Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Polskie odmiany jabłek

tekst: dr Magdalena Narkiewicz
'Antonówka' (IX/X) jest starą odmianą o żółtawej skórce. Jej kwaśny, twardy miąższ nie rozpada się przy pieczeniu. Świetna na przetwory i do suszenia. - Fot. Shutterstock/Nataliia Dvukhimenna

Chyba wszyscy lubimy jabłka oraz przygotowywane z nich smakołyki, w które obfituje polska kuchnia. Niektóre owoce wyglądają podobnie, ale różnią się smakiem. Jedne wyśmienite są na surowo, inne lepiej przeznaczyć na szarlotkę.

Jabłka to nasza polska specjalność. Słodkie, tzw. deserowe, np. ‘Kosztelę’ czy ‘Golden Delicious’, jemy na surowo, kwaskowate, takie jak ‘Szara Reneta’ i ‘Antonówka’ – głównie w szarlotce, kompocie oraz jako dodatek do mięs. Ale jest też sporo odmian słodko-kwaśnych, np. ‘Elstar’, które są uniwersalne, świetne jako składnik surówek. Dzięki zawartości błonnika jabłka sycą, a przy tym dostarczają stosunkowo mało kalorii (50 kcal/100 g), niestety, są ciężkie, więc objadać się nimi za bardzo nie należy. Chronią przed zaparciami oraz chorobami jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i zawałom, a ponadto oczyszczają organizm z toksyn, np. wdychanych ze smogu, oraz – zwłaszcza kwaśne – podnoszą odporność, bo pod skórką mają sporo witaminy C. Stwierdzono również, że mogą nawet zapobiegać demencji! Pamiętajmy tylko, by z kupnych jabłek dokładnie zmyć pozostałości pestycydów.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Parch na jabłoni i na gruszy
Nadgniłe owoce są szkodliwe
Dlaczego owoce gniją?

Skomentuj:

Polskie odmiany jabłek

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej