Które zioła poprawiają pamięć? Zioła na pamięć, które można uprawiać w ogrodzie
Któż by nie chciał mieć błyskotliwego umysłu i komputerowej pamięci aż do późnej starości? Niektóre rośliny pomagają nam to osiągnąć. Wiele z nich można uprawiać samemu!
Najlepsze zioła na pamięć
Mało kto stosuje zioła, aby wspomóc pracę mózgu. A szkoda. Wyniki testów wykonywanych przez młodych i starszych ludzi, a także pacjentów z demencją dowiodły bowiem, że żeńszeń, miłorząb, a także inne mniej znane rośliny usprawniają myślenie i tzw. krótkotrwałą pamięć. W dodatku chronią mózg przed mikrouszkodzeniami, z czasem coraz bardziej obniżającymi jego sprawność i prowadzącymi m.in. do choroby Alzheimera. Co więcej, potrafią nawet te defekty naprawiać.
Ziołowe kuracje warto stosować przynajmniej raz w roku (ale nadmierne dawki mogą pogarszać samopoczucie i powodować nadciśnienie). Jednak warunkiem sprawnego myślenia jest właściwa dieta. Nie może w niej brakować oleju, np. z orzechów i awokado (tłuszcz jest głównym budulcem mózgu). Kasze i całe ziarna zbóż wykorzystujmy jako źródła energii, jedzmy też warzywa zawierające bogaty pakiet "witamin pamięci" (E, B, C i A), niezbędny dla pracy układu nerwowego. Stewią i innymi słodkimi ziołami zastępujmy zwykły cukier, bo okazało, że jego nadmiar obniża sprawność umysłu.
Cytryniec chiński - zioła na pamięć
Znany także jako schizandra (od nazwy łac. Schisandra chinensis). Jest mrozoodpornym pnączem pochodzącym z Azji, które masowo uprawia się tam ze względu na dobroczynne działanie.
Uprawa: W lekkim półcieniu w żyznej, lekko wilgotnej glebie. Rośliny obupłciowe obficie plonują, ale zdarzają się też osobniki męskie nie tworzące owoców.
Wykorzystanie: Świeże lub suszone owoce (ewentualnie liście) zaparzaj pod przykryciem 15 min (23 łyżeczki na szklankę wody). Można używać ich kilka razy.
Skład i działanie: Schizandryna i inne substancje obecne głównie w owocach, podobnie jak żeńszeń, zabezpieczają komórki mózgu przed mikrouszkodzeniami i poprawiają koncentrację.
Miłorząb - zioła na pamięć
Znany z wachlarzowatych liści miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) w Polsce zwykle rośnie w parkach. Istnieją też karłowe odmiany ogrodowe.
Uprawa: W słońcu lub półcieniu, na żyznej glebie jest niemal niezniszczalny, ale wolno rośnie.
Skład i działanie: Mózg stymulują jego glikozydy flawonowe, ginkgolidy i bilobalid (ale zawiera też kwasy ginkgolowe mogące wywołać alergię). Już 40latkom zaleca się stosowanie co roku 36miesięcznych kuracji, by mogli na długo zachować sprawność umysłu.
Wykorzystanie: Surowcem zielarskim są liście. Dwa razy dziennie warto jeść łyżeczkę wysuszonych i sproszkowanych liści wymieszanych z miodem albo pić herbatkę ze świeżych.
Żeńszeń - zioła na pamięć
Pochodzący z lasów wschodniej Azji żeńszeń właściwy lub tzw. koreański (Panax ginseng) osiąga 0,5 m wysokości.
Uprawa: W półcieniu, w żyznej próchnicznej ziemi, z siewu lub z rozsady. Znosi mróz, ale ginie, gdy zimą wystąpią słoty.
Skład i działanie: Korzenie zawierają 200 aktywnych substancji, najważniejsze to ginsenozydy. Dzięki nim żeńszeń usprawnia przepływ i analizowanie informacji w mózgu, poprawia też koncentrację uwagi.
Wykorzystanie: Jako suszone czy kandyzowane korzenie lub w preparatach. Zalecana dzienna dawka suszu to 0,52 g. Kuracja (12 razy w roku) nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące.
Co lubi mózg
Razowiec z jajkiem i awokado - zaspokaja zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, dostarcza skrobi i wraz z liśćmi szpinaku wiele witamin i minerałów.
Gryczane placuszki - usmażone z masy z ugotowanej kaszy i jajka są bezglutenowym żródłem skrobi.
Czerwono-zielona sałatka - pomidory, liście pietruszki i melisy skropione oliwą i sokiem z cytryny to pełen zestaw "witamin pamięci".
Melisa, świetlik lekarski wyostrzają intelekt
Pracę mózgu usprawniają także: melisa, świetlik lekarski, imbir, gynostemma (jiaogulan) i znana akwarystom bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri) . Ostatnio odkryto też, że świetnie działa kurkuma; ponoć potrafi nawet cofać drobne uszkodzenia mózgu prowadzące do demencji.
Skomentuj:
Które zioła poprawiają pamięć? Zioła na pamięć, które można uprawiać w ogrodzie