Owoce zamiast słodyczy. Zdrowe witaminy
Owoce kandyzowane lub w słodkiej polewie z powodzeniem zastąpią tradycyjne łakocie. Najlepiej przygotować je w domu.
Owoce czy łakocie
W Azji karmelizowane owoce są bardzo popularne. Sprzedaje się je na patyczkach niczym u nas lizaki. Natomiast w Stanach Zjednoczonych na Halloween popularne są ?candy apples?.
Ananas
- jego słodzone i podsuszone kawałeczki są modną przekąską.
Fot. shutterstock.com
http://ladnydom.pl/Ogrody/56,116527,21142688,owoce-zamiast-slodyczy-zdrowe-witaminy.html
Wiśnie
Wiśnie kandyzuje się całe z szypułką lub wydrylowane.
Fot. shutterstock.com
Kłącze imbiru
Kłącze imbiru tnie się na plastry (czasem barwione są na różowo) lub w kostkę.
Fot. shutterstock.com
Papaja
Papaja ? jej miąższ zwykle kroi się w kostkę, rzadziej w paski.
Fot. shutterstock.com
Mango
Mango do kandyzowania kroi się w plasterki. Bardzo długie można zwinąć (wzorem kuchni azatyckiej), nadając im formę kwiatów róż.
Rajskie jabłka
Rajskie jabłka kandyzuje się całe, gotując je w syropie, a deserowe ? w cząstkach lub całe, jak ?candy apples?.
Fot. shutterstock.com
Z jabłek usuń ogonki i wbij w nie patyczki (powinny się mocno trzymać). Sposób 1: Roztop tabliczkę czekolady z dodatkiem 2 łyżek mleka. Zanurz w niej jabłka, po czym posyp je drobno pokrojonymi orzechami, skórką pomarańczową i płatkami kokosa.
Sposób 2: W szklance wody rozpuść 3 szklanki cukru i 3/4 szklanki syropu kukurydzianego. Skarmelizuj, podgrzewając go ok. 7 min. Uwaga: Aby jabłka były czerwone jak na zdjęciu, dodaj do syropu barwnik spożywczy. Zanurz jabłka w karmelu, lekko obsącz i osusz.
Przygotuj ciasto ze szklanki mąki, 2 jajek, łyżki masła i szczypty soli. Na patelni rozpuść w 2 łyżkach masła 3 łyżki cukru. Dodaj rozdrobniony miąższ z pomarańczy i pociętą w długie paski skórkę bez białej warstwy. Oddzielnie podgrzewaj pół szklanki soku pomarańczowego z połową szklanki cukru, aż syrop zgęstnieje. Dodaj łyżkę masła. Skarmelizowane owoce nałóż na naleśniki, złóż je w ćwiartki i podsmaż w soku. Na talerzu udekoruj skórką pomarańczową.
Kandyzowane owoce potnij w drobną kostkę. Bakalie obsyp mąką. 5 jajek ubij na pulchną masę ze szklanką cukru. Kostkę miękkiego masła rozetrzyj mikserem na krem. Dodawaj do niego ubite jajka i mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, a na końcu bakalie.
Masę wylej na wyłożoną papierem formę keksową. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Warto wiedzieć: Jeśli kupujemy gotową mieszankę owoców, warto sprawdzić, czy nie zawiera związków siarki, które są alergenami; mogą wywoływać mdłości, biegunkę i bóle głowy.
Przesiej 2 szklanki mąki pszennej, dodaj do niej szczyptę soli, 20 dag masła, pół szklanki cukru pudru, 2 żółtka i szybko zagnieć ciasto. Owinięte w folię schłodź w lodówce. Zrób budyń waniliowy. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Wyłóż nim natłuszczone małe foremki, nakłuj widelcem. Babeczki napełnij do 3/4 budyniem i przykryj ciastem. Piecz przez kwadrans w temp. 200°C. Schłodzone przybierz bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami.
- Więcej o:
Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika
Cytryna. Uprawa i pielęgnacja
Które owoce i warzywa warto jeść jesienią?
Kampania #PlantHealth4Life powraca!
Nowoczesne technologie w ogrodnictwie: Wspieranie tradycyjnych ogrodów przez inteligentne rozwiązania
Ukwiecaj Warszawę! Startuje 41. edycja konkursu Warszawa w kwiatach
Jakie korzyści wynikają ze wspólnej pracy z dziećmi w ogrodzie?
Drzewo tlenowe Oxytree - czym jest? uprawa, właściwości, zastosowanie