Choroby derenia jadalnego
Mam na działce 3-letni dereń jadalny. W tym roku wiosną jego liście pokryły się ciemnymi plamkami, po czym zaschły. Nowe przyrosty atakuje ta sama choroba. Co to takiego? Andrzej Zajączkowski
Choroby derenia
Pana dereń zmaga się z septoriozą, chorobą wywoływaną przez grzyby Septoria species. Ich negatywny wpływ na rośliny przejawia się już wiosną i trwa do jesieni. Septorioza wycieńcza roślinę, przez co staje się ona wrażliwsza na zmienne warunki pogodowe. Dereń jadalny jest odporny na zanieczyszczenia środowiska oraz niedostatek wody. Lubi gleby lekkie oraz słoneczne lub lekko cieniste stanowiska. Źle znosi przesadzanie, nie należy go też zalewać. Istotnym czynnikiem wpływającym na jego kondycję jest zasobność gleby w wapń - krzew nie toleruje gleb kwaśnych.
Podejrzewam, że w przypadku Pana rośliny problemem jest zbyt niskie pH podłoża - stąd osłabienie rośliny. Jeśli gleba jest kwaśna, wiosną należy zastosować saletrę wapniową, a jesienią mielony dolomit. Proszę również zakupić jeden z wymienionych preparatów: Gwarant 500 SC, Domark 100 EC, Eminent Star 312 SE, Sarfun 500 SC, Mirage 450 EC lub Dithane Neo Tec 75 WG. W pierwszej kolejności polecam Gwarant 500 SC, następnie Dithane Neo Tec 75 WG. Roślinę opryskujemy 3-4-krotnie co 7-10 dni. Zabieg powtarzamy wiosną, od chwili pełnego rozwinięcia się liści.
Skomentuj:
Choroby derenia jadalnego