Szczepione warzywa [Porady eksperta]
Widziałam ulotkę na temat szczepionych warzyw. Jakie są zalety tego typu uprawy? Przecież takie sadzonki muszą być droższe od zwykłych siewek. Pyta: Irmina Koczewska
Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.
Radzi: Alicja Gawryś, mgr inż. ogrodnictwa
Warzywa (np. pomidory, bakłażany, ogórki) szczepi się na podkładkach o silnym systemie korzeniowym. Dzięki niemu rośliny lepiej wykorzystują wodę oraz składniki mineralne z podłoża, a ich górne części bardziej się rozrastają i obficiej plonują. Szczepione okazy mają do dwóch miesięcy dłuższy okres plonowania. Poza tym podkładki są odporne na atak nicieni oraz choroby wirusowe i grzybowe rozwijające się w glebie. Podkładka zapewnia też roślinie większą odporność na suszę.
Szczepione warzywa kupimy po kilkanaście złotych za sadzonkę, np. na: beegarden.pl lub wieliszew.lento.pl.
Skomentuj:
Szczepione warzywa [Porady eksperta]