Co zrobić z popiołem z grilla
Przez całe lato sporo grillowałem, a powstały popiół wyrzucałem do pojemnika na śmieci. Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej byłoby go kompostować. Wiktor Grabiec
1 z 2
2 z 2
Spopielałe drewno (przypuszczam, że do grillowania używa Pan węgla drzewnego lub suchych szczapek drzewnych) można spokojnie przeznaczyć na kompost. Trzeba tylko pamiętać o tym, by nie rozkładać go w kompostowniku grubą warstwą, lecz wymieszać z innymi resztkami organicznymi. Dzięki dodatkowi popiołu zmieni się odczyn kompostu (pH wzrośnie), poza tym stanie się on zasobniejszy w potas. Zamiast kompostowania popiół z grilla można rozsypać pod rośliny, które potrzebują potasu w dużych ilościach. Należą do nich jabłonie, krzewy agrestowe oraz pomidory. Następnie popiół trzeba przemieszać z górną warstwą ziemi za pomocą pazurków lub gracy (unikamy przy tym wdychania pyłu). Sporo potasu potrzebują także dalie. W tym roku wprawdzie kończą już wegetację i niebawem trzeba je będzie wykopać, ale w następnym sezonie popiół warto rozsypywać właśnie pod te rośliny, bo dzięki temu będą obficiej kwitły.
Skomentuj:
Co zrobić z popiołem z grilla