Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!

Aldona Zakrzewska
grejfrut - Fot. Shutterstock

Z nowym rokiem nowym krokiem - warto więc pomyśleć o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Pomocne mogą się okazać niektóre owoce i warzywa.

grejfrut - Fot. Shutterstock

Grejpfruty

Fora internetowe pełne są entuzjastycznych wpisów głoszących, że zjedzenie połówki grejpfruta do każdego posiłku znacznie przyspiesza zrzucanie wagi. I nic dziwnego - owoce te zaliczane są bowiem do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi powoli opada, dlatego dłużej pozostaje uczucie sytości. Osobom, które regularnie spożywają grejpfruty, zwiększa się tempo przemiany materii, pobudza się wytwarzanie soków trawiennych i uregulowana zostaje praca pęcherzyka żółciowego. Owoce te obniżają też poziom tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zawierają błonnik i witaminy (C, A, E, P), karoteny, flawonoidy, pektyny i likopen. Przede wszystkim jednak grejpfruty są niskokaloryczne - spożywane z dużymi ilościami białka przyspieszają spalanie tłuszczu i zapobiegają jego powstawaniu.
Można je spożywać w różnych postaciach: w całości (po obraniu) albo też pocięte na kawałki i dodane do sałatek (np. ze szpinakiem, krewetkami). Dobrze smakują też wydrążone i faszerowane grejpfrutowym miąższem wymieszanym z innymi owocami czy np. z krewetkami. Zrzucanie kilogramów przyspiesza też picie soku wyciśniętego z grejpfrutów.

ARTUR ROGALSKI

papryczka chili, dieta odchudzająca - Arkadiusz Ścichocki

Papryczka chilli

Ponoć dodatek odrobiny ostrej chilli do jajecznicy lub jajek sadzonych na śniadanie sprawi, że nie będziemy potrzebować obfitego lunchu. Wynika to z faktu, że warzywo to, dzięki zawartości substancji o nazwie kapsaicyna, której zawdzięcza ostry smak, łagodnie przyspiesza metabolizm. Świeże chilli zawiera też witaminę C (dwa - trzy razy więcej niż taka sama ilość owoców cytrusowych), witaminę B1, B2, B6, B12 i PP oraz potas, wapń, magnez, fosfor i cynk.
Nie należy jednak z papryczką przesadzać, w nadmiarze może bowiem podrażnić żołądek, wątrobę i spowodować reakcję uczuleniową. Wystarczy jeden mały posiekany strączek dziennie, dodawany do sałatek lub dań na ciepło. Aby złagodzić ostry smak papryczki, należy ją podawać z ziołami, np. kolendrą lub zieloną natką pietruszki (które również wspomagają procesy trawienne). Pieczenie może też załagodzić szklanka mleka albo też usunięcie nasion ze strączka.

Arkadiusz Ścichocki

Ananas, świetnie pomaga schudnąć ponieważ zawiera enzymy przyśpieszające trawienie. - Fot. Paweł Słomczyński / AG

Ananas

Zdaniem wielu dietetyków ananas to doskonały owoc odchudzający. Zawiera bowiem unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych przyspieszających spalanie tłuszczu. Najważniejsza wśród nich jest bromelina - enzym regulujący przemianę materii, pomagający strawić białko i oczyszczający przewód pokarmowy. Substancja ta potrafi ponoć rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein, niż sama waży! Jej działanie wspomagają inne składniki zawarte w miąższu ananasa: witaminy C, B, A, PP, duże ilości żelaza i wapnia oraz potas, usuwający z naszego organizmu nadmiar wody i kwas moczowy, co sprzyja w walce z cellulitem.
Warunek - ananas musi być świeży (nie z puszki!), spożywany samodzielnie lub w sałatkach. I oczywiście zdrowy, bez miękkich miejsc, brązowych liści czy pleśni widocznej u nasady. Powinien też słodko pachnieć. Zanim więc wybierzemy owoc, powąchajmy go - najlepiej przy nasadzie.

Fot. Pawel Kiszkiel / AG

Łukasz Zandecki

seler, warzywa odchudzające, dieta odchudzająca, seler w kuchni - shutterstock_123210079_Diana Taliun

Seler

Seler jest bogaty w błonnik, który wpływa na poprawną perystaltykę jelit. Ponadto zawiera bardzo mało kalorii (100 g bulwy ma zaledwie 7 kcal, a nać jeszcze mniej). Organizm zużywa na jego strawienie więcej energii, niż warzywo to dostarcza. Seler jest więc niezwykle ważny w diecie osób, które chcą stracić na wadze. Nie trzeba się przy tym bać awitaminozy, seler zawiera bowiem mnóstwo witamin (B1, B2, B6, C, E, PP), soli mineralnych, magnezu, wapnia, żelaza, potasu i soli mineralnych.
Szczególnie dobrze jest jeść odmianę naciową selera; jej kruche łodygi o orzeźwiającym smaku nadają się do chrupania na surowo. Można je też dodawać do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Natomiast z korzenia selera warto sporządzać wywary, surówkę (wystarczy utrzeć korzeń na tarce, dodać soku z cytryny i doprawić) lub dodawać go do sałatek. Jest również wiele preparatów wytwarzanych z selera, wspomagających odchudzanie.

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Shutterstock / Andrey Starostin

Ogórek

Jest kolejnym warzywem, które skarżący się na nadwagę mogą jeść do woli. Kilogram ogórków to tylko 150 kcal, czyli mniej niż 1/2 pączka! Poza tym warzywo to jest bogate w potas, fosfor i wapń oraz doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Działając moczopędnie, przyczynia się też do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Należy jednak pamiętać, że ogórek zawiera silnie działający enzym - askorbinazę, który niszczy witaminę C. I tak na przykład mała łyżeczka soku ogórkowego jest w stanie zniszczyć witaminę C w kilku litrach soku pomidorowego. Podobnie się dzieje, gdy plasterek ogórka styka się z plasterkiem pomidora.
Ale najważniejsza cecha ogórka to jego właściwości odchudzające. Sam w sobie jest nie tylko niskokaloryczny (15 kcal w 100 g), ale przyczynia się też do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu (oczywiście pod warunkiem, że jest niesolony).

shutterstock_123157579_Krystyna Kaczmarek

kiwi, owoce odchudzające, dieta odchudzająca, kiwi w kuchni - Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Kiwi

Jeden owoc kiwi to około 50 kcal, a zarazem skarbnica substancji ułatwiających odchudzanie. Przede wszystkim kiwi jest świetnym źródłem błonnika, regulującego i przyspieszającego trawienie (głównie za sprawą licznych pesteczek znajdujących się w wewnętrznej części miąższu). Kwasy owocowe i enzymy przyspieszają przemianę materii, co z kolei sprawia, że łatwiej spalane są tłuszcze. Natomiast żelazo wspomaga procesy krwiotwórcze, dotleniając tkanki. Z kolei potas oczyszcza organizm i pomaga mu się pozbyć nadmiaru wody.
Kiwi doskonale smakuje bez żadnych dodatków - pokrojone w plasterki lub ćwiartki jest smacznym i zdrowym deserem. Rozdrobniony owoc można też wymieszać z jogurtem naturalnym lub zmiksować z maślanką czy mlekiem. Dobrym pomysłem jest również wykorzystywanie kiwi do dekoracji innych potraw lub jako dodatek sałatek. Świetnie smakuje np. znana wszystkim sałata z oliwą i sokiem z cytryny z dodatkiem kiwi.

Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Arkadiusz Ścichocki

Sezon grypowy: zobacz rośliny dobre na przeziębienie

Shutterstock/Africa Studio

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Wanilia - storczyk na metry
Pachnące kwiaty doniczkowe. 10 najpiękniej pachnących roślin domowych
Granat - drogocenny owoc

Skomentuj:

Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej