Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Nadgniłe owoce są szkodliwe

Wojciech Słomka
Pokryte plamami lub gnijące jabłka wyrzucajmy w całości, bo toksyny wytworzone przez grzyby znajdują się w całym owocu. - fot. Shutterstock

Moja mama robiła dżemy ze spadów jabłek. Wykrawała tylko nadgniłe części. Teraz słyszę, że nie wolno jeść takich owoców. Czy to prawda? Pyta: Magdalena Kania

Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.

Radzi: Wojciech Słomka

 

fot. archiwum

Patogeny grzybowe atakujące owoce zmniejszają ilość zawartych w nich cukrów prostych, mikroelementów i witamin. A w zamian pozostawiają wytwarzane przez siebie toksyny. Substancje te (jak zearalenon, niwalenol i inne) szkodzą zaatakowanej roślinie i człowiekowi, który je zjada. Co gorsza, nie wyeliminujemy ich przez gotowanie!
Do organizmu ludzkiego czy zwierzęcego wnikają drogą pokarmową, oddechową i przez skórę. Wywołują m.in. choroby wątroby, nerek, serca, układu nerwowego, obniżają odporność immunologiczną. Toksyny zjadane z owocami oraz warzywami kumulują się w naszym organizmie i dają o sobie znać po latach.

 

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika
Owoce zamiast słodyczy. Zdrowe witaminy
Cytryna. Uprawa i pielęgnacja

Skomentuj:

Nadgniłe owoce są szkodliwe

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej