Topinambur i czosnek [Nasze przepisy]
Nasze propozycje na wykorzystanie czosnku, jakich jeszcze nie znaliście oraz sposób na przygotowanie topinamburu.
Frytki z Topinamburu
Umyte i obrane bulwy pokrój w słupki lub w plasterki. Posiekaj ząbek czosnku i podsmaż go na oleju. Wrzuć topinambur, dodaj nieco bazylii i oregano. Po kilku minutach, gdy frytki się zarumienią, wyjmij je i osącz z tłuszczu. Podawaj lekko posolone i polane sosem, np. czosnkowo-majonezowym.
Artykuł pochodzi z serwisue-ogrody.pl
Topinambur gotowany
Obrane i pokrojone bulwy po kolei wkładaj do zimnej wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Po chwili odsącz. Gotuj w wodzie kilka minut, sprawdzając, czy są wystarczająco miękkie (szybko się rozgotowują). Na zdjęciu - z karmelizowanym jarmużem i baraniną w piernikowym sosie.
Bulion czosnkowy
Trzy obrane i posiekane główki młodego czosnku duś przez kwadrans w 1/4 szklanki oliwy z oliwek, posól, zalej 4 szklankami wywaru drobiowo-warzywnego, wsyp drobno pokrojone 4 ząbki czosnku, zagotuj. Podawaj z tartym parmezanem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Czosnek pieczony
Z główki czosnku odkrój wierzchołek, polej ząbki łyżeczką oliwy, owiń dokładnie folią aluminiową i piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Czosnek uzyska kremową konsystencję, delikatny smak i aromat. Podawaj go np. z bułką, do mięs i makaronów lub użyj na dip
- Więcej o:
Owoce wspomagające pracę naszego serca
Zioła nie tylko suszone
Własna pietruszka na zimę. Zioła pełne witamin
Suszymy zioła
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"