Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Granaty w kuchni [Nasze przepisy]

dr Magdalena Narkiewicz
granat z cukinia - Fot. Shutterstock/minadehzda

Karnawał trwa w najlepsze, prezentujemy ciekawe pomysły nową domowa ucztę z granatem w roli głównej.

granat z cukinia - Fot. Shutterstock/minadehzda

Cukinia z granatami

Młodą cukinię pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanej oliwie, posól, dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich i zmiażdżony ząbek czosnku, smaż przez chwilę. Trójkątny topiony serek kremowy rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, zalej cukinię i mocno podgrzej. Przed podaniem posyp nasionami granatu i zieloną pietruszką.

bakłażan z cukinią - Fot. Shutterstock/minadezhda

Bakłażan biało-czerwony

Plastry bakłażana o grubości 1,5 cm posyp solą, po 30 min opłucz, osusz ręcznikiem kuchennym, natrzyj oliwą z czosnkiem i skrop sokiem z cytryny. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C, aż zmiękną. Na lekko ostudzone nałóż kozi twaróg zmieszany z tymiankiem i posyp nasionami granatu.

granat z wolowiną - Fot. Shutterstock/Oleksii_Liubko

Wybuchowa wołowina

Plastry wołowiny obsmaż na oliwie z obu stron, podlej wodą, dopraw pieprzem, solą, rozmarynem, słodką papryką, chili i tymiankiem, po czym duś ok. 40 min. Piórka cebuli i paski czerwonej papryki podsmaż na patelni, dodaj do mięsa i podgrzewaj jeszcze pół godziny. Posyp koperkiem i nasionami granatu.

drzewko z kiwi i granatów - Fot. Shutterstock/Elena_Shashkina

Drzewko na deser

Dla jednej osoby przygotuj 2-3 owoce kiwi: obierz je ze skórki i pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Ułóż z nich stożek. W kolejnych warstwach zmniejszaj liczbę plastrów, a najmniejsze połóż na wierzchołku. Zieloną "choineczkę" udekoruj nasionami granatu i gwiazdkami z lukru (np. z tubki) lub płatkami migdałów.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Rośliny z biblijnym rodowodem
Egzotyczne przyprawy
Ananas i jałowiec [Nasze przepisy]

Skomentuj:

Granaty w kuchni [Nasze przepisy]

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej