Kompostowanie - co warto wiedzieć
Co można kompostować
Skoszoną trawę, opadłe liście, wyrwane chwasty, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i grilla, obierki warzyw i owoców
(z wyjątkiem cytrusów), opadłe owoce, muł oraz glony z oczka wodnego, podartą tekturę i papier (ale nie kolorowe czasopisma), fusy z kawy i herbaty, skorupki jajek
Nie należy kompostować
Materiałów nieorganicznych (plastiku, szkła, metalu), liści porażonych przez choroby i szkodniki (np. kasztanowca ze szrotówkiem), solonych i tłustych odpadów kuchennych (sól i tłuszcz spowalniają rozkład), owoców cytrusowych (spowalniają rozkład) i skórek po nich (są nasączone konserwantami), kłączy perzu, resztek gotowanych potraw (ściągają szczury)
Skoszoną trawę, opadłe liście, wyrwane chwasty, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i grilla, obierki warzyw i owoców
(z wyjątkiem cytrusów), opadłe owoce, muł oraz glony z oczka wodnego, podartą tekturę i papier (ale nie kolorowe czasopisma), fusy z kawy i herbaty, skorupki jajek
Nie należy kompostować
Materiałów nieorganicznych (plastiku, szkła, metalu), liści porażonych przez choroby i szkodniki (np. kasztanowca ze szrotówkiem), solonych i tłustych odpadów kuchennych (sól i tłuszcz spowalniają rozkład), owoców cytrusowych (spowalniają rozkład) i skórek po nich (są nasączone konserwantami), kłączy perzu, resztek gotowanych potraw (ściągają szczury)
Skomentuj:
Kompostowanie - co warto wiedzieć