Nadgniłe owoce są szkodliwe
Moja mama robiła dżemy ze spadów jabłek. Wykrawała tylko nadgniłe części. Teraz słyszę, że nie wolno jeść takich owoców. Czy to prawda? Pyta: Magdalena Kania
Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.
Radzi: Wojciech Słomka
Patogeny grzybowe atakujące owoce zmniejszają ilość zawartych w nich cukrów prostych, mikroelementów i witamin. A w zamian pozostawiają wytwarzane przez siebie toksyny. Substancje te (jak zearalenon, niwalenol i inne) szkodzą zaatakowanej roślinie i człowiekowi, który je zjada. Co gorsza, nie wyeliminujemy ich przez gotowanie!
Do organizmu ludzkiego czy zwierzęcego wnikają drogą pokarmową, oddechową i przez skórę. Wywołują m.in. choroby wątroby, nerek, serca, układu nerwowego, obniżają odporność immunologiczną. Toksyny zjadane z owocami oraz warzywami kumulują się w naszym organizmie i dają o sobie znać po latach.
Skomentuj:
Nadgniłe owoce są szkodliwe