Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Kapusty na jesiennej rabacie [Przegląd odmian ]

dr Magdalena Narkiewicz
kapusta - Fot. shutterstock/obkung

Miejsca po roślinach, które odeszły wraz z latem, mogą teraz zająć ozdobne kapusty.

kapusta - Fot. shutterstock/obkung

Dekoracyjna kapusta

Dekoracyjne kapusty mają niezwykle wyrafinowaną urodę. W odróżnieniu od odmian warzywnych nie zawiązują główek, więc mogą ukazywać walory także najmłodszych liści. Są bardzo kolorowe: białe, fioletowe, różowe, czerwone, czasem żółte, jedno- lub wielobarwne, i przypominają ogromne kwiaty. U niektórych odmian białe albo różowe okółki silnie kontrastują z ciemnozieloną zewnętrzną kryzą. Dodatkowo brzegi liści bywają tak pomarszczone, że wyglądają jak pokryte pianą, lub są głęboko powcinane niemal do głównego nerwu. Najpopularniejsze odmiany, np. z serii Pigeon i Kioto, tworzą szerokie płaskie rozety o wysokości około 30 cm. To one dodają barw jesiennym ogrodowym i balkonowym kompozycjom, bywa też, że ich doniczkowymi okazami dekoruje się pokoje. Odrębną grupę stanowią kapusty rosnące w formie smukłego stożka, osiągające wysokość około 60 cm, np. z serii Crane oraz Osaka. Jeśli ich dolne zielone liście są stopniowo usuwane, pozostaje na pędzie tylko wierzchołkowa rozeta o średnicy około 15 cm. Tak uprawiane rośliny są wykorzystywane do bukietów.

Na zdjęciu powyżej: Odmiana kapusty 'Osaka red'

Fot. Shutterstock/Lepas

Na zdjęciu powyżej: odmiana kapusty 'Sunrise"

 


Odmiany popularnej serii Kioto: zielono-fioletowa 'Red Green' i zielono-biała 'White Green' tworzą efektowną kompozycję z niskimi chryzantemami. - Fot. shutterstock/Alison Hancock

Kiedy najpiekniejsze

Dekoracyjne kapusty pełnię urody zaczynają prezentować od połowy września, bo dopiero zimne noce powodują, że ubarwienie młodych liści staje się intensywne. Ich liściowe "róże" nie boją się słoty, wiatru, przymrozków, a niektóre znoszą nawet krótkotrwałe 15-stopniowe mrozy. Pod osłoną śniegu czasem udaje im się przetrwać zimę. Wiosną zaczynają tworzyć pęd kwiatowy, daleko im jednak do urody pierwiosnków czy tulipanów. Lepiej je więc usunąć (rzadko kiedy czeka się, żeby zawiązały nasiona, bo wyrosłe z nich rośliny zwykle nie są tak ładne jak rodzicielskie).

Na zdjęciu powyżej:
Odmiany popularnej serii Kioto: zielono-fioletowa 'Red Green' i zielono-biała 'White Green' tworzą efektowną kompozycję z niskimi chryzantemami.

kapusta - Fot. shutterstock/iPixela

Wysiew

Jeśli będziemy chcieli w przyszłym roku mieć sporo kapust, np. na obwódkę rabaty, warto uprawiać je z siewu. Z torebki nasion za 3 zł uzyskamy przynajmniej 20 siewek. Ewentualnie możemy kupić wiosną młodą rozsadę po 2-3 zł za roślinę. To też się opłaca, bo pod koniec lata za pięknie wybarwioną rozetę zapłacimy już 10 zł, a jeśli będzie okazała, to nawet więcej.

Na zdjęciu powyżej: Odmiana kapusty 'Songbird pink'

Fot. shutterstock/Hinochika

Sposób uprawy

Na eksponowane miejsca ozdobne kapusty wysadzamy zwykle nie wcześniej niż we wrześniu, gdy jest chłodniej niż latem. Rośliny wówczas rosną wolno, po przesadzeniu więc łatwo się przyjmują i w zasadzie nie wymagają opieki.

Zasilanie jest już zbędne, jednak na rabacie warto rozsypać nawóz potasowy i fosforowy. Uzupełnimy w ten sposób zapas tych związków w glebie. Wiosną przydadzą się kolejnym uprawianym roślinom.

Chociaż kolory liści najładniej wyglądają na słońcu, rośliny te możemy wykorzystać także do dekorowania cienistych miejsc.

Po posadzeniu kapusty należy solidnie podlać, by ziemia dokładnie oblepiła korzenie. Egzemplarzom, które zdobią rabaty, ta ilość wilgoci wystarcza i zwykle nie potrzebują kolejnego nawadniania.

Okazy rosnące w pojemnikach wymagają nieco opieki. Ziemia nie powinna przesychać, wodę dostarczamy im jednak umiarkowanie. Nadmiar wilgoci, szczególnie podczas chłodnej pogody, powoduje gnicie korzeni i zamieranie roślin.

Kapusty pięknie prezentują się w jednorodnych grupach, a także w kompozycjach z niskimi marcinkami, chryzantemami i popularnymi srebrnolistnymi mrozami.

Na zdjęciu powyżej: Odmiana kapusty 'Crane rose'

kap - Fot. shutterstock/psv

Uprawa z nasion

Nasiona wysiewamy w maju lub dopiero pod koniec czerwca, gdy uprawom nie zagraża już śmietka kapuściana. Nieco podrośnięte siewki rozsadzamy, by ze sobą nie konkurowały. Miejsce powinno być słoneczne, ziemia użyźniona kompostem, a jej odczyn prawie obojętny. Jeśli nie mamy kompostu, stosujemy nawozy uniwersalne. Dwa tygodnie po posadzeniu kapustę dodatkowo zasilamy nawozem azotowym. Ziemię dobrze jest ściółkować, by lepiej utrzymywała wilgoć, nie porastała chwastami i nie ulegała zaskorupieniu.

Na zdjęciu powyżej: Odmiana kapusty 'Kamome pink'

kap - Fot. Paweł Słomczyński / Agencja Gazeta

Czy wiesz że

Ozdobne kapusty nie są smaczne. Na talerzu mogą służyć za dekorację, jeśli wiemy, że nie spryskano ich preparatami chemicznymi.

Na zdjęciu powyżej: Odmiana 'Chidori red'

Fot. Paweł Słomczyński / Agencja Gazeta

Na zdjęciu powyżej : Odmiana 'Coral Prince'

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Jesienne kompozycje w donicy
Przepis na jesienną rabatę z astrów
Dalia - królowa jesiennej rabaty

Skomentuj:

Kapusty na jesiennej rabacie [Przegląd odmian ]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej