Przepisy na pyszne nalewki
Polscy szkółkarze bywają entuzjastami nalewek. Poprosiliśmy kilku z nich o przepisy na poprawiające jesienny nastrój aromatyczne napitki. Są one tak smaczne, że trudno się oprzeć próbowaniu ich po kieliszeczku, choć każda nalewka tym lepsza, im dłużej się przegryza...



Nalewka z rajskich jabłuszek 'Dolgo'
Przepis Joanny Widaj - Szkółka Acrocona
Składniki:
- 1 kg dojrzałych jabłuszek odmiany 'Dolgo',
- 1,5 l wódki 40%,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego,
- 0,5 łyżeczki korzenia arcydzięgla,
- skórka z 2 cząstek pomarańczy (bez albedo - białej warstwy pod skórką),
- sok z 1/2 pomarańczy,
- 50 ml rumu.
Przygotowanie:
Owoce myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i drobno kroję. Wkładam do słoja, zalewam wódką. Po 2-3 tygodniach alkohol zlewam do innego słoja, a owoce zasypuję cukrem i zostawiam w ciepłym miejscu, aż wytworzy się syrop. Codziennie potrząsam naczyniem. Syrop zlewam i łączę z nalewem alkoholowym. Dodaję miód, korzeń arcydzięgla, sok i skórkę z pomarańczy oraz rum. Odstawiam na 2 tygodnie, po czym zlewam do butelek przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawiam na 2-3 miesiące, by nalewka dojrzała.

Cytryńcówka Szczepana na poprawę nastroju
Szczepan Marczyński, Władysław Piotrowski - Szkółka Pojemnikowa Clematis
Składniki:
- 25 dag owoców cytryńca chińskiego,
- 0,5 l mocnej wódki (40-50%),
- cukier.
Przygotowanie:
Umyte i osączone na sicie owoce wsypuję do szklanego słoja i zalewam wódką. Odstawiam na 2 miesiące.
Zlewam płyn przez filtr do kawy do drugiego słoja, zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce. Owoce zasypuję cukrem tak, by je całkiem przykryć i pozostawiam na świetle na 1,5 miesiąca. Co jakiś czas potrząsam słojem, by cały cukier się rozpuścił. Wyciąg zlewam do kolejnego słoja. Owoce przepłukuję świeżą wódką i wyciskam przez lniane płótno resztkę soku do zlanego wyciągu. Po 2 dniach łączę obie frakcje nalewki. Przegryza się miesiąc.
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,113385,12738714,cytryncowka-szczepana-na-poprawe-nastroju,,2.html

Sosnówka z Żabieńca
Krystian Marek Kosakowski - Szkółka Żabieniec
Składniki:
- 1 l młodych pędów sosny (sosna zwyczajna, czarna albo kosodrzewina) zebranych w pierwszej połowie maja,
- 1 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu,
- sok z cytryny,
- miód,
- łyżka karmelu.
Przygotowanie:
Zbieram miękkie, młode pędy sosny, układam ciasno na płask w słoju, zasypuję cukrem (im więcej pędów, tym bardziej esencjonalny syrop). Odstawiam na 2 tygodnie w ciemne miejsce, a potem przecedzam przez gazę, aby uzyskać czysty syrop, który łączę ze spirytusem (w proporcji 1:1). Dodaję 100 ml soku z cytryny, 2 łyżki miodu oraz łyżkę karmelu. Całość odstawiam na 10 tygodni do spiżarni. Sosnówka idealnie leczy schorzenia dróg oddechowych.
Jest to przepis według rodzinnej receptury dziadka Stanisława Kosakowskiego.

Ulubiona dereniówka Jana Łazuckiego
Gospodarstwo Szkółkarskie Łazuccy
Składniki:
- 1 kg derenia jadalnego,
- spirytus 70% (tyle, by zakryć owoce),
- cukier.
Fot. Shutterstock / volosina
Przygotowanie:
Owoce derenia jadalnego (Cornus mas) zbieram już pod koniec sierpnia. Najlepsze są wybarwione, ale jeszcze niezbyt miękkie (mniej dojrzałe można przez dobę przemrozić w zamrażalniku). Myję je, osuszam, nakłuwam drewnianą wykałaczką i wsypuję do dużego szklanego słoja, po czym zalewam spirytusem, tak żeby pokrył je z kilkucentymetrowym zapasem. (Uwaga: spirytus mocniejszy niż 70% trzeba rozcieńczyć przegotowaną wodą). Wszystko odstawiam na 2 miesiące w ciemne miejsce, po czym zlewam ekstrakt do butelki, a dereń zasypuję cukrem, potrząsając słojem tak, aby cukier wypełnił puste przestrzenie między owocami. Pozostawiam w ciemnym miejscu do całkowitego rozpuszczenia cukru, żeby pozyskać resztę smaków. Otrzymany dereniowo-alkoholowy syrop mieszam z wyciągiem spirytusowym i filtruję kilkakrotnie przez gazę, aby oddzielić osad. Klarowny płyn zlewam do ciemnych butelek i odstawiam na pół roku. Zależnie od ilości dodanego syropu można mieć nalewkę wytrawną, półsłodką lub słodką. Pozostały syrop to dereniowy likier.

Karnawałowa pigwówka Marcina i Małgosi
M.M. Kryt, Młody Materiał Szkółkarski
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca (najlepiej 'Crimson and Gold'),
- 1 kg cukru spirytus rozcieńczony wodą do 50-55%
Przygotowanie:
Dojrzałe, żółte owoce pigwowca zbieram po pierwszych przymrozkach. Myję, czyszczę z gniazd nasiennych i kroję (nie obieram). Umieszczam w słoju, zalewam alkoholem i pozostawiam na miesiąc. Zlewam wonny wyciąg. Owoce zasypuję cukrem i zostawiam na kilka tygodni (potrząsam od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił), potem łączę obie frakcje według fantazji. Przelewam do butelek i odstawiam na min. 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy. Owoce można ponownie zalać wódką - powstanie napitek lżejszy i wytrawny.

Aromatyczna, mocno owocowa, o pięknym, malinowym kolorze i delikatnym smaku, przygotowana według przepisu przyjaciółki mojej Mamy.
Składniki:
- 2,5 l malin
- 0,5 l spirytusu
- 70 dkg cukru
Przygotowanie:
Malin na nalewkę potrzeba tyle, ile się zmieści w 2,5 litrowym naczyniu :) Ja zbierałam garnuszkiem 1-litrowym i sumowałam :) Zebrane maliny delikatnie opłukać, zdusić najlepiej przy użyciu tłuczka. Następnie zalać spirytusem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie, całość przecisnąć przez lnianą ściereczkę, tak aby oddzielić pestki. Dodać cukier, dobrze zamieszać. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące.

Ziołowa na kaszel - Jarosław Przybył
Składniki:
- Po 1,5 dag suszonych ziół: kwiatu bzu czarnego i słonecznika, kwiatostanu lipy, liści podbiału, ziela szanty i szałwii, korzenia arcydzięgla, lukrecji i lubczyku, owocu maliny, róży, głogu i pączków sosny
- 0,75 l czerwonego wina
- litr wódki (70%)
-100 g miodu
Przygotowanie:
Zioła (kupimy je w sklepie zielarskim) w butli zalewamy winem i wódką. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Zlewamy płyn, dodajemy miodu i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Nalewka ziołowa łagodzi kaszel i działa wzmacniająco. Pijemy ją 3 razy dziennie po łyżeczce.
- Więcej o:
- cytrynówka
- dereń
- jabłka
- nalewki