Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Jak uprawiać zioła w domu?

Małgorzata Szymczykiewicz
LIŚCIE ŚCINAMY tylko ze zdrowych roślin. Na zdjęciu: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn. - Fot. Magdalena Kucova shutterstock

W ciągu lata miałam na balkonie sporo ziół. Chciałabym je przenieść na zimę do domu i z nich korzystać. Czy wszystkie gatunki dobrze to zniosą? Pyta: Małgorzata Mróz

Małgorzata Szymczykiewicz: Jeśli zależy Pani na codziennym zrywaniu świeżych ziół, to oczywiście warto zabrać do domu wszystkie ich okazy w doniczkach. Gatunki jednoroczne, takie jak bazylia, cząber i kolendra, będzie Pani mogła wykorzystywać na bieżąco, dopóki rośliny nie zamrą. Gdy ich zabraknie, to zimą w marketach spożywczych można kupić podrośnięte zioła w doniczkach, pochodzące z upraw szklarniowych. Natomiast lebiodka, szałwia lekarska, melisa, mięta, hyzop czy rozmaryn to gatunki wieloletnie.

Po przyniesieniu do domu należy je najpierw przyciąć, a ścięte fragmenty można wykorzystać bezpośrednio lub po wysuszeniu. Następnie ustawiamy zioła w możliwie chłodnym, ale dobrze oświetlonym miejscu. Jeśli będzie to parapet, to kaloryfer znajdujący się pod nim trzeba zakręcić na całą zimę. Rośliny podlewamy tak, by podłoże nie wyschło.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Rododendron zachorował po zimie
Czy można skrócić starą tuję
Najlepsze zakwaszacze gleby w ogrodzie

Skomentuj:

Jak uprawiać zioła w domu?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej