Ananas i jałowiec [Nasze przepisy]
Prezentujemy ciekawe pomysły na wykorzystanie ananasa w kuchni oraz przepis na jałowca z wieprzowiną
Ryż w ananasie po tajsku
Na gorący olej wrzucaj pokrojone: łyżkę kłącza imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 papryczki chili, połowęsłodkiej papryki i łyżeczkę pasty curry.Mieszając, dodawaj półtorej szklanki ugotowanego ryżu, surowe jajko, sól, po 4 minutach - krewetnki smaż dalej kilka minut. Taką masą wypełnij wydrążony ananas.
Artykuł pochodzi z serwisue-ogrody.pl
Ananas z twarogiem
Świeży ananas obierz i pokrój w drobną kostkę. Liście kolorowych sałat opłucz, odsącz i nieco rozdrobnij, a następnie wyłóż je na talerz, przypraw solą i białym pieprzem. Na środek wyłóż twarożek, najlepiej tzw wiejski. Tuż przed podaniem obłóż sałatkę kawałkami ananasa
Placek anasowy
Na tortownicy o średnicy 21 cm ułóż plastry ananasa, a w ich środek wiśnie kandyzowane .Wymieszaj mikserem po 100 g masła, mąki pszennej i cukru, 2 jajka, 2 łyżki soku z ananasa i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylej ciasto do formy i piecz 35 min w 200 C.Gotowy wyłóż na talerz "do góry nogami".
Wieprzowina z jałowcem
Podsmaż na oleju obraną, posiekaną cebulę i 0,5 kg kawałków wieprzowiny przyprawionych solą , pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Podlej rosołem, dodaj świeże owoce jałowca i nieco cynamony. Duś do miękkości, ostanie 15 min razem z kawałkami jabłka i marchweki.
Skomentuj:
Ananas i jałowiec [Nasze przepisy]