Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Co nadaje się do recyklingu

Red.
Domowy kompost - Fot. Shutterstock/Aleksandra Suzi

Zbyt pochopnie wyrzucamy wiele produktów. To co trafia do śmieci, często może być jeszcze wykorzystane z pożytkiem dla środowiska.

Domowy kompost - Fot. Shutterstock/Aleksandra Suzi

Kompost

Fot. powyżej: Skórki banana powinny trafić na kompost, albo pocięte na małe kawałeczki bezpośrednio do gleby. Wystarczy jedną zaparzyć szklanką wrzątku, by uzyskać zimowy nawóz wieloskładnikowy dla roślin doniczkowych.

Musimy chronić Ziemię przed zalewem śmieci! Zanieczyszczenie środowiska stało się tak palącym problemem, że w wielu miejscach na świecie lokalne władze aktywnie kształtują proekologiczną świadomość mieszkańców i wprowadzają strategię "zero odpadów". Okazało się, że aż 30 procent śmieci zwykle odbieranych przez służby miejskie, można niemal bezkosztowo przerabiać w przydomowych kompostowniach i wykorzystywać we własnym ogrodzie lub najbliższej okolicy. W Japonii stosuje się do tego celu technologię Efektywnych Mikroorganizmów (EM). Podobną rolę spełniają ogrodowe kompostowniki. Jeśli ich nie mamy, w domu pod zlewem, w piwnicy lub na balkonie, możemy trzymać pojemnik z dżdżownicami kalifornijskimi, które przerabiają resztki kuchenne na tzw. wermikompost. Każdy sposób zmniejszania ilości odpadków jest dobry, bo utrwala proekologiczne nawyki i przy okazji daje oszczędności w domowym budżecie.

Fot. Shutterstock/ThamKC

Fusy z kawy

Użyte jako odżywka dla roślin dostarczają im sporą ilość fosforu, potasu i magnezu. Zawierają też związki azotu, z których pierwiastek ten wolno się uwalnia (tak jak w nawozach o przedłużonym działaniu). Dodatkowo spulchniają w doniczce ziemię. Dobrze służą roślinom lubiącym kwaśne podłoże (zapobiegają jego zobojętnianiu przez wapń zawarty w wodzie "kranówce"). Warto więc co miesiąc zmieszać łyżeczkę fusów z wierzchnią warstwą ziemi.


Fot. Shutterstock/ActArt

Fot. Shutterstock/Marius GODOI

Rolki z tektury

Rolki po papierze toaletowym wykorzystajmy jako doniczki dla wiosennej rozsady. Z jednej strony robimy w nich cztery nacięcia o długości 1-1,5 cm i tak powstałe równe skrzydełka zaginamy nakładając jedne na drugie - połowę czwartego podkładamy pod trzecie (jeśli jest za duże, natnijmy je w połowie szerokości). W minutę mamy gotową biodegradowalną doniczkę, którą razem z uprawianymi w niej roślinami sadzimy w ogrodzie. Jest to też świetne zajęcie dla dzieci.

Fot. Shutterstock/ThamKC

Skorupki jajek

Pokruszone skorupki jaj to nawóz wapniowy doskonale odkwaszający ziemię. Dostarczają też azot i mnóstwo mikroelementów. W domu możemy podsypywać nimi (najlepiej drobno zmielonymi) cibory i palmy (większość roślin doniczkowych preferuje podłoże kwaśne). Natomiast w warzywniku będą sprzyjać rozwojowi wszystkich upraw. A pokruszone skorupki rozłożone grubą warstwą wokół roślin, będą chroniły je przed żarłocznymi ślimakami.


Fot. Shutterstock/urbanbuzz

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Jaśmin, czy na pewno wiesz, jak wygląda?
Sposoby na ślimaki w ogrodzie
Jak zabezpieczyć dalie przed zimą?

Skomentuj:

Co nadaje się do recyklingu

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej