Nadgniłe owoce są szkodliwe
Moja mama robiła dżemy ze spadów jabłek. Wykrawała tylko nadgniłe części. Teraz słyszę, że nie wolno jeść takich owoców. Czy to prawda? Pyta: Magdalena Kania
Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.
Radzi: Wojciech Słomka
fot. archiwum
Patogeny grzybowe atakujące owoce zmniejszają ilość zawartych w nich cukrów prostych, mikroelementów i witamin. A w zamian pozostawiają wytwarzane przez siebie toksyny. Substancje te (jak zearalenon, niwalenol i inne) szkodzą zaatakowanej roślinie i człowiekowi, który je zjada. Co gorsza, nie wyeliminujemy ich przez gotowanie!
Do organizmu ludzkiego czy zwierzęcego wnikają drogą pokarmową, oddechową i przez skórę. Wywołują m.in. choroby wątroby, nerek, serca, układu nerwowego, obniżają odporność immunologiczną. Toksyny zjadane z owocami oraz warzywami kumulują się w naszym organizmie i dają o sobie znać po latach.
- Więcej o:
Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika
Owoce zamiast słodyczy. Zdrowe witaminy
Cytryna. Uprawa i pielęgnacja
Egzotyczne owoce
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową. Krok po kroku
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"
Dlaczego rokitnik nie owocuje?
Skorupki jajek — pod jakie rośliny je stosować? Poradnik