Zdrowie z natury: owoce pełne witamin
Egzotyczne owoce to nie tylko cytrusy, ananasy i banany. W sklepach pojawia się wiele mniej znanych przysmaków. Wszystkie można jeść na surowo. Świetnie nadają się też na kolorowe słodkie sałatki lub soki.
RAMBUTAN wywodzi się z Malezji. Pod kosmatą okrywą kryje wydłużony owoc przypominający liczi, ale z jasną pestką. To nic dziwnego, bo rośliny należą do tej samej rodziny botanicznej. Rambutan zawiera sporo kalorii i witaminy C
Rambutany nadziewane ananasem
Składniki:
- kilkanaście rambutanów
- ananas
Rambutany obrać ze skórki, naciąć z jednej strony i delikatnie wyciągnąć pestki, starając się, by owoce pozostały całe. Ananas obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym nadziać nią rambutany. Podawać jako słodką przekąskę lub dodatek do deserów oraz lodów.
Świeże rambutany smakują lepiej niż te sprzedawane w puszkach i - co ważniejsze - nie zawierają niezbyt zdrowych dla nas konserwantów.
Fot. Shutterstock
KARAMBOLA to owoc drzewa z ciepłych rejonów Azji. Ma 5-8 cm długości, charakterystyczne żebra i soczysty kwaskowaty miąższ (zawiera szczawiany). Karambola jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C
Pizza z krewetkami i karambolą
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- łyżka cukru
- 250 ml wody
- sól
- 3 łyżki oliwy
- kilka krewetek z zalewy
- po 50 g tartych serów: ementalera, mozzarelli i gorgonzoli plasterki karamboli
Wykonanie
Drożdże wymieszać z cukrem, do mąki dodać zaczyn, oliwę i wodę z solą. Zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozłożyć na dwóch okrągłych blaszkach. Ponakłuwać widelcem i obsypać wymieszanymi serami. Obłożyć krewetkami i karambolą. Gdy lekko podrośnie, piec w temperaturze 220°C przez około 20 minut.
Fot. Shutterstock
Papaja
PAPAJA, inaczej melonowiec, jest byliną o pokroju drzewa pochodzącą z Ameryki Południowej. Jej owoc ma od 15 do 60 cm długości. Miąższ jest słodki i miękki. Rozdrobnione nasiona są środkiem przeciwko amebie i pasożytom jelitowym. Papaja - zawiera witaminę B, C i A oraz papainę ułatwiającą trawienie białek
Sałatka z papai
Składniki:
- 1 papaja
- kilka małych pomidorków
- filiżanka zielonej fasolki szparagowej
Sos:
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru, sól
- 1 łyżka soku z limonki
- pół łyżeczki pasty krewetkowej
- garść prażonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Orzeszki poszatkować nożem. Chili, sól i cukier zmiażdżyć w moździerzu. Dodać resztę składników sosu i utrzeć na miazgę. Zblanszowaną fasolkę pokroić na kawałki, obraną papaję - w paski, pomidorki - w ćwiartki. Polać sosem i wymieszać.
Fot. Shutterstock
Szaron
SZARON (wielkości pomidora), zwany też hurmą, persymoną lub kaki, to owoc drzewa, które pochodzi z Azji, Europy i Afryki. Miąższ jest słodki i ma galaretowatą konsystencję. Japończycy sporządzają z niego odwar na kaszel i dolegliwości trawienne. Szaron - zawiera dużo karotenu, witaminy C, garbniki i cukry
Mangostan
MANGOSTAN ma rozmiary małego jabłka. Grube ścianki kryją biały miąższ podobny w smaku do ananasa i podzielony na kilka cząstek. Rodzą go drzewa uprawiane w Azji i Australii.
Kompot z mangostanu
Składniki:
- 4-5 owoców mangostanu
- 1,5 l wody
- 3 łyżki cukru
Wykonanie
Owoce zalać wodą z cukrem i gotować 10 minut. Można też po usunięciu pestek zmiksować gotowy kompot razem z owocami - wtedy powstaje zawiesisty nektar. Kompot podawać ciepły lub schłodzony. Leczy biegunkę i zapobiega nowotworom.
Mango
MANGO to owoc mangowca pochodzącego z Azji. Owoce osiągają 5-20 cm długości. Zawierają aromatyczny kwaskowato-słodki miąższ z posmakiem terpentynowym. Mango jest bogate w witaminę B, C i A oraz cukry
Domowe lody z mango
Składniki:
- 2 duże owoce mango
- 12 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki nektaru brzoskwiniowego
- 250 ml śmietany
Wykonanie
Owoce obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć je do miksera, wlać nektar brzoskwiniowy i dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać ją delikatnie z masą mango. Przełożyć do formy na ciasto i mrozić ok. 2 godz. Wtedy jeszcze raz zmiksować i ponownie zamrozić. Podawać ze świeżym mango.
Fot. Shutterstock
Liczi
LICZI, inaczej śliwka chińska, pochodzi z drzew uprawianych od dawna w Chinach. Ma średnicę 2-3 cm. Pod czerwoną skórką znajduje się biały, półprzezroczysty, soczysty miąższ skrywający czarną pestkę. Liczi jest bogate w witaminę C, potas i węglowodany oraz pobudza krążenie.
Orzeźwiający koktajl z liczi
Składniki:
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml mleka
- 5-6 owoców liczi
- 2-3 kostki lodu
Do dzbanka blendera wrzucić obrane ze skórki i pozbawione pestki owoce liczi oraz lód, wlać mleko i mleczko kokosowe. Zamknąć i miksować chwilę na gładki koktajl, a następnie przelać do szklanki.
Fot. Shutterstock
- Więcej o:
Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!
Rośliny na przeziębienie
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"
Dlaczego rokitnik nie owocuje?
Skorupki jajek — pod jakie rośliny je stosować? Poradnik