Topinambur i czosnek [Nasze przepisy]
Nasze propozycje na wykorzystanie czosnku, jakich jeszcze nie znaliście oraz sposób na przygotowanie topinamburu.
Frytki z Topinamburu
Umyte i obrane bulwy pokrój w słupki lub w plasterki. Posiekaj ząbek czosnku i podsmaż go na oleju. Wrzuć topinambur, dodaj nieco bazylii i oregano. Po kilku minutach, gdy frytki się zarumienią, wyjmij je i osącz z tłuszczu. Podawaj lekko posolone i polane sosem, np. czosnkowo-majonezowym.
Artykuł pochodzi z serwisue-ogrody.pl
Topinambur gotowany
Obrane i pokrojone bulwy po kolei wkładaj do zimnej wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Po chwili odsącz. Gotuj w wodzie kilka minut, sprawdzając, czy są wystarczająco miękkie (szybko się rozgotowują). Na zdjęciu - z karmelizowanym jarmużem i baraniną w piernikowym sosie.
Bulion czosnkowy
Trzy obrane i posiekane główki młodego czosnku duś przez kwadrans w 1/4 szklanki oliwy z oliwek, posól, zalej 4 szklankami wywaru drobiowo-warzywnego, wsyp drobno pokrojone 4 ząbki czosnku, zagotuj. Podawaj z tartym parmezanem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Czosnek pieczony
Z główki czosnku odkrój wierzchołek, polej ząbki łyżeczką oliwy, owiń dokładnie folią aluminiową i piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Czosnek uzyska kremową konsystencję, delikatny smak i aromat. Podawaj go np. z bułką, do mięs i makaronów lub użyj na dip
Skomentuj:
Topinambur i czosnek [Nasze przepisy]