Trujący złotokap [Porada eksperta]
Chciałabym założyć grządkę warzywną przy szpalerze ze złotokapu. Czy ten trujący krzew nie będzie miał szkodliwego wpływu na rośliny jadalne, czy jego toksyny nie przenikną do gruntu? Czy złotokap nie zatruje warzyw? Ewa Poprawa
Rzeczywiście, kwiaty i nasiona złotokapu zawierają silnie trujące alkaloidy, dlatego nie wolno jeść ani jednych, ani drugich. Nie stwierdzono jednak, by toksyczne związki z tego krzewu przedostawały się do gleby, a następnie były pobierane przez korzenie warzyw. Inna sprawa, że grządki nie warto zakładać zbyt blisko szpaleru złotokapów, bo ich korzenie wysuszają podłoże. Warzywa będą więc odczuwać niedobór wody. Szkodzi im także cień, który rzucają gałęzie krzewu, a jak wiadomo, warzywa potrzebują dużo słońca. Warzywny zagonek najlepiej założyć w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od rzędu złotokapów. Wówczas rośliny nie będą konkurowały o wodę. Zresztą warzywa i tak trzeba regularnie podlewać. Jedyne zagrożenie, jakie może wystąpić ze strony złotokapów, to ich nasiona, które po dojrzeniu same się wysiewają. Przez przypadek mogą się więc dostać np. do główki sałaty czy pomiędzy liście szpinaku. Warzywa podczas mycia trzeba więc także dokładnie przejrzeć i usunąć wszelkie zanieczyszczenia, by nie narazić się na zjedzenie trujących nasion.
Skomentuj:
Trujący złotokap [Porada eksperta]