Granaty w kuchni [Nasze przepisy]
Karnawał trwa w najlepsze, prezentujemy ciekawe pomysły nową domowa ucztę z granatem w roli głównej.
Cukinia z granatami
Młodą cukinię pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanej oliwie, posól, dodaj łyżeczkę ziół prowansalskich i zmiażdżony ząbek czosnku, smaż przez chwilę. Trójkątny topiony serek kremowy rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, zalej cukinię i mocno podgrzej. Przed podaniem posyp nasionami granatu i zieloną pietruszką.
Bakłażan biało-czerwony
Plastry bakłażana o grubości 1,5 cm posyp solą, po 30 min opłucz, osusz ręcznikiem kuchennym, natrzyj oliwą z czosnkiem i skrop sokiem z cytryny. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C, aż zmiękną. Na lekko ostudzone nałóż kozi twaróg zmieszany z tymiankiem i posyp nasionami granatu.
Wybuchowa wołowina
Plastry wołowiny obsmaż na oliwie z obu stron, podlej wodą, dopraw pieprzem, solą, rozmarynem, słodką papryką, chili i tymiankiem, po czym duś ok. 40 min. Piórka cebuli i paski czerwonej papryki podsmaż na patelni, dodaj do mięsa i podgrzewaj jeszcze pół godziny. Posyp koperkiem i nasionami granatu.
Drzewko na deser
Dla jednej osoby przygotuj 2-3 owoce kiwi: obierz je ze skórki i pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Ułóż z nich stożek. W kolejnych warstwach zmniejszaj liczbę plastrów, a najmniejsze połóż na wierzchołku. Zieloną "choineczkę" udekoruj nasionami granatu i gwiazdkami z lukru (np. z tubki) lub płatkami migdałów.
Skomentuj:
Granaty w kuchni [Nasze przepisy]