Egzotyczne owoce
Egzotyczne owoce, dzięki oryginalnemu wyglądowi i smakowi, mogą być atrakcją stołu, np. w czasie karnawałowych spotkań.
Egzotyczne owoce w Polsce
Najwięcej egzotycznych owoców trafia do naszych sklepów zimą (często te same rodzaje sprzedawane są pod różnymi nazwami). Przed podaniem niektóre z nich wymagają obrania. Możemy kroić je na małe cząstki lub specjalną łyżeczką wycinać z ich miąższu kulki i uatrakcyjniać nimi desery, sałatki, a nawet mięsa czy kasze.
- FIGA KAKTUSOWA - jej końce obcinamy i ściągamy ciernistą skórkę. Przed obraniem lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek (nawet drobne pozostałości cierni wbijają się w skórę).
- GRANAT - łyżeczką wyjmujemy z niego nasiona z otoczkami.
- MARAKUJA (inaczej passiflora, granadilla lub męczennica jadalna) - owoc rozcinamy, środek wybieramy łyżeczką.
- GUJAWA - zwykle obiera się ją z twardawej skórki.
- KARAMBOLA - jej plasterki jemy ze skórką.
- KIWANO - z przekrojonego owocu łyżeczką wybieramy miąższ wraz z nasionami.
- PAPAJA (inaczej melonowiec) - obieramy ją ze skórki; czarne nasiona, choć mają ostry smak, są jadalne.
- PITAJA (inaczej smoczy owoc albo truskawkowa gruszka) - jej miąższ najlepiej smakuje skropiony sokiem z limonki i syropem klonowym.
- TAMARILLO (cyfomandra) można jeść tak jak pomidory.
PERSYMONA (kaki, hurma lub sharon) - owoc jada się bez skórki, łyżeczką lub pokrojony na cząstki.
Egzotyczne rośliny i ich owoce
Plantacje owoców egzotycznych często wyglądają zupełnie inaczej niż nasze sady. Są na nich uprawiane m.in. kaktusy - np. opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) rodząca figi kaktusowe czy kaktusy z rodzaju Hylocereus i Stenocereus, których owocem jest pitaja. Kaktusy z rodzaju cereus (na zdjęciu powyżej) owocują nawet 6 razy w roku. Ich owoce mogą ważyć do pół kilo.
Papaja zaś to owoc melonowca właściwego (Carica papaya), olbrzymiej byliny, której łodyga osiąga wysokość kilku metrów (na zdjęciu poniżej). Owoce osiągają długość 40 cm i dojrzewając, zmieniają barwę z zielonej na pomarańczową.
fot. Bouybin/Shutterstock
Egzotyczne owoce przepisy: wegetariańska przekąska w miseczce z papai
Papaję przekrój na pół i usuń z niej nasiona. Obierz owoc ze skórki. Uzyskane z miąższu dwie "miseczki" skrop sokiem z cytryny. Napełnij je namoczonymi przez kilka godzin do spęcznienia nasionami chia (szałwii hiszpańskiej), płatkami owsianymi, jogurtem, plasterkami kiwi i posyp suszonymi owocami goji.
Egzotyczne owoce przepisy: owocowy deser ze smoczym owocem
Owoce przetnij wzdłuż na połowy. Ich okrywy dokładnie wydrąż, wyjmując miąższ w sporych kawałkach. Wytnij z nich drobne kostki. Możesz też skropić je sokiem z limonki i syropem klonowym, by miały bardziej wyrazisty smak. Miseczki z okryw pitai wypełnij "piegowatymi" kostkami jej miąższu i kawałkami innych świeżych owoców, np. banana i ananasa. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Egzotyczne owoce przepisy: pilaw z kurczaka z ziarnami granatu
Podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i 3-5 ząbków czosnku oraz kawałeczki marchwi. Namocz 1,5 szklanki ryżu. Dodaj go do warzyw, wsyp po łyżeczce kminku, kurkumy, pieprzu, papryki i soli, zalej półtorej szklanki bulionu, duś na małym ogniu. Podsmaż pół kilo pokrojonych na kawałki filetów z kurczaka, dodaj je do ryżu. Duś pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Podawaj posypane ziarnami granatu i siekaną rukolą.
Egzotyczne owoce przepisy: szaszłyki z naleśnikowymi roladkami i karambolą
Zrób dość rzadkie ciasto z jajka, pół szklanki mleka, 3/4 szklanki mąki, łyżeczki cukru i szczypty soli, a następnie usmaż na patelni cienkie naleśniki (najlepiej prostokątne). Posmaruj je serkiem waniliowym, ściśle zwiń w ruloniki, schłodź w lodówce i potnij na kawałki. Nadziewaj je na patyczki szaszłykowe na przemian z cząstkami owoców (kiwi, truskawek, bananów, gruszek). Na końce wbij "gwiazdki" plastrów karamboli.
Skomentuj:
Egzotyczne owoce