Pepino – nowy gość w naszych ogrodach i na sklepowych półkach

Anna Kalina-Gagnelid

Owoce pepino, pochodzącej z Ameryki Południowej krzewiastej byliny, od pewnego czasu coraz częściej pojawiają się w sprzedaży. Są zbliżone wielkością do awokado, kształtu owalnego z nieco zaostrzonym końcem.

Kwiat pepino.
Kwiat pepino.
WIKIMEDIA COMMONS

Jak wygląda owoc pepino?

Najczęściej można spotkać pepino należące do odmian o żółtawej, gładkiej skórce pokrytej ciemnymi, purpurowymi pręgami. Istnieją także odmiany dające owoce o bardziej wydłużonym kształcie, okrągłe lub do złudzenia przypominające bakłażana.

Pepino - hiszpański ogórek

Pepino pochodzenie

Nazwa handlowa pepino pochodzi z języka hiszpańskiego i w oryginalnej wersji brzmi "pepino dulce" – co oznacza słodkiego ogórka. Takie imię nadali roślinie hiszpańscy odkrywcy. Owoc ten zanim osiągnie pełną dojrzałość rzeczywiście przypomina nieco zapachem i smakiem ogórki które znali oni z ojczyzny.

Jego polska nazwa botaniczna zdradza do jakiej rodziny należy – Psianka melonowa. Do Psiankowatych należą gatunki takie jak pomidor, bakłażan, ziemniak czy papryka. Obecnie uprawy psianki melonowej prowadzone są również w Europie min.we Francji, Holandii, Hiszpanii i we Włoszech. Została ona udomowiona przez mieszkańców andyjskich wyżyn jeszcze przed przybyciem konkwistadorów.

Gruszka melonowa

Pepino w naturze

W naturze jest to roślina wieloletnia dorastająca do ok. 2 m. Ma formę rozgałęzionego krzewu o ciemno-zielonych liściach w kształcie lancetowatym lub jajowatym. Ma dość duże, samopylne kwiaty o walorach dekoracyjnych. Są białe o pięciu płatkach, bardzo podobne do kwiatów ziemniaka, z fioletowym paskiem i kontrastującym żółtym środkiem.

Delicje z Peru w twoim ogrodzie

Pepino nasiona

Również w warunkach naszego klimatu możemy spróbować uprawiać pepino. Rośnie zarówno w pojemnikach jak i w gruncie. Polskie firmy nasienne oferują nasiona pepino i najłatwiej jest je kupić przez internet. Nie liczmy jednak, że w kolejnym sezonie będziemy mogli skorzystać z własnych nasion gdyż rzadko formują się w owocach.

Pepino uprawa w Polsce

Do uprawy możemy podejść podobnie jak do uprawy pomidorów.

  • W marcu powinniśmy zacząć od rozsad w ogrzewanym pomieszczeniu. Wyższa wilgotność przyśpiesza kiełkowanie, które może trwać 2-3 tygodnie.
  • Na początku pojemniki możemy przykryć szkłem lub folią.
  • Później postępujemy jak w przypadku pomidorów.
  • Młode rośliny można wysadzać do gruntu po tym jak minie zagrożenie przymrozkami (II-ga połowa maja).

Gdzie posadzić pepino?

Pepino jest rośliną światłożądną i preferuje wyższe temperatury (do 30 stopni C). Dlatego wybierać należy miejsca słoneczne.

Pepino w tunelu lub szklarni

Aby zwiększyć szanse na powodzenie w uprawie pepino najlepiej jest dla tej rośliny zarezerwować miejsce w szklarni lub tunelu foliowym. Pamiętać jednak należy o wietrzeniu w gorące dni. Zbyt wysokie temperatury nie sprzyjają wzrostowi i owocowaniu. Mogą powodować opadanie kwiatów. Jeśli nie mamy tunelu wybierzmy miejsce zaciszne, ciepłe, w pobliżu południowej ściany.

Uprawa pepino na balkonie

Można próbować uprawy w pojemnikach na balkonie lub tarasie.

Pepino gleba, podlewanie i nawożenie

Pepino preferuje gleby żyzne, przepuszczalne i próchniczne o odczynie 6,5-7,5 pH. System korzeniowy jest płytki dlatego wskazane jest ściółkowanie. Pomaga to zachować optymalną wilgotność. Jest to szczególnie ważne na początku sezonu wegetacyjnego. W czasie kiedy owoce zaczynają dojrzewać możemy podlewać już nieco mniej. Jako nawóz możemy stosować dobrze rozłożony obornik lub gotowe nawozy do pomidorów. Należy jednak pamiętać, że pepino ma mniejsze zapotrzebowanie na składniki pokarmowe niż pomidory.

Pepino zabiegi pielęgnacyjne

Podobnie jak w przypadku pomidorów palikowanie wpływa korzystnie na wzrost plonów. Zaleca się również prowadzenie na dwa pędy oraz usuwanie pędów bocznych i dolnych liści.

Pepino owoce

Na dojrzałe owoce możemy liczyć po 5 miesiącach od posadzenia czyli pod koniec lata. Są soczyste, mają one smak podobny nieco do melona z lekkim posmakiem ogórka. Nie są jednak tak słodkie jak melony. Miąższ, zwykle żółty lub pomarańczowy, przypomina nieco strukturą pomidora.

Pepino zbiory

Nie całkiem dojrzałe owoce możemy traktować jak warzywo i bez obierania dusić gotować oraz smażyć. Natomiast dojrzałe nadają się do jedzenia na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek oraz do sporządzania przetworów na zimę. Ich skórka jest twardsza i należy ją obrać podobnie jak w przypadku zwykłego melona. Jeśli zależy nam na tym by były naprawdę słodkie nie śpieszmy się zbytnio ze zbiorami. Poczekajmy aż skórka będzie rzeczywiście żółta. Ponieważ owoce łatwo ulegają uszkodzeniom podczas zbiorów, należy się z nimi obchodzić ostrożnie. Mogą być przechowane przez kilka dni w temperaturze pokojowej lub w lodówce (ok 5 st. C) przez 2 – 3 tygodnie.

Pepino właściwości

Owoce pepino są niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, są także bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu i przeciwutleniaczy.

Pepino choroby - Wirus mozaiki

W latach 70-tych XX w. zidentyfikowano wirusa mozaiki liściowej pochodzącego od pepino. Po 20latach stwierdzono jego obecność w Europie Zach. a w 2002 pojawił się na uprawach w Polsce. Powoduje min. marmurkowatość owoców i ich pękanie. Najbardziej zagraża on pomidorom w uprawach szklarniowych. Szczególnie dotyczy to okresu zimowego kiedy roślinom nie służą zbyt mała ilość światła i niższe temperatury. 

Skomentuj:

Pepino – nowy gość w naszych ogrodach i na sklepowych półkach