Jak rozmnożyć piwonie?
1 z 3
2 z 3
3 z 3
Ogrodnicy amatorzy uzyskują piwonie krzewiaste głównie z nasion, choć nie wszystkie kiełkują. Zbiera się je w sierpniu-wrześniu i przechowuje zimą w wilgotnym piasku w temp. 1-5°C (okrywy można delikatnie naciąć - rys.1). Wiosną wysiewa się je na rozsadniku. Najpierw wyrastają korzenie, a dopiero po roku pędy. Siewki wysokości 2 cm przesadzamy do doniczek i dołujemy w ogrodzie, a po 3-4 latach sadzimy na miejsce stałe. Uzyskane z nasion krzewy kwitną po 5-7 latach i zwykle różnią się wyglądem od rośliny matecznej.
Szlachetne odmiany piwonii rozmnaża się przez szczepienie lub odkład pionowy (rys. 2). Podstawę pędu tuż nad ziemią owija
się ciasno drutem (a), po czym obsypuje krzew kopczykiem ziemi (b). Trzeba dbać, by gleba zawsze była lekko wilgotna. Dopiero po dwóch latach sprawdzamy, czy nad obrączką wytworzyły się korzenie. Gdy pojawi się ich sporo, pęd odcinamy (c) i sadzimy w nowym miejscu.
Rozrośnięty krzew (rys. 3) można podzielić. Należy go przyciąć, wykopać, odłamać lub odciąć sekatorem młode odrosty (a) i ponownie posadzić.
Szlachetne odmiany piwonii rozmnaża się przez szczepienie lub odkład pionowy (rys. 2). Podstawę pędu tuż nad ziemią owija
się ciasno drutem (a), po czym obsypuje krzew kopczykiem ziemi (b). Trzeba dbać, by gleba zawsze była lekko wilgotna. Dopiero po dwóch latach sprawdzamy, czy nad obrączką wytworzyły się korzenie. Gdy pojawi się ich sporo, pęd odcinamy (c) i sadzimy w nowym miejscu.
Rozrośnięty krzew (rys. 3) można podzielić. Należy go przyciąć, wykopać, odłamać lub odciąć sekatorem młode odrosty (a) i ponownie posadzić.
Skomentuj:
Jak rozmnożyć piwonie?