Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste

Madalena Narkiewicz

Pikantny musztardowiec (mustard greens), mizuna i mibuna to mało znane nam warzywa liściowe. Łatwo się je uprawia i są smaczne, więc zapewne szybko zdobędą popularność.

20655790 https bi
fot. 13Smile shutterstock

Cóż to są za egzotyczne rośliny? Odpowiedź może być zaskakująca.

  • Musztardowiec (mustard greens) to nic innego, jak uprawiana dla liści i pędów gorczyca sarepska, czyli kapusta sitowata (Brassica juncea).
  • Z kolei mizuna, przez niektórych nazywana japońską gorczycą (japanese mustard), i kolejna tzw. japońska zielenina(japanese greens) - mibuna - należą do odmian kapusty japońskiej (B. rapa ssp. nipposinica).

Jako warzywa tradycyjnie wykorzystywane są na Dalekim Wschodzie. Mają oryginalny ostry smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych (chronią np. przed grypą i nowotworami). Działanie to zawdzięczają dużej zawartości witaminy C, beta karotenu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i sulforafanu.

Musztardowiec odmiany do wyboru

"Musztardowe" kapusty to gatunki roczne lub dwuletnie. Odpowiada im chłód (temp. ok. 18°C). Szybko tworzą rozety liści, a później pędy kwiatostanowe, które dorastają do wysokości ok. 60 cm.

Mibuna charakteryzuje się całobrzegimi długimi liśćmi, mięsistymi i o błyszczącej skórce. Mizuna natomiast ma je silnie powcinane. Z kolei musztardowiec, w zależności od odmiany, tworzy liście karbowane, postrzępione lub owalne. Warzywa te zwykle są zielone, ale nie brak też ich odmian purpurowych, które w niskiej temperaturze stają się niemal fioletowe.

  • Najostrzejszy smak ma musztardowiec, a zwłaszcza jego odmiana 'Spicy Green'. Natomiast za najłagodniejszą uważa się mibunę.

Musztardowiec - uprawa

Warzywa te można siać od chwili, gdy tylko ziemia rozmarznie, aż do końca kwietnia, a na zbiór jesienny - w sierpniu (latem jest dla nich za gorąco). Lubią słońce i wilgotną glebę. Znoszą przymrozki do -5°C, ale czasem po wiosennym przemrożeniu przedwcześnie zakwitają.

Po upływie miesiąca od siewu rozety liści osiągają długość 4-6 cm i nadają się do zbioru jako tzw. baby leaf. Rośliny można jednak uprawiać dłużej i sukcesywnie zrywać z nich liście - te większe mają tylko nieco ostrzejszy smak. Jadalne są też młode pędy. Na zbiór rozet warzywa mogą rosnąć w rozstawie 5×10 cm, natomiast jeżeli zależy nam na pędach - w rozstawie 30×40cm.
Doskonale nadają się także do uprawy w doniczkach i skrzynkach.

Musztarda z kapusty?

Popularna musztarda to zimny sos uzyskiwany z nasion gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Ale systematyka tych roślin ostatnio się zmieniła. I tak gorczyca czarna nazywana jest teraz kapustą czarną (Brassica nigra), a gorczyca sarepska
- kapustą sitowatą (B. juncea).

    Więcej o:

Skomentuj:

Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste