Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Dlaczego kumkwat ma kwaśne owoce?

Wiesław Gawryś
Z owoców kumkwatu uzyskamy sok bogaty w witaminy. - SHUTTERSTOCK

Późną jesienią dojrzewają owoce mojego kumkwatu. Niestety, mają one kwaśny smak. Czy to normalne? Małgorzata Kucio



Kumkwaty (Fortunella) rodzą niewielkie owoce o kwaskowym smaku. Mają smaczną skórkę, dlatego zazwyczaj zjada się je w całości. Jeżeli wydają się Pani za kwaśne, to prawdopodobnie za wcześnie zostały zerwane. Proszę pozwolić im wisieć trochę dłużej na gałązkach, dopóki nie zmiękną albo same nie zaczną opadać (to może potrwać miesiąc lub dwa). Im dłużej bowiem owoce te pozostają na krzewie, tym są smaczniejsze i słodsze. Na ich smak wpływa też temperatura. Wprawdzie zimę mogą spędzać w pomieszczeniu w temperaturze ok. 10°C, ale przy 12-15°C stają się smaczniejsze. Można je rozgnieść, zasypać cukrem, a gdy puszczą sok, dodać do herbaty. Nadają się też na dżemy i nalewki.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Rośliny na przeziębienie
Kapusta
Maklura - gorzka pomarańcza

Skomentuj:

Dlaczego kumkwat ma kwaśne owoce?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej