Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Szczepione warzywa [Porady eksperta]

Alicja Gawryś
Szczepione ogórki silnie rosną i są odporne na atak nicieni z gleby. - fot. shutterstock

Widziałam ulotkę na temat szczepionych warzyw. Jakie są zalety tego typu uprawy? Przecież takie sadzonki muszą być droższe od zwykłych siewek. Pyta: Irmina Koczewska

Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.

Radzi: Alicja Gawryś, mgr inż. ogrodnictwa

Fot. Jerzy Gumowski / AG

Warzywa (np. pomidory, bakłażany, ogórki) szczepi się na podkładkach o silnym systemie korzeniowym. Dzięki niemu rośliny lepiej wykorzystują wodę oraz składniki mineralne z podłoża, a ich górne części bardziej się rozrastają i obficiej plonują. Szczepione okazy mają do dwóch miesięcy dłuższy okres plonowania. Poza tym podkładki są odporne na atak nicieni oraz choroby wirusowe i grzybowe rozwijające się w glebie. Podkładka zapewnia też roślinie większą odporność na suszę.
Szczepione warzywa kupimy po kilkanaście złotych za sadzonkę, np. na: beegarden.pl lub wieliszew.lento.pl.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Brzydkie plamy na roślinach. Jak sobie z nimi radzić?
Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste
Jak prawidłowo nawozić warzywa by zwiększyć plony?

Skomentuj:

Szczepione warzywa [Porady eksperta]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej