Wiśnie - nie tylko na soki. Poznaj nasze przepisy.
Wiśnie w kuchni wykorzystać można na wiele sposobów: w słodkich deserach, sałatkach, a nawet do głównego dania! Zobacz nasze propozycje.
Nasze przepisy
RACUCHY Z KONFITURĄ
Wyrabiamy ciasto z 1/2 kg mąki pszennej, 2-3 dag suchych drożdży, szczyptą soli, 1,5 łyżki cukru i 1,5 szklanki letniego mleka. Odstawiamy na godzinę, by w cieple podwoiło objętość. Smażymy placki. Układamy z nich torcik, przekładając je konfiturą z wiśni.
Nasze przepisy
SZYBKIE CIASTO Z WIŚNIAMI
Miksujemy 2 szklanki mąki i jedną cukru, 5 łyżek oleju i 2 mleka, 5 żółtek oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodajemy ubitą pianę z 5 białek. W formie wykładamy na masę wydrylowane wiśnie. Pieczemy 45 min w 180oC. Ostudzone ciasto kroimy na połowy i przekładamy bitą śmietaną.
Nasze przepisy
BABECZKI BŁYSKAWICZNE
Gotowe babeczki wypełniamy słodką bitą śmietaną. Dekorujemy wiśniami i świeżymi listkami mięty. Jeśli mamy więcej czasu, możemy najpierw wlać na dno babeczek zastygającą galaretkę wiśniową, wstawić je do lodówki, a gdy galaretka stężeje, nałożyć śmietanę.
Nasze przepisy
ALBALOO POLO - PERSKI RYŻ
Rozgotowane wiśnie (5 szklanek) przecieramy przez sito i dusimy z 1/3 szklanki cukru, łyżeczką vegety, 2 łyżkami jogurtu i 2 masła. Gotujemy 3 szkl. ryżu basmati ze szczyptą kurkumy. Ryż przekładamy wiśniami i godzinę podgrzewamy. Podajemy np. do kurczaka.
Skomentuj:
Wiśnie - nie tylko na soki. Poznaj nasze przepisy.