Banany z własnej uprawy
Rosnące w donicach pod polskim niebem banany latem czują się świetnie, ale na zimę muszą wrócić pod dach. I można mieć z nich owoce!
Bananowce (Musa), zwane też bananami - są bylinami. Z ich podziemnego kłącza wyrasta krótki pęd (często niepoprawnie nazywany bulwą), a z niego coraz to większe liście, których nakładające się ogonki tworzą tzw. nibyłodygę, czyli odpowiednik pnia. Stare blaszki kolejno zasychają (należy je wówczas obciąć), a z najmłodszych powstaje zielony pióropusz. Latem kilkuletnie okazy tworzą kwiatostan złożony z walcowatych kwiatków skupionych w kiściach. Od dołu powstają żeńskie kwiatki, z których rozwijają się owoce, górne zaś są męskie i szybko opadają. Pod każdą kistką wyrasta skórzasty liść wyglądający jak żółty lub różowy płatek. On też opada, gdy tylko zaczynają rozwijać się kolejne owoce. Po dojrzeniu bananów "pień" zamiera, ale zastępują go nowe odrosty od korzeni. Uprawianych jest kilka gatunków bananowców - jedne z powodu smacznych owoców, inne dla ozdoby. Ich sadzonki kupimy w sklepach internetowych (np. plumeria.sklep.pl) i niekiedy w działach ogrodniczych hipermarketów. Kosztują kilkanaście-kilkadziesiąt złotych.
Jak pielęgnować banany?
Banany uprawia się tak jak tzw. rośliny kubłowe.
Pojemnik: dla sadzonek donica o średnicy 20-30 cm, dla starszych roślin - o pojemności 10-20 l.
Ziemia: uniwersalna z dodatkiem gliny lub do palm.
Miejsce: w pomieszczeniu - jasne, ale chronione przed ostrym słońcem, na zewnątrz - słoneczne i zaciszne.
Temperatura: żeby rośliny owocowały, potrzebują latem temperatury 22-25°C (mogą stać w donicy na zewnątrz lub być wysadzone do gruntu), a zimą 18°C (jesienią wykopujemy je z gruntu, sadzimy w donicy i przenosimy do jasnego pomieszczenia).
Podlewanie: w lecie obfite (ale korzenie nie mogą być zalane wodą), zimą - umiarkowane.
Zasilanie: nawozem uniwersalnym, latem dwa razy w tygodniu, zimą raz w miesiącu.
Rozmnażanie: wiosną z odrostów. Gatunki wiążące nasiona - z siewu po wyjęciu nasion z owoców lub wiosną po moczeniu ich przez 12 godzin w letniej wodzie.
Skomentuj:
Banany z własnej uprawy