Czas na dynie
Jesień to sezon dyniowy. Ta niedoceniana jeszcze u nas roślina ma same zalety. Jest pyszna, zdrowa, piękna... Zobaczcie sami
Dynie - jesienna ozdoba na taras, balkon i do domu
Dynie są bardzo malownicze. Małe i duże, okrągłe i o wymyślnych kształtach. Nadają się do kompozycji kwiatowych, do koszy lub jako lampiony. Wszak Halloween niebawem
Odmiany dyń
Dynie - to nie tylko pomarańczowe kule, ale również zielone i białe talerze patisonów, maczugi kabaczków i cukinii. Wszystkie niezwykle żywotne i łatwe w uprawie - można je uprawiać ekologicznie, bez środków ochrony roślin
Dynie mało znane i bardzo przydatne. Dynia makaronowa i bezłupinowa
Niektóre mało znane dynie są bardzo wygodne w obsłudze, np. dynia makaronowa rozpada się po ugotowaniu na włókna (makaron bez roboty). Wystarczy całą dynię gotować przez około 20 min., następnie ją rozkroić, wydrążyć włókna i makaron gotowy.
Jest też dynia oleista (bezłupinowa). Jej nasiona pozbawione są twardej łupiny - mają tylko cienką błonę. Wystarczy je wyprażyć i jeść jako przekąska, dodatek do sałatek, mięs itp. nadaje się też na tłoczony na zimno olej o orzechowym posmaku (odm. 'Junona' i 'Miranda')
Potrawy z dyni - źródło witamin i zdrowia. Zupa dyniowa
Owoce dyniowatych są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. W dyniach jest moc betakarotenu i antyutleniaczy (profilaktyka chorób prostaty i miażdżycy naczyń). Jedzmy więc dyniowe zupy, leczo, sałatki, ciasta z dynią i chleb z pestkami, a będziemy szczupli, zdrowi i młodzi, bo to bomba z witaminą E (tokoferole). Poza tym dynia nie uczula - jest idealna dla alergików i niemowląt!
Zupa z dyni jest pyszna, aromatyczna, pożywna i bardzo zdrowa.
Zobacz jak ją przyrządzić:
Składniki, 4 porcje:
Farsz:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 szklanka purée z dyni *
- 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
- 1 łyżka mielonych migdałówlub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto:
- 300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 3 - 4 łyżki wody
- 1 białko jaja
Dodatki: masło i świeża szałwia
Przygotowanie:
- Farsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z cebulą, Parmezanem, mielonymi migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawić solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodać imbir do zeszklonej cebuli i chwilę razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
- Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
- Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, usunąć pianę, dodać garść liści szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym Parmezanem.
Potrawy z dyni - leczo, ragout, ratatouille
Leczo to rodzaj warzywnego ragout. Często dodaje się do niego cukinie lub kabaczki czyli rośliny dyniowate. Można też dodać dynię w czystej postaci.
Oto kilka pomysłów na warzywne potrawy
Tarta z dynią - pumpkin pie
Tarta dyniowa to chyba jeden z najpopularniejszych deserów z dyni. Jest wiele przepisów na nią. Oto jeden z nich:
Dyniowa przekąska - pestki
Pestki z dyni to świetna przekąska - można je prażyć i chrupać lub dodawać do sałatek, dań na gorąco, dodawać do pieczenia chleba.
Święto dyni
Co roku jesienią w warszawskiej SGGW odbywa się Święto Dyni. Tegoroczna impreza odbyła się 30 września pod hasłem "Dyniowate dla zdrowia".
Mamy około 50 polskich odmian dyniowatych! Tegoroczne spotkanie naukowców z producentami i przetwórcami poświęcone było cukiniom. To aż sześć doskonałych polskich odmian. Najbardziej znane to 'Astra', 'Nimba' i 'Soraya', z których najstarsza Astra, zawojowała europejski rynek! - Jej nasiona sprzedawane są do 30 krajów świata. Autorkami sukcesu są prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczyt i dr. Aleksandra Korzeniewska z zespołem Katedry Genetyki i Biotechnologii Roślin.
Skomentuj:
Czas na dynie