Uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym
Uprawa szpinaku nie jest trudna więc warto się jej podjąć. Wbrew obiegowej opinii liście szpinaku, o dziwo, nie dostarczają nam wiele żelaza, ale są za to skarbnicą innych cennych dla zdrowia związków.
Uprawa szpinaku
Uprawa szpinaku (Spinacia oleracea) jest całkiem prosta. Wysiany w końcu marca lub w kwietniu (najlepiej kiełkuje w temperaturze 5-10°C) szybko tworzy rozetę smakowitych liści i już w maju jest gotowy do zbioru (od siewu do zbioru upływa 45-60 dni). Na zagonku może pozostać nie dłużej niż do czerwca, bo latem kwitnie i traci na wartości.
Szpinak uprawa jesienna
Szpinak można wysiać także w sierpniu. Wówczas zbierany jest późną jesienią lub wiosną następnego roku (młode liście są odporne na mróz).
Uprawa szpinaku opłacalność
Żeby plon był obfity, trzeba przeznaczyć dla szpinaku słoneczny, zaciszny zagonek, z żyzną, nieprzesychającą ziemią o odczynie zbliżonym do obojętnego. Warto miejsce to nawieźć żyznym kompostem (około 5 kg/m2). Wtedy nie trzeba stosować nawozów mineralnych. Jest to korzystne, bo wprowadzenie do gleby nadmiaru łatwo przyswajalnych przez korzenie form azotu powodu- je ich gromadzenie się w liściach, co szkodzi naszemu zdrowiu.
Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły
Szpinak właściwości
Ze względu na zawartość szczawianów i kwasu szczawiowego szpinak nie jest zalecany osobom cierpiącym na reumatyzm lub mającym skłonność do kamicy nerkowej lub żółciowej. Pozostałym - jedzony z umiarem - nie szkodzi, a wręcz broni przed chorobami nowotworowymi.
Na zdjęciu powyżej: Szpinak wysiewa się w rzędach oddalonych o 20 cm, a rośliny przerywa co 7 cm. Należy je podlewać, odchwaszczać i spulchniać ziemię
Uprawa szpinaku na działce
Jeżeli podłoże jest obojętne i ma mniej azotu i potasu, a więcej fosforu, to szpinak zawiera mało szczawianów.
Szpinak powinno się zbierać przed kwitnieniem (młody ma więcej szczawianów), lepszy jest też z uprawy jesiennej niż wiosennej.
Większość szczawianów można usunąć, obgotowując szpinak przez 1-3 minuty w dużej ilości wody.
Jedzmy szpinak jak najszybciej po zbiorze, później wzrasta w nim ilość szkodliwych związków azotowych.
Wysiany wczesną wiosną szpinak zbieramy po 70 dniach; późnowiosenny ? po miesiącu. Ścina się rozetę liści.
Szpinak uprawa współrzędna
Uprawa współrzędna to uprawa w towarzystwie konkretnych warzyw. Dobrym sąsiedztwem są:
- fasola karłowa oraz tyczna,
- kalarepa
- kapusta
- marchew
- ogórki,
- pasternak,
- por,
- pomidor
- rzepa,
- rzodkiewki,
- rzodkiew,
- rabarbar,
- seler,
- truskawki
- ziemniaki,
Szpinaku nie powinno się sadzić w towarzystwie buraka ćwikłowego i cebuli.
Uprawa szpinaku nowozelandzkiego - trętwian czterorożny
Szpinakiem nowozelandzkim nazywany jest trętwian czterorożny (Tetragonia expansa) - roślina jednoroczna o pokładających się pędach. Szybko rośnie i mocno się rozgałęzia. Częścią jadalną są liście (dł. do 8 cm) oraz młode wierzchołki pędów. Ma właściwości, wymagania i zastosowanie podobne jak szpinak. Do gruntu sieje się go od połowy wiosny do późnego lata, a zbiera do późnej jesieni, nawet gdy kwitnie. Nasiona trętwiana są dostępne w naszych sklepach.
Na zdjęciu powyżej: Wierzchołki pędów trętwiana zbiera się przez całe lato i jesień.
Uprawa szpinaku w doniczce
Jeśli nie masz ogródka a kochasz smak szpinaku możesz uprawę szpinaku rozpocząć na własnym balkonie. Kup dobrej jakości nasiona, umieść je na głębokości około 3-4 cm w odległości 5-12 cm od siebie w donicy lub skrzynce balkonowej. Sadzonki potrzebują sporo miejsca bo szpinak szybko się rozrasta.
Uprawa szpinaku na balkonie
Uprawa szpinaku w donicy na balkonie nie wymaga zbyt dużej uwagi. Ważne jest by stanowisko było raczej słoneczne - wtedy uzyskamy najlepsze efekty. Pamiętaj o regularnym podlewaniu i dobrze przepuszczalnej glebie. Szpinak jest rzadko atakowany przez szkodniki, ale warto od czasu do czasu sprawdzać jego liście.
Szpinak - przepisy na smaczne potrawy
Łosoś na szpinaku
Z pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego, 4 łyżek majonezu, połowy szklanki siekanego szczypiorku, szczypty soli i pieprzu zrób sos tatarski. Filety z łososia dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smaż je krótko z każdej strony na natłuszczonej olejem patelni. Liście szpinaku zblanszuj. Rybę połóż na gorącym szpinaku, polej sosem tatarskim.
Fot. Shutterstock
Tarta ze szpinakiem
Podduszone na oliwie liście szpinaku (O,5 kg) zmieszaj z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 4 jajkami, śmietaną i kawałkami fety. Wylej na formę wyłożoną ciastem francuskim i piecz godzinę w temp. 200°C.
SHUTTERSTOCK
Lazania ze szpinakiem
Rozmrożony szpinak (0,5 kg) odparuj, dodaj pokrojony ząbek czosnku i 30 dag startego żółtego sera. Na patelni rozpuść 4 łyżki masła, wymieszaj z 4 łyż-kami mąki, podlej 3 szklankami mleka, dopraw solą i pieprzem, podgrzej, mieszając. Do formy wkładaj kolejno płaty lazanii, warstwę szpinaku i sosu. Ostatni płat polej sosem i posyp parmezanem. Piecz 40 min. w temp. 200°C.
- Więcej o:
Choroby i szkodniki na drzewach owocowych
Rośliny doniczkowe w kuchni
Desery z warzyw
10 pomysłów na udane przyjęcie w ogrodzie
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"