się je agrowłókniną. W temperaturze ponad 20°C szybko nadrabiają późny siew lub sadzenie.
Duża rozstawa. Dla jednej rośliny trzeba przeznaczyć niemal 1 m˛ powierzchni. W zagęszczeniu patisony słabo owocują i znacznie częściej chorują.
Umiarkowana wilgotność. W czasie bezdeszczowej pogody ziemię wokół roślin należy podlewać, najlepiej letnią wodą, starając się nie moczyć liści.
Częsty zbiór. Młode owoce, o średnicy 4-6 cm, mają cienką skórkę i delikatny smak. W miarę wzrostu twardnieją. Pozostawienie ich na krzaku hamuje dalsze kwitnienie, przez co rośliny słabiej plonują.
Patison - przepisy
Jak wykorzystać patisona? Przepisy, które warto znać!
Młode, małe patisony je się na surowo, smaży z nich frytki lub po zmiksowaniu z dodatkiem czosnku używa jako pastę. Nadają się też do kwaszenia i konserwowania tak jak ogórki. Większe, o średnicy do 15 cm, są świetne do zapiekania z mięsnym albo warzywnym farszem.
Owoce patisona są lekko- strawne i niskokaloryczne. Dostarczają witaminę C, a także magnezu i żelaza. Nie kumulują szkodliwych azotanów.
Patisony marynowane z chrzanem Przepis: Nina Kosińska, "Poradnik Domowy"
Składniki:
- 2 kg młodych patisonów
- 3 nieduże marchewki
- zdrowy korzeń chrzanu
- nasiona kopru
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca biała
- ostra papryczka
ZALEWA: 1 litry wody szklanka octu 10-proc. łyżka soli 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki zalewy zagotować i przestudzić gorącą zalewę. Warzywa umyć i osączyć na ściereczce. Chrzan i marchew oskrobać, pokroić na plastry. Umyte i wyparzone słoiki wypełnić do 2/3 wysokości, układając chrzan, marchew, koper, przyprawy, a na koniec patisony (obciąwszy ostre nasady ogonków). Wszystko zalać marynatą. Zakręcić słoiki i pasteryzować w kąpieli wodnej (nie gotować) lub piekarniku nagrzanym do 85-90 st. C.
Patison - przepisy dietetyczne
Oto kilka przepisów dietetycznych z wykorzystaniem patisonów:
Sałatka z patisona, pomidora i ogórka - patisona kroimy w cienkie plastry, pomidora i ogórka w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy dressingiem z soku z cytryny, oliwy z oliwek i ziół.
Duszony patison z ciecierzycą - patisona kroimy w kostkę, a następnie dusimy go na patelni wraz z ciecierzycą, cebulą, czosnkiem i pomidorami. Całość przyprawiamy do smaku.
Zupa krem z patisona i soczewicy - patisona kroimy w kostkę i gotujemy na bulionie warzywnym razem z czerwoną soczewicą. Następnie blendujemy i dodajemy przyprawy oraz śmietanę 18%.
Zapiekany patison z łososiem i warzywami - patisona kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy plastry łososia, pomidory i cebulę. Całość pieczemy w piekarniku, przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z patisona i awokado - patisona kroimy w kostkę, a awokado w plasterki. Składniki mieszamy razem w misce, dodając sok z limonki i oliwę z oliwek. Całość przyprawiamy do smaku.
Te przepisy są dietetyczne, ponieważ zawierają zdrowe składniki i nie są przesadnie kaloryczne. Patison jest niskokaloryczny, a dodatkowo bogaty w błonnik, witaminy i minerały, co czyni go idealnym składnikiem dla zdrowej diety.
Placki z patisona
Oto przepis na placki z patisona:
Składniki:
1 patison
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Patisona i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wyciskamy nadmiar wody z patisona i cebuli.
Do miski dodajemy starty patison i cebulę, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką nabieramy porcje masy i układamy je na patelni. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Placki z patisona można podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem jogurtu lub śmietany, a także zielonych warzyw lub ulubioną sałatką. Są to dania lekkie i zdrowe, ponieważ patison jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały, a placki przygotowane z warzywa są niskokaloryczne i dobrze trawione.
Smażony patison - proste, ale jak pyszne
Tak, smażony patison to bardzo proste, ale pyszne danie. Oto przepis na smażonego patisona:
Składniki:
1 patison
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Patisona myjemy, kroimy na plastry o grubości około 1 cm i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy mąkę, sól i pieprz i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
W patelni rozgrzewamy olej.
Każdy plaster patisona obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor po obu stronach na rozgrzanym oleju.
Gotowe plastry patisona układamy na talerzu i podajemy.
Smażony patison można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Jest to proste danie, ale bardzo smaczne i sycące. Patison w połączeniu z jajkiem i mąką tworzy chrupiącą i lekko puszystą panierkę, a sam warzywo ma delikatny smak i konsystencję.
Dziwne patisony do dekoracji
Owoce patisona są bardzo urodziwe, niekiedy mają wyszukane kształty i oryginalne zabarwienie. Zbierane po osiągnięciu pełnej dojrzałości w kuchni nie znajdują zastosowania, ale jako tzw. dynie ozdobne wykorzystywane są do tworzenia trwałych owocowych dekoracji. Ponieważ ich skórka jest bardzo twarda, a miąższ zawiera niewiele wody, w domowych warunkach mogą przetrwać nawet kilka lat.
Patison ma delikatny smak i konsystencję, co czyni go dobrym dodatkiem do wielu potraw. Jest także niskokaloryczny i bogaty w witaminy i minerały, co czyni go zdrowym składnikiem diety.
- Więcej o:
Coraz lepszy bób
Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy
Groszkowe delicje
Sałaty jak kwiaty - głowiaste, liściowe, mało znane
Jak często podlewać pomidory?
Zapylanie pomidorów wodą z cukrem — jak to zrobić? Poradnik krok po kroku
Warzywnik i zielnik we własnym domu
Jak sadzić pomidory w tunelu foliowym? Uprawa pomidorów krok po kroku